Kış aylarında, soğuk algınlığı ve grip gibi üst solunum yolu hastalıklarında belirgin bir artış görülüyor. Uzmanlar hastalıktan korunmak için içeriğinde bol miktarda C vitamini bulunan portakal suyunun içilmesini öneriyor. Havaların soğumasıyla birlikte bağışıklık sistemi zayıflayan kişilerde üst solunum yolu hastalıklarında önemli bir artış gözleniyor. Uzmanlar, soğuk kış günlerinde vücudun direncini artırmak için içeriğinde bol miktarda vitamin olan meyve sularının tüketilmesini …
Devamını oku »Sağlık
Lösemili Çocuklar Plastik Poşetlerle Steril Besleniyor
Türkiye plastik sanayi sektörünün sivil toplum örgütü olan PAGDER (Türkiye Plastik Sanayicileri Derneği), 14 yıldır lösemili ailelerin umut kaynağı olan LÖSEV’in (Lösemili Çocuklar Vakfı) plastik poşet ihtiyaçlarını karşılıyor. 3.5 yıl süren tedavileri boyunca dışarıdan hiçbir gıda tüketmemesi gereken lösemili çocuklar için LÖSEV’in steril mutfaklarında ürettiği kurabiye, çikolata gibi ürünlerin yine steril bir şekilde onlara ulaşmasını sağlayacak plastik poşetler PAGDER tarafından …
Devamını oku »İçinizi Isıtırken Kansere Davetiye Çıkarmayın
Çay ve kahve gibi çoğunlukla sıcak tüketilen içeceklerin konulduğu plastik ve köpükten yapılma bardakların sıcak bir maddeyle temas ettiğinde sıvı içerisine kanserojen madde bıraktığı bildirildi. Evdebir.com Yönetim Kurulu Başkanı Süreyya Karaçanta, sıcak içecekler için en sağlıklı maddelerin seramik ve cam olduğunu belirterek; “Soğukların daha da çok hissedildiği şu günlerde bahar çiçeklerinden ilham alınarak tasarlanan cam ve porselen çay takımları ile …
Devamını oku »Balık Kadın Kalbini Koruyor
Balık proteininden en çok faydalanılan besin türüdür.100 gram yağlı balık yaklaşık 22 gram, yağsız balık ise 10 gram protein içerir. İnsan vücudu bu proteinin %93’ünden faydalanır. Bu oran kırmızı etlerde ve diğer beyaz etlerde çok düşüktür. Az karbohidrat içermesinin yanı sıra madensel tuzlar ve mineraller açısından son derece zengin olan balık eti, bol miktarda fosfor, kalsiyum, iyot ve flor içerir. …
Devamını oku »Diş dostu besin: Peynir
Peynirin ağız ve diş sağlığı üzerindeki önemine değinen Muratbey Gıda Beslenme Danışmanı Prof. Dr. Muazzez Garipağaoğlu, diş yapımında önemli rolü olan fosfordan zengin peynirin ağız ve dişler için tükürükten sonra gelen doğal bir koruyucu olduğuna dikkat çekti. Garipağaoğlu, “Peynir, beyaz incilerinizi asit erozyonuna karşı korur” dedi. Muratbey Gıda Beslenme Danışmanı Prof. Dr. Muazzez Garipağaoğlu, Ağız ve Diş Sağlığı Haftası’nda kalsiyum …
Devamını oku »Diyabette Kan Şekerini Dengeleyen 10 Özel Besin
Diyabet, insülin salınımı veya insülün etkisinin yetersizliği sonucu kan şekerinin artmasıyla kendini gösteriyor ve ömür boyu sürüyor. Bu nedenle diyabette kan şekerini normale yakın tutmanın yolu beslenme alışkanlıklarından geçiyor. Esteworld Plastik Cerrahi Hastaneleri’nden beslenme ve diyet uzmanı Hayriye Arıkan, posalı besinler olan ‘elma, kuşkonmaz, kuru baklagiller, brokoli, balık, yağlı tohumlar, portakal, soya fasulyesi, keten tohumu ve tarçın’ın kan şekerini normal …
Devamını oku »Sebzeleriniz İçin En Uygun Dezenfektan: Sirke
Uzmanlar, çoğu zaman suyun bile sebzelerin temizlenmesi için yeterli olmadığını, en uygun dezenfekte yönteminin “sirke ile yıkama” olduğunu vurguluyor. Kışın en çok tükettiğimiz ıspanak, pırasa, lahana gibi sebzelerde bulunan toprak kalıntıları ve bakteriler sebebiyle yiyeceklerin çok iyi temizlenmesi gerekiyor. Sebze temizliğinde çok önemli yeri olan su bile çoğu zaman yeterli olmuyor. Sebzelerin yıkanması konusunda uzmanlar, kimyasal bazlı temizleyiciler yerine sirkenin …
Devamını oku »Anne de Looy: Neredeyse kimyasal kullanılmayan ürün yok
Dünya Gıda Günü etkinlikleri kapsamında Okan Üniversitesi Tuzla Kampüsü’nde düzenlenen “Obezite Yönetiminde Türk Mutfağı” konulu sempozyuma katılan Avrupa Diyetisyen Dernekleri Federasyonu Başkanı ve Plymouth Üniversitesi Diyetetik Bölümü Başkanı Prof. Dr. Anne de Looy, “Vücudun geneline dağılmış yağ o kadar tehlikeli değil fakat karın bölgesinde toplanmış yağ çok tehlikeli” dedi. Yapım aşamasında neredeyse kimyasal kullanılmayan ürün kalmadığını belirten Looy, “Üreticinin daha …
Devamını oku »Her Gün İki Bardak Süt Çocuklarda Zekâyı Geliştiriyor
Beyin gelişiminin anne karnında başladığına dikkat çeken uzmanlar, bu gelişimin doğumdan sonraki ilk iki yılda hızlı bir gelişim gösterdiğini belirtiyor. Yetersiz beslenmenin, beyin yapısına etki ederek hafıza ve öğrenme yeteneğini etkilediğini vurgulayan uzmanlar, beyin gelişiminde etkili olan mineral ve vitaminlerin vücuda alınabilmesi için çocukların düzenli olarak süt içmesi gerektiğini ifade ediyor. Uzmanların bir diğer vurguladıkları nokta da anne sütüyle geçen …
Devamını oku »Zeytinyağlı Yaprak Sarma
Malzemeler: 500 gram asma yaprağı 500 gram pirinç 1 demet maydanoz 6 adet soğan 50 gram kuş üzümü 20 gram sarımsak 10 gram yenibahar 10 gram karabiber 20 gram kuru nane 20 gram biber salçası 20 gram domates salçası 50 ml. zeytinyağı 1 çay kaşığı toz şeker 1 tatlı kaşığı limon tuzu Tuz Hazırlanışı: Pirinci yarım saat kadar ılık …
Devamını oku »