Malzemeler
3 adet yumurta
1 su bardağı şeker
100 gram yağ veya margarin,
3 yemek kaşığı bal
1 çay kaşığı soda
1 yemek kaşığı sirke veya limon suyu
5 su bardağı un
1 paket vanilya
Bir tutam tuz
Krema için:
1 su bardağı toz şeker
1 adet yumurta
2 yemek kaşığı nişasta
1.5 su bardağı süt
100 gram tereyağı veya margarin
1 paket vanilya
Ballı Pasta Hazırlanışı
Hamuru hazırlamadan önce, 24 cm, 26 cm veya 28 cm çapında kalp şeklinde pasta kalıbının içi için 7-8 adet parşömen kağıdını kesip hazırlayın. Oda sıcaklığında bekleyen yumurtaları tencereye koyun. Daha sonra üzerine yağ, şeker, bal ve bir tutam tuz ilave ederek, 7-8 dakika ocağın üzerinde sürekli karıştırarak ısıtın. Daha sonra üzerine sirke ile karıştırılmış soda ilave edip, 2- 3 dakika hafif karıştırın. Karışımı ocaktan alıp, üzerine un ekleyerek, kulak memesi kıvamında bir hamur yoğurun. Hazırladığınız hamurdan 7-8 parçaya bölmek kaydı ile, 24 cm, 26 cm veya 28 cm çapında pasta kalıbının ölçüsünde, kesilmiş, parşömen kâğıdının üzerine, 0.5 cm kalınlığında yufkayı el ve ya merdane yardımı ile yayın. Pastanın 1. katını 10 dakika önceden ısıttığınız ve 180-200 dereceye ayarladığınız fırında 6-8 dakika süreyle kahverengi olana kadar pişirin. Hamurun kalan diğer 7 parçasını da parşömen kâğıdı serilmiş pasta kalıbına yayarak, ayrı ayrı pişirin. Pastanın katlarını 8 saat oda sıcaklığında soğuttuktan sonra, parşömen kâğıdından ayırarak, bir tabağa koyun. Daha sonra pastanın her katının üzerine spatula yardımı ile krema sürerek üst üste dizin.Pastanın en üst katına ve kenarlarına krema sürüp, dilediğiniz şekilde süsleyin. Pastayı 2 gün oda sıcaklığında beklettikten sonra, arzunuza göre dilimleyip servis edin.
Krema için; Yumurtayı şekerle birlikte, beyazlaşıncaya kadar mikserle çırpın. Üzerine nişasta ve süt ilave edip, sürekli karıştırarak, kısık ateşte koyulaşıncaya kadar pişirin. Karışımı ateşten alıp üzerine yağ ve vanilya ekleyin. Krema kıvamına gelinceye kadar mikserle çırpın. Krema özleştikten sonra, pasta için kullanın.
NOT: Bu karışım küçük tencerede pişirilmemeli, çünkü çabuk taşar ve alüminyum tencere dışında bütün tencerelerde pişirilebilir ( Alüminyumda pişirilirse kararma ve zehirlenme yapma riski vardır).