Ana Sayfa » Sağlık (sayfa 40)

Sağlık

Dünyada 740 milyon insan, iyot yetersizliği hastalıklarından etkileniyor 

Dünya sağlık otoriteleri iyot eksikliğinden kaynaklı hastalıklardan korunmak için iyotlu tuz tüketimine dikkat çekiyor. Normal büyüme, gelişme ile beyin ve vücut işlevleri için mutlak gerekli bir element olan iyotun eksikliği, pek çok önlenebilir sağlık sorununu da beraberinde getiriyor. Sağlık Bakanlığı, 2005 yılında yayınladığı bir genelge ile 1-7 Haziran Haftası’nda tüm ülkede iyotlu tuz tüketimi konusunda sağlık otoritelerini harekete davet etti. …

Devamını oku »

Ramazan Ayına Özel 30 Tarifi Doygun’la Hayata Dair’de

Doygun Ekmek’in sosyal medyada hayata geçen Doygun’la Hayata Dair projesi, Diyetisyen Elvan Odabaşı Kanar’ın Ramazan’a özel tarifleriyle temmuz ayında dolu dolu devam ediyor. Uzun yaz günlerine denk gelen Ramazan döneminde iftar ve sahur için tok tutan, sağlıklı, çorba, ana yemek ve tatlı tariflerinden oluşan 30 farklı lezzet Ramazan sofralarını şenlendiriyor. Elvan Odabaşı Kanar bu aya özel yazısıyla Ramazan dönemi beslenmesinde …

Devamını oku »

Dondurmanın Beslenme Açısından Önemi

Yaz mevsimi başta olmak üzere, tüm mevsimlerde kimsenin vazgeçemediği tatlılardan biridir dondurma. Sütten üretilen dondurma, aynı zamanda sağlıklı tatlı seçeneklerinin başında gelir. Çünkü; •Kaliteli protein kaynağıdır. •A vitamini açısından zengindir. •Riboflavin vitamini açısından zengindir. •Kalsiyum ve fosfor minerallerini yüksek oranda içerir. •Az miktarda D vitamini içerir. •Birçok tatlıya nazaran kalori içeriği daha düşüktür. Çocukların Beslenmesinde Önemi Büyüme ve gelişme çağında …

Devamını oku »

İyotlu tuz tüketiminde bilinçlenme gerekiyor

Dünya Tiroit Günü sebebiyle uzmanlar tiroit kanseri ve guatrdan korunmada büyük önem taşıyan iyotlu tuz tüketimine dikkat çekiyor. Böbrek ve tansiyon hastaları için başlatılan tuz kısıtlama kampanyalarının genele yayılması başka hastalıklar için davetiye çıkarabiliyor. Bunun yanında Hipotiroidi olanların iyotlu tuz, hipertiroidi ve nodüler guatırı olanların aşırı iyot alımında hashimato tiroidi oluştuğu için iyotsuz tuz yemeleri gerekiyor. Dünya Sağlık Örgütü WHO …

Devamını oku »

Süt Tüketiminde Dikkat Edilmesi Gereken Noktalar

Sağlıklı bir yaşam için en önemli besin kaynaklarından olan süt ve süt ürünleri özellikle büyüme ve gelişme dönemlerinde, gebelik ve emzirme sürecinde daha da öne çıkmaktadır. Süt, yoğurt, peynir gibi ürünler mineral ve kalsiyum kaynağı olduğu için her yaşta tüketilmelidir. Memorial Şişli Hastanesi Besleme ve Diyet Bölümü’nden Uz. Dyt.  Yeşim Çelik, “21 Mayıs Dünya Süt Günü” öncesinde, sütün beslenmedeki önemi …

Devamını oku »

Dr. Pierre Dukan Yeni Kitabını Ve Diyet Programını Anlatmak İçin İstanbul’da

Dünyanın farklı yerlerinden pek çok sayıda insanı sağlıklı bir kiloya ulaştıran Dukan Diyeti, sağlıklı yaşam ve beslenme uzmanı Dr. Pierre Dukan ilk kez İstanbul’a gelerek meslektaşları ve takipçileriyle buluştu. Türkiye’den takipçilerinin de damak zevkine uygun tariflere yer verdiği yeni kitabı “Dukan Diyeti’nde İstediğiniz Kadar Yiyebileceğiniz 100 Besin”i anlatan ve diyet programına ilişkin detayları paylaşan Dukan çağın sorunu olarak tanımladığı obeziteye …

Devamını oku »

Yüksek Lifli Ekmek ile Zayıflayın

Yuva markasının beslenme Danışmanı Uzman Diyetisyen Banu Topalakçı, ekmeğin bazı yanlış diyetlerde iddia edildiği gibi kilo aldırmadığını belirterek “Aksine kilo verdiriyor. Sağlıklı zayıflamak için beslenme programlarında yüksek lifli ekmeklere yer verilmesi gerekiyor.” diyor. Hayatımızda beslenmeyle ilgili yaptığımız herşeyi dengede tutabilmek önemli.  Bilinenin aksine diyetteyken ekmeği hayatımızdan çıkarmak çok yanlış bir inanış. Yalnızca doğru ekmeği doğru miktarlarda tüketmek gerekiyor. B grubu …

Devamını oku »

Yaza Aç Kalmadan Ve Sağlığınızı Kaybetmeden Girin

Diyetisyen Elvan Odabaşı Kanar, Doygun’la Hayata Dair’de yaza formda girmenin tüyolarını veriyor. Doygun Ekmek’in sosyal medyada hayata geçirdiği, üçüncü etabındaki videolu içerikler ve tariflerle daha da renklenen Doygun’la Hayata Dair Projesi’nde Diyetisyen Elvan Odabaşı Kanar, yaza formda girmek isteyenler için sağlıklı beslenmenin tüyolarını veriyor. Doygun Ekmek’in Facebook ve Twitter sayfalarından Elvan Odabaşı Kanar’ın yazıları, açıklamaları ve tarifleriyle aç kalmadan ve …

Devamını oku »

Bahar Beslenmesine Dikkat!

Metabolizma kıştan çıkıp yaza geçerken zorluk çekebiliyor. Özellikle bahar aylarında ortaya çıkan hava değişimleri hormonsal dengeleri de etkileyerek, duygu durumunun depresif bir hal almasına neden olabiliyor. Kişiler ise çoğu zaman duygu durumdaki bu değişikliği bahar yorgunluğu olarak algılayabiliyor. Ancak uzmanlar uyarıyor. Bu yorgunluk kalıcı bir depresyonun başlangıcı olabilir. Üsküdar Üniversitesi NPİSTANBUL Nöropsikiyatri Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Gizem Köse, bahar …

Devamını oku »

Kanatlı Beyaz Et Üretimi Hakkında Tüketicilerin Doğru Sandıkları Yanlışlar

Zaman zaman farklı mecralarda yer alan ve tüketicilerin tüketim kararlarını etkileyen, tavuk etinin sağlıklı olmadığına ilişkin iddialar hakkında Ankara Üniversitesi Veteriner Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Akan değerlendirmelerde bulundu. Akan, “Esas sorun ‘Doğru sanılan yanlışlar’. Halkın doğru bilgilendirilmesi gerekiyor” dedi. Ankara Üniversitesi Veteriner Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Akan, piliç eti konusunda tüketicilerin doğru sandığı yanlışlarla ilgili dikkat …

Devamını oku »