Kışlık reçel olan balkabağı Reçeli tarifi, havuç reçeli tarifi ve turşu tariflerini Gizem Erman Soysaldı ile yemek stilisti ve şef Müşerref Kartaler’de alacağız. Bir kavanoz ile mutfağınızda, teldolaplarınızda yer açın!
Oyuncu ve program yapımcısı Gizem Erman Soysaldı ile yemek stilisti ve şef Müşerref Kartaler’in birlikte hazırladıkları ‘bir kavanoz TELDOLAP’ yemek kitabı raflarda yerini almışken, dergimizin sayfalarını da süslemeye başlasın o zaman!
Balkabağı Reçeli Tarifi
(4 – 6 Kişilik)
Malzemeler
2 kilo soyulmuş balkabağı
2 kilo toz şeker
2 adet çubuk tarçın
300 gram sönmemiş kireç / nalburdan reçellik kireç olarak istenebilir
3 litre su
1 adet limon
Saklama Önerileri:
Teldolapta 6 ay
Pastorize ederseniz teldolapta 1 yıl
Açıldıktan sonra buzdolabında
Balkabağı Reçeli Hazırlanışı
Kireç kaymağı yapmak için; Kirecin üzerine yaklaşık 2 litre su dökün ve 1 gece bekletin. Gece boyunca kireç sudan ayrılarak dibe doğru çökecektir, bu üstte kalan kısma kireç kaymağı denir. Üstte kalan suyu yani kireç kaymağını, altında biriken kireci bulandırmamaya dikkat ederek başka bir kaba aktarın. Aktarırken hafif de olsa kireç suya bulaşırsa yarım saat daha kirecin tekrar dibe çökmesini bekleyin ve üstteki suyu başka bir kaba alın. Balkabaklarının hazırlanması; Balkabaklarını dilimleyin ve hazırladığınız kireç kaymağına yatırın. Tüm kabakların suya tam olarak batmasına dikkat edin. Gerekirse üzerlerine tabak yerleştirebilirsiniz. Bu suda balkabaklarını 12-20 saat bekletin. Beklettiğiniz kabakları kireçten arındırmak için akan suyun altında yıkayın ve 1 saat kadar temiz bir suyun içinde bekletip süzün. Balkabaklarını bir tencereye alıp üzerlerini geçecek kadar su ekleyin ve yaklaşık 15 dakika haşlayıp süzün. Reçelin hazırlanması; 3 litre suyu, şekeri ve tarçını şeker eriyinceye kadar kaynatın. Şeker eridikten sonra balkabaklarını da ekleyin. Kısık ateşte yaklaşık 1,5 saat pişirin. Pişme süresi biterken balkabaklarınız saydam bir görünüm alacaktır. Son olarak limon suyunu ekleyip 1-2 dakika daha pişirin ve ocaktan alın.
Ilıyınca, önceden sterilize ettiğiniz kavanozlara aktarın.
Fotoğraflar: Hande GÖKSAN – Fotoğraf Asistanı: Murat EERDOĞAN