Vücutta oluşan kırıkların iyileşme süreci, yaşa bağlı olarak değişiklikler gösterebiliyor. Ayrıca son yapılan araştırmalara göre sigara içen insanların vücutlarında oluşan kırıkların iyileşme süreci ya daha uzun oluyor ya da kırıklar sağlıklı biçimde iyileşmiyor.”
İskelet sistemimiz adale, bağ, eklem ve kemiklerden oluşmaktadır. Bütün bu yapılar, maalesef, yaşanan bir travma sonrasında kalıcı sakatlıklar oluşturabilecek şekilde yaralanabilir
Kırık Kemik Nasıl İyileşir?
Kemik dokusunun destek, koruma, hareket, yağ ve kalsiyum depolama, kan hücresi oluşturma ve boy uzamasına etkisi gibi önemli görevleri vardır. Oluşan kırıklar sonucunda bu görevlerde aksama meydana gelebilir. Meydana gelen bir kırık, “Kallus” adı verilen yeni kemik dokusunun oluşması ile iyileşir. Ancak bazı durumlarda yeterli kallus dokusunun oluşmaması neticesinde kırıkta kaynama süresi uzayabilir veya kırığın hiç kaynamama durumu ile karşılaşılabilir. Yine de basit bir kırık ortalama 3 haftada iyileşirken uyluk ve kaval kemiği kırıklarının iyileşmesi ise 2 ila 4 ay arasında değişir. Bununla beraber kırık iyileşmesinde birçok mekanik ve biyolojik neden etkili olmaktadır. Bunlara bakacak olursak:
1. Biyolojik Nedenler
¬ İleri hasta yaşı
¬ Hastalıklara bağlı düşkünlük
¬ Fonksiyonel seviyesi
¬ Beslenme bozukluğu
¬ Hormon dengesizliği
¬ Sinir fonksiyonlarının azalması
¬ Kan dolaşımının azalması
¬ Sigara kullanımı
¬ Yumuşak dokuların durumu
¬ Enfeksiyon varlığı
¬ Lokal patolojiler (tümör, kist vb.)
¬ Bazı kemik kırıkları
¬ Kırıkta kemik kaybı olması
¬ Kemiğin yumuşak doku tutunumlarının zarar görmesi
Kırık tedavisi stabilitesinin yetersizliği
¬ Bazı anatomik bölgeler
¬ Kırığa sebep olan enerji gücünün yüksekliği
¬ Kemik kaybı oluşma miktarı İleri yaşlardaki kırıklarda stabil kemik tesbiti yapmak (gerek alçılı gerekse cerrahi olarak) zor olduğundan kırık kaynaması gecikmekte ya da kırıkta kaynamama sık görülmektedir. Yaşlı insanlarda hormonların, adale tonusunun ve damarlanmanın azalması nedeniyle kırık iyileşmesi olumsuz yönde etkilenir. Diyabet, cushing, hipotiroid, periferik vaskülopatiler gibi hastalıklar ile radyoterapi ve kemotarapi uygulamaları da kırık iyileşmesinin sürecine zarar verir.
Cerrahlar Sigara Kullanan Hastaları Ameliyat Etmekten Kaçınıyor
Sigaranın vücuda verdiği zararlara bir yenisi daha eklendi, o da kırık iyileşmesine yaptığı önleyici etki. Sigara, mikro damarlanma sistemini ve kemik yapan hücreleri bozduğu için kırık uçlarında beslenme bozukluğuna ve bu nedenle kaynamamaya sebep olmaktadır. Bu sebeplerden sigara kullanan hastalarda kaynama gecikmesi veya kaynamama süreci olabileceği için bazı cerrahlar bu hastaları ameliyat etmekten kaçınmaktadırlar. En basit kırıktan komplike kırıklara kadar kırık iyileşmesi çok önem arz etmektedir. Kırık kaynamasını etkileyen -hastaya ve hekime bağlı- birçok faktör bulunmaktadır.