Ana Sayfa » Sağlık » Sağlıklı ve Lezzetli Sofraların Baş Tacı, Protein ve Vitamin Zengini: Tavuk Eti

Sağlıklı ve Lezzetli Sofraların Baş Tacı, Protein ve Vitamin Zengini: Tavuk Eti

tavuk1Kaliteli protein, düşük yağ, vitamin ve mineral zengini tavuk eti, insan sağlığına yararı ve beslenmedeki öneminin yanı sıra düşük maliyetiyle Türkiye’nin genç nüfus yapısı da düşünüldüğünde daha önemli bir hale geliyor.

Besin değeri yüksek, maliyet açısından ise diğer hayvansal protein ürünlerine göre daha hesaplı olan kanatlı ürünlerden tavuk eti, insan sağlığına yararı ve doğru beslenmedeki önemiyle dikkat çekiyor. Bununla birlikte, tavuk eti Türkiye’nin genç nüfus yapısı da düşünüldüğünde daha da önemli bir hale geliyor.

Vücutta yeni dokuların yapımı kadar, var olanların sağlığının devamı ve onarımı için proteinler hayati önem taşıyor. Hayvansal protein kaynağı olarak süt ve ürünleri ile birlikte etler de beslenmede önemli yer tutuyor.

Kaliteli Protein

Tavuk eti, bedensel ve zihinsel gelişim, sağlıklı ve dengeli beslenme için tüketilmesi gereken başlıca protein kaynaklarından bir tanesi. Sindirilebilirliği % 91-100.  İyi kaliteli protein kaynağı olarak değerlendirilen tavuk eti proteinleri ve elzem amino asit bileşimleri vücut gereksinmesine  uygun ve sindirim sisteminde fazla kayba uğramadan vücuda alınıyorlar.

Düşük Yağ

Diğer etlere kıyasla daha az yağlı olan tavuk etinin tam da bu nedenle enerji değerleri de diğer etlere kıyasla daha düşük. Buna paralel olarak tavuk etinin doymuş yağ ve kolesterol içeriği de daha az.

Vitamin Zengini

Sağlıklı beslenme açısından tavuk eti; hem kaliteli protein, hem düşük yağ, hem de vitamin-mineral içeriği nedeniyle en iyi besin tavuk2kaynaklarının başında geliyor. Tavuk eti vitamin B2  (riboflavin), niasin, vitamin B6 ve vitamin B12 bakımından zengin besinler arasında. Sodyum içeriğinin çok düşük olması, tavuk etini düşük sodyumlu diyetlere son derece uygun bir besin kaynağı durumuna getiriyor.

Kalp Dostu

Sağlıklı beslenme kalp hastalığı ve inmeden korunmaya önemli ölçüde yardımcı oluyor. Yüksek düzeyde biyolojik değere sahip olan tavuk eti, bütün bu özellikleri nedeniyle; obezite, kalp ve damar hastalıkları gibi birçok sağlık sorununun tıbbi beslenme tedavisinde yer alıyor.

OKU ➤  Bitki Çaylarıyla Kış Aylarında “Ev İlacınızı” Hazırlayın

Hazmı Kolay

Tavuk eti, düşük yağ oranına sahip, proteince zengin ve liflerinin kısa oluşu nedeniyle çiğnenmesi ve hazmı kolay bir gıda.

Pratik ve Kolay

Tavuğun her bir parçasının farklı özellikte olması, aile içinde farklı tercihlere çözüm oluşturuyor. Bir porsiyon tavuk vücuda enerji sağlamak için önemli bir besin. Aynı zamanda çocuklar tarafından da sevilerek tüketiliyor.

Zevkler farklı olsa bile farklı şekillerde hazırlanabilmesi, sıcak veya soğuk tüketilebilmesi açısından aranan bir seçenek. Tavuk eti ile hazırlanan birbirinden farklı çorbalar hem lezzet açısından hem de besin değeri açısından sofralara zenginlik katıyor. Haşlanan veya ızgara yapılan tavuklar salataların üzerine konarak yeni ve değişik lezzetler oluşturuyor. Diyet yapanlar için alternatif bir öğün de olabilen tavuk eti, nohut veya kuru fasulye gibi baklagillere ilave edildiği takdirde de protein kalitesi ve dengesi çok iyi olan bir seçenek sunabiliyor.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir