Ana Sayfa » Sağlık (sayfa 43)

Sağlık

İçinizi Isıtırken Kansere Davetiye Çıkarmayın

Çay ve kahve gibi çoğunlukla sıcak tüketilen içeceklerin konulduğu plastik ve köpükten yapılma bardakların sıcak bir maddeyle temas ettiğinde sıvı içerisine kanserojen madde bıraktığı bildirildi. Evdebir.com Yönetim Kurulu Başkanı Süreyya Karaçanta, sıcak içecekler için en sağlıklı maddelerin seramik ve cam olduğunu belirterek;  “Soğukların daha da çok hissedildiği şu günlerde bahar çiçeklerinden ilham alınarak tasarlanan cam ve porselen çay takımları ile …

Devamını oku »

Balık Kadın Kalbini Koruyor

Balık proteininden en çok faydalanılan besin türüdür.100 gram yağlı balık yaklaşık 22 gram, yağsız balık ise 10 gram protein içerir. İnsan vücudu bu proteinin %93’ünden faydalanır. Bu oran kırmızı etlerde ve diğer beyaz etlerde çok düşüktür. Az karbohidrat içermesinin yanı sıra madensel tuzlar ve mineraller açısından son derece zengin olan balık eti, bol miktarda fosfor, kalsiyum, iyot ve flor içerir. …

Devamını oku »

Diş dostu besin: Peynir

Peynirin ağız ve diş sağlığı üzerindeki önemine değinen Muratbey Gıda Beslenme Danışmanı Prof. Dr. Muazzez Garipağaoğlu, diş yapımında önemli rolü olan fosfordan zengin peynirin ağız ve dişler için tükürükten sonra gelen doğal bir koruyucu olduğuna dikkat çekti. Garipağaoğlu, “Peynir,  beyaz incilerinizi asit erozyonuna karşı korur” dedi. Muratbey Gıda Beslenme Danışmanı Prof. Dr. Muazzez Garipağaoğlu, Ağız ve Diş Sağlığı Haftası’nda kalsiyum …

Devamını oku »

Diyabette Kan Şekerini Dengeleyen 10 Özel Besin

Diyabet, insülin salınımı veya insülün etkisinin yetersizliği sonucu kan şekerinin artmasıyla kendini gösteriyor ve ömür boyu sürüyor. Bu nedenle diyabette kan şekerini normale yakın tutmanın yolu beslenme alışkanlıklarından geçiyor. Esteworld Plastik Cerrahi Hastaneleri’nden beslenme ve diyet uzmanı Hayriye Arıkan, posalı besinler olan ‘elma, kuşkonmaz, kuru baklagiller, brokoli, balık, yağlı tohumlar, portakal, soya fasulyesi, keten tohumu ve tarçın’ın kan şekerini normal …

Devamını oku »

Sebzeleriniz İçin En Uygun Dezenfektan: Sirke

Uzmanlar, çoğu zaman suyun bile sebzelerin temizlenmesi için yeterli olmadığını, en uygun dezenfekte yönteminin “sirke ile yıkama” olduğunu vurguluyor. Kışın en çok tükettiğimiz ıspanak, pırasa, lahana gibi sebzelerde bulunan toprak kalıntıları ve bakteriler sebebiyle yiyeceklerin çok iyi temizlenmesi gerekiyor. Sebze temizliğinde çok önemli yeri olan su bile çoğu zaman yeterli olmuyor. Sebzelerin yıkanması konusunda uzmanlar, kimyasal bazlı temizleyiciler yerine sirkenin …

Devamını oku »

Anne de Looy: Neredeyse kimyasal kullanılmayan ürün yok

Dünya Gıda Günü etkinlikleri kapsamında Okan Üniversitesi Tuzla Kampüsü’nde düzenlenen “Obezite Yönetiminde Türk Mutfağı” konulu sempozyuma katılan Avrupa Diyetisyen Dernekleri Federasyonu Başkanı ve Plymouth Üniversitesi Diyetetik Bölümü Başkanı Prof. Dr. Anne de Looy, “Vücudun geneline dağılmış yağ o kadar tehlikeli değil fakat karın bölgesinde toplanmış yağ çok tehlikeli” dedi. Yapım aşamasında neredeyse kimyasal kullanılmayan ürün kalmadığını belirten Looy, “Üreticinin daha …

Devamını oku »

Her Gün İki Bardak Süt Çocuklarda Zekâyı Geliştiriyor

Beyin gelişiminin anne karnında başladığına dikkat çeken uzmanlar, bu gelişimin doğumdan sonraki ilk iki yılda hızlı bir gelişim gösterdiğini belirtiyor. Yetersiz beslenmenin, beyin yapısına etki ederek hafıza ve öğrenme yeteneğini etkilediğini vurgulayan uzmanlar, beyin gelişiminde etkili olan mineral ve vitaminlerin vücuda alınabilmesi için çocukların düzenli olarak süt içmesi gerektiğini ifade ediyor.  Uzmanların bir diğer vurguladıkları nokta da anne sütüyle geçen …

Devamını oku »

Zeytinyağlı Yaprak Sarma

Malzemeler: 500 gram asma yaprağı 500 gram pirinç 1 demet maydanoz 6 adet soğan 50 gram kuş üzümü 20 gram sarımsak 10 gram yenibahar 10 gram karabiber 20 gram kuru nane 20 gram biber salçası 20 gram domates salçası 50 ml. zeytinyağı 1 çay kaşığı toz şeker 1 tatlı kaşığı limon tuzu Tuz   Hazırlanışı: Pirinci yarım saat kadar ılık …

Devamını oku »

Sonbahar Meyvelerinden Önce Kış Meyveleri Geldi!

Uzun ve sıcak bir yazın ardından, sonbahara merhaba diyemeden kış mevsimi başladı. Değişen havalarla birlikte soframıza misafir ettiğimiz sebze ve meyveler de ani bir değişim gösterdi. Kış sebze ve meyveleri ile bu besinlerin yararlarını Hisar Intercontinental Hospital Beslenme ve Diyet Uzmanı Elif Karacanoğlu’na sorduk. Yaz boyunca sonbahar sebze ve meyvelerinin güneş ışığını çekerek köklerine kadar ulaştırdığını dile getiren Karacanoğlu, ‘Bu …

Devamını oku »

Sonbahar Meyvelerinden Önce Kış Meyveleri Geldi!

Kış sebze ve meyveleri ile bu besinlerin yararlarını Hisar Intercontinental Hospital Beslenme ve Diyet Uzmanı Elif Karacanoğlu’na sorduk… Yaz boyunca sonbahar sebze ve meyvelerinin güneş ışığını çekerek köklerine kadar ulaştırdığını dile getiren Karacanoğlu, ‘Bu dönemin vazgeçilmez sebze ve meyveleri kereviz, şalgam, soğan, turp, havuç, lahana, bal kabağı; meyveleri ise, üzüm, elma, incir ve armuttur. Bu besinler güneş ışığını daha fazla depoladığı için; enerji, …

Devamını oku »