Beslenme Uzmanı Diyetisyen Banu Topalakçı, evde maya, tam buğday unu, yulaf ve taze otu gibi sağlıklı içeriklerle yapılan 100 gr poğaçanın doğru miktarlarda tüketildiğinde adeta vitamin deposu olduğunu kaydediyor. Topalakçı’nın besin analizine göre, 100 gr. poğaça; enerjinin % 16’sını, proteinin % 12’sini, E vitamininin % 16’sını, B3 vitamininin % 7’sini, Biotin’in % 5’ini karşılıyor Beslenme Uzmanı Diyetisyen Banu Topalakçı, evde …
Devamını oku »Sağlık
Bitki Çaylarının Hayatımızdaki Önemi
Türk Fitoterapi Derneği Başkanı Prof. Dr. Ekrem Sezik, bitkilerin çay olarak çok uzun yıllardır hem şifa bulmak hem de keyif almak için kullanıldığını söylüyor. Türk Fitoterapi Derneği Başkanı Prof. Dr. Ekrem Sezik, bitki çayı kullanımının tarihsel gelişimini şu şekilde belirtti: “Çok eski kaynaklarda, bitkilerin çay olarak hem sağlık hem de keyif için kullanıldığı kayıtlıdır. Zaman ilerledikçe çaylar önemli bir …
Devamını oku »Büyüme Çağındaki Çocuklara ve Kilo Almak İsteyenlere Boza
Özellikle kış aylarında çok severek içilen boza, bilinen en eski Türk içeceklerinden biri. Darı irmiği, su ve şekerden üretilen mayalı bir kış içeceği olan bozanın yapıldığı tahıl türlerine göre birçok çeşidi var. Kimlerin tüketmesi gerektiğini, besin değeri ve saklama yöntemlerini anlatan uzman diyetisyen İpek Ağaca, özellikle sindirim sistemi üzerinde olumlu etkileri bulunduğunu belirtti. Türkiye’de genellikle darıdan yapılan boza, başka ülkelerde …
Devamını oku »Kolay Sindirim için Kayısı Suyu Tüketin
Kayısı ve kayısı suyu içeriğinde bulunan vitamin ve minerallerin sindirim sistemini düzene soktuğunu söyleyen uzmanlar, mevsim değişiklikleri ile değişen beslenme düzeninin sindirim bozukluklarına yol açtığını söylüyor. Uzmanlar sindirimi düzenlemek için günde bir bardak kayısı suyu içilmesini öneriyor. Mevsime bağlı olarak değişen beslenme düzeni halk arasında kabızlık olarak bilinen sindirim sistemi rahatsızlıklarını artırıyor. Uzmanlar sindirim sisteminde oluşan sıkıntıları gidermek için her …
Devamını oku »Sağlıklı ve Lezzetli Sofraların Baş Tacı, Protein ve Vitamin Zengini: Tavuk Eti
Kaliteli protein, düşük yağ, vitamin ve mineral zengini tavuk eti, insan sağlığına yararı ve beslenmedeki öneminin yanı sıra düşük maliyetiyle Türkiye’nin genç nüfus yapısı da düşünüldüğünde daha önemli bir hale geliyor. Besin değeri yüksek, maliyet açısından ise diğer hayvansal protein ürünlerine göre daha hesaplı olan kanatlı ürünlerden tavuk eti, insan sağlığına yararı ve doğru beslenmedeki önemiyle dikkat çekiyor. Bununla birlikte, …
Devamını oku »Sigara İçenlerde Kırıklar Kolay İyileşmiyor
Vücutta oluşan kırıkların iyileşme süreci, yaşa bağlı olarak değişiklikler gösterebiliyor. Ayrıca son yapılan araştırmalara göre sigara içen insanların vücutlarında oluşan kırıkların iyileşme süreci ya daha uzun oluyor ya da kırıklar sağlıklı biçimde iyileşmiyor.” İskelet sistemimiz adale, bağ, eklem ve kemiklerden oluşmaktadır. Bütün bu yapılar, maalesef, yaşanan bir travma sonrasında kalıcı sakatlıklar oluşturabilecek şekilde yaralanabilir Kırık Kemik Nasıl İyileşir? Kemik dokusunun …
Devamını oku »Kış Aylarında Hastalıktan Korunmak İçin Nar Ve Üzüm Gibi Kırmızı Meyvelerin Suyunu Tüketin
İçeriğindeki yararlı birçok biyoaktif bileşen sayesinde ‘en güçlü’ antioksidanlar arasında sayılan nar veya üzüm suyunu sofranızdan eksik etmeyin. Uzmanlar, havaların soğumasıyla gribal hastalıklarda artış olduğunu belirtirken, hastalıktan korunmak için nar veya üzüm suyu içilmesini öneriyor. Kış ayları boyunca hastalıklardan korunmak ve sağlıklı bir hayat sürmek için güçlü bir bağışıklık sistemine sahip olmak gerektiğine dikkat çeken uzmanlar, nar ve üzüm suyunu …
Devamını oku »Kahvaltı Etmeyen Kişiler Obez Oluyor
Yapılan çalışmalarda düzenli kahvaltı yapmayan veya kahvaltıda yeterli miktarda doğru besinleri tüketmeyen kişilerin daha fazla obez olduğu görüldü. Kahvaltı edilmemesi sonucunda öğle vaktinde daha fazla açıkılacağı ve bunun sonucunda da bir sonraki öğünde besin tüketiminin daha fazla olacağı unutulmaması gerekir. Ortalama 8-9 saatlik açlık sonrası vücut, beslenmeye en çok sabah ihtiyaç duyar bu yüzden de en önemli öğün kahvaltıdır diyen …
Devamını oku »Dünyada şeker tüketimi azalırken, obezite artıyor
Dünya şeker sektörünün temsilcileri Londra’da bir araya geldi. Uluslararası Şeker Örgütü (ISO) ve Dünya Pancar ve Kamış Üreticileri Birliği (WABCG) tarafından düzenlenen toplantılarda şekerin geleceği masaya yatırıldı. Şeker pancarı ve şeker kamışı üretici örgütlerinin yanı sıra şeker sanayicilerinin de yer aldığı organizasyonda Türkiye’yi Pankobirlik temsil etti. 3 gün boyunca şeker sektörünün geleceğinin görüşüldüğü organizasyonda dünya genelinde şeker kullanımının azalmasına rağmen, …
Devamını oku »Hafıza İçin Kestane..Kış Mevsiminin Sağlık Deposu Kestane
Gelen soğuklarla birlikte gelen sıcacık kestane kokusuna dayanamaz olduk. Kestanenin tam da zamanıyken enerji sağlamak adına kaliteli bir besin kaynağı olduğunu belirten beslenme uzmanı İpek Ağaca, hafıza eksikliğinde oldukça güçlü olduğunu belirtti. Omega -3 ve Omega-6 yağlarını bulunduran Kestane, öğrenme ve hafıza i üzerinde, hatta alzheimer hastalığında önemli bir etkene sahip. Sağlık deposu kestanenin besin öğelerine değinirsek: fosfor, magnezyum, klor, …
Devamını oku »