Ana Sayfa » Sağlık (sayfa 41)

Sağlık

Tuz, Ölçüsünde Sağlıklı

Sofraların baş tacı tuz, doğru ve kontrollü kullanılması gereken bir doğa harikası. Tuz, en temel baharat olmasının yanı sıra doğru biçimde tüketildiğinde insan bedeninde bulunan sıvıları dengeleyen, sinir ve adale sistemimizin doğru çalışmasını sağlayan temel bir mineral. 7-13 Nisan Dünya Sağlık haftasında uzmanlar dengeli tuz kullanımına dikkat çekiyor. Tarih boyunca kutsal bir baharat olarak el üstünde tutulan, mitolojik öykülere konu …

Devamını oku »

Ekmeksiz Diyetler Beynin Erken Yaşlanmasına Neden Oluyor

  Hayatımız günlük koşturmacalar içerisinde bazen fark etmeye bile fırsat kalmadan hızla akıp gidiyor. Bu bir türlü durulmaz tempoya ayak uydurmak ise git gide zorlaşıyor ve modern çağın hastalığı haline gelen unutkanlık bizim de kapımızı çalabiliyor. Öyle ki gün içinde hangi eşyamızı nereye koyduğumuzu ya da yapmamız gereken işleri bile unutabiliyoruz. Peki hayatımızı zorlaştıran unutkanlık problemi ile nasıl baş edebiliriz? …

Devamını oku »

Çocukları protein eksikliğinden korumanın lezzetli yolu: Krem peynir ve süt

Büyüme çağındaki çocuklarda çeşitli sağlık sorunlarına yol açan yetersiz beslenme, psikolojik ve sosyal gelişimi de olumsuz etkiliyor. Yetersiz beslenen çocuklarda dikkat eksikliği, geç öğrenme ve kavrama güçlüğünün olabileceğini vurgulayan TEKSÜT Beslenme Danışmanı Pınar Aksoy, en fazla görülen yetersiz beslenme çeşidinin ise protein eksikliği olduğunu belirtti. Çocukları protein eksikliğinden korumak için, sabah ve akşamüstü kahvaltılarında şekersiz sütün yanında, çok tahıllı ekmeklerin …

Devamını oku »

Gıda Zehirlenmelerinin Başlıca Kaynağı Hijyenik Olmayan Endüstriyel Mutfaklar

Bu durum başta gıda zehirlenmesi olmak üzere birçok sağlık problemine neden oluyor. Su yönetiminde dünya lideri olan ACO endüstriyel mutfaklar için ürünler üreterek, %100 hijyen sağlıyor. Dünya su yönetiminde dünya lideri olan ACO, 12-16 Mart’ta  CNR Expo’da düzenlenen 21. Uluslararası Endüstriyel Mutfak ve Otel Ekipmanları Fuarı’na (TÜSİD) katıldı. Fuarda endüstriyel mutfaklarda hijyenin önemine değinen ACO, çözüm önerilerini sundu. Endüstriyel mutfaklarda …

Devamını oku »

Şalgam Suyu Hastalıklarda Kalkan Görevi Görüyor

Uzmanlar bir insanın hücrelerinin 10 katı, yani yaklaşık 100 trilyon faydalı bağırsak mikrobu (probiyotik) ile yaşam sürdüğünü belirtiyor. Günümüz koşullarında işlenmiş ve GDO’lu besinlerle kötü beslenme, aşırı ve bilinçsiz antibiyotik kullanımı, hareketsiz yaşam, stres gibi olumsuz etkenler vücudun probiyotik dengesini bozuyor. Bozulan probiyotik dengesi,  bağışıklık sisteminin zayıflamasına, insan yaşamını olumsuz etkileyen, hatta kısıtlayan birçok sağlık sorununa sebep olabiliyor. Bu hastalıklara …

Devamını oku »

Bağışıklığınızı Artırmak İçin Bu Gıdaları Sofranızdan Eksik Etmeyin!

Mevsim normallerinin üzerinde seyreden sıcaklıklar, yalancı bahar aldanmışlığı derken hastalıklar; özellikle üst solunum yolu enfeksiyonları sizi bu ara çok sık ziyaret etmeye başlamış olabilir. Hastalanmanıza rağmen güzel havanın tadını çıkarmaktan vazgeçmem diyorsanız beslenmenizle bağışıklığını güçlendirme yolunu seçmek mantıklı bir tercih olabilir. Hisar Intercontinental Hospital Beslenme ve Diyet Uzmanı Elif Karacanoğlu ile bağışıklık artıran besinleri konuştuk. Düğme Mantarlar Selenyum, B vitaminleri, …

Devamını oku »

Metal Kutulu İçeceklerdeki Ölümcül Tehlikenin Farkında Mısınız?

Metal kutulu içeceklerin üzerine bulaşan tehlikeli bakteriler ölümcül hastalıklara yol açıyor. Medical Park Bahçelievler Hastanesi İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Engin Türkmen, depolama esnasında ortaya çıkan enfeksiyon risklerinin halk sağlığı için büyük tehlike oluşturduğunu ve ölümcül hastalıklara yol açabileceğini söyledi. Dezenfekte edilmeden ağızla temas eden kutu içeceklerin Leptospiroz, basit ishaller, dizanteri, karın ağrıları, mantar hastalıkları, Tüberküloz ve Hepatit A gibi yiyecek …

Devamını oku »

Balın H1N3 Virüsü’ne Karşı Antiseptik Olduğunu Biliyor Musunuz?

Soğuk havaların gelmesiyle birlikte kış hastalıkları da kapımızda. Antibiyotiklerin çare olmadığı virüslere doğal ve sağlıklı ürünler yetişiyor. Bal da bu ürünlerden biri. Yüksek standartlarda ve titizlikle üretilmiş markalı ballar, bağışıklık sistemini güçlendirirken, hastalıklara karşı vücutta koruma kalkanı oluşturuyor. Günümüzün en bulaşıcı hastalığı H1N3 virüsü özellikle bağışıklık sistemi zayıf ya da hasta olanlarda daha sık ve tehlikeli şekilde görülüyor. Antibiyotikle tedavi …

Devamını oku »

Balık Yağı Şişmanlatmaz

Beslenmemiz için gerekli olan unsurlardan biri olan yağların 1 gramının 9 kalori enerji sağladığını ve vücut tarafından üretilemeyen esansiyel yağ asidi grubunun vücuda alındığında daha uzun zincirli yağ asitlerine dönüştüğünü biliyor muydunuz? Daha uzun zincirli yağ asitlerinin prostaglandin gibi hormonların habercisi olan eikosanoidlerin yapı taşlarını oluşturduğunu ve hormon benzeri bu maddelerin, hücre zarı oluşumunda etkili ve kan pıhtılaşması, yaraların iyileşmesi …

Devamını oku »

İyot yetersizliği zeka düzeyini etkiliyor

Normal büyüme, gelişme ile beyin ve vücut işlevleri için mutlak gerekli bir element olan iyotun eksikliği, pek çok önlenebilir sağlık sorununu da beraberinde getiriyor. Uzmanlar iyotlu tuz kullanımının gerekliliğinin altını çiziyor. İyot, beyin ve sinir sisteminin normal büyüme ve gelişmesi, vücut ısısı ve enerjisinin devamı için gerekli olan tiroid hormonlarının önemli bir bileşeni. Besinlerle iyot alımı yetersiz kaldığında, çeşitli iyot …

Devamını oku »