Kim korkar bezelyeden!
Bezelye bana göre rengi yeşil olduğu için mini gurmelere yedirmesi en zor sebzelerden biri. Biz bu krizi bu ay size vereceğim 2 güzel tarif ile aştık ve bezelye ile barıştık. “Top top köfteleri hangi çocuk sevmez ki” dedim ve köftelere mis gibi lor peyniri ekledim. Olmadı bunu sevmedi demeyin, kahvaltıda bile lüpletebileceği bir tuzlu kek yaptım. İçine de kimse görmeden bezelye sakladım. Bunları da yemezse diye size küçük bir sır veriyorum; Patates püresine haşlanmış bezelye ekleyin ezerken. O da olmazsa Mini Gurme Instagram sayfasına bir göz atın. Yiyebileceği bir bezelye tarifi illaki bulacaksınız…
Lor Köfteli Bezelye Yemeği
250 gram kuzu kıymayı 1 adet yemeklik doğranmış soğan, 2 iri diş rendelenmiş sarımsak, 75 gram lor peyniri, 3 dilim sütle ıslatılmış ekmek içi, az tuz az karabiber, 1 çay kaşığı nane ve yarım çay kaşığı kimyon ile yoğurdum. Köfte hamurundan minik parçalar koparıp toplar yaptım ve dinlenmeye aldım. Tenceremde 1 yemeklik soğanı az zeytinyağı ile çevirdim. İçine 2 adet küp kesilmiş küçük havucu ekleyip biraz daha çevirdim. Ardından köfte hamur toplarını ekledim. Köftelerim suyunu salıp çekene kadar arada karıştırarak pişirdim. Ardından yarım kilo bezelye ile 1 küp doğranmış patatesi ekledim. Üzerini geçecek kadar da su ilave ettim. Bezelyelerim iyice pişince, yani yaklaşık 45 dakika sonra ocaktan aldım.
Bezelyeli Topkek
1 su bardağı bezelyeyi haşlayıp rondodan geçirdim ve bir kenara aldım. Derin bir karıştırma kabında 2 su bardağı tam buğday unu ile 1 paket kabartma tozu ve bir fiske tuzu iyice harmanladım. Üzerine yarım su bardağı yoğurt, yarım su bardağı zeytinyağı, 1 adet yumurta ve yarım su bardağı süt ekledim. Güzelce karıştırdım. En son 1 avuç ince kıyılmış dereotu, 200 gram ufalanmış beyaz peynir ile haşlanmış bezelyelerimi ekledim. Karışımı minik top kek kalıplarıma paylaştırdım (Tek bir tepside bütün olarak da pişirebilirsiniz). 180 dereceye ayarladığım fırında yaklaşık 20-22 dakika kadar pişirdim.