Yemek Zevki
Kurukahveci Mehmet Efendi
  • Ana Sayfa
  • Tarifler
    • Balık Yemekleri
    • Çorba Tarifleri
    • Diyet Yemekleri
    • Dünya Mutfağı
    • Et Yemekleri
    • Hamur İşi Tarifleri
    • Salata Tarifleri
    • Sebze Yemekleri
    • Tatlı Tarifleri
    • İçecek Tarifleri
    • İftar Yemekleri
    • Kek Tarifleri
    • Kurabiye Tarifleri
    • Meze Tarifleri
    • Pasta Tarifleri
    • Pratik Yemekler
    • Pilav Tarifleri
    • Pratik Yemekler
    • Reçel Tarifleri
    • Tavuk Yemekleri
    • Yöresel Yemekler
  • Video
  • Galeri
  • Sağlık
  • Hakkımızda
  • Künye
  • Ana Sayfa
  • Tarifler
    • Balık Yemekleri
    • Çorba Tarifleri
    • Diyet Yemekleri
    • Dünya Mutfağı
    • Et Yemekleri
    • Hamur İşi Tarifleri
    • Salata Tarifleri
    • Sebze Yemekleri
    • Tatlı Tarifleri
    • İçecek Tarifleri
    • İftar Yemekleri
    • Kek Tarifleri
    • Kurabiye Tarifleri
    • Meze Tarifleri
    • Pasta Tarifleri
    • Pratik Yemekler
    • Pilav Tarifleri
    • Pratik Yemekler
    • Reçel Tarifleri
    • Tavuk Yemekleri
    • Yöresel Yemekler
  • Video
  • Galeri
  • Sağlık
  • Hakkımızda
  • Künye
No Result
View All Result
Yemek Zevki
No Result
View All Result
Bambum Bambum Bambum
Home Sağlık

Yemek yerken nelere dikkat edelim?

by Yemek Zevki Editör
01 Aralık 2016
in Sağlık
468 25
0
Yemek yerken nelere dikkat edelim?
739
SHARES
3.5k
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter

Yemek yerken nelere dikkat edelim?

Besinleri güvenilir yerlerden satın almaya özen gösterin. Özellikle yaz aylarında dışarıda ve açıkta satılan yiyeceklerin tüketiminden kaçınılmalıdır. Hijyen kurallarına uyulduğundan emin olunan ve sirkülasyonu hızlı mekanları yemek için tercih edin.

Her türlü gıda maddesi satın alırken etiket bilgisini okuyun, üretim, son kullanma tarihi ve saklama koşullarına dikkat edin. Pastörize edilmemiş süt ve süt ürünlerini kesinlikle kullanmayın.

Kırık, çatlak, dışkı ile kirlenmiş yumurta satın almayın, yumurtalar kullanılmadan hemen önce mutlaka yıkanmalıdır. Konserve satın alırken, alt ve üst kapakları şişkin, kutusu hasar görmüş, kapağı gevşemiş ve son kullanma tarihi geçmiş olanları kesinlikle satın almayın.

yemek yiyen kadın

İçme sularının güvenilir aynaklardan satın alınmasına özen gösterin, güvenilirliğinden emin olunmadığında kaynatıldıktan sonra içilmelidir.

Sebze ve meyveleri iyice yıkandıktan sonra tüketin. Dondurulmuş besinler, buzdolabı sıcaklığında veya mikrodalga fırında çözdürülerek kullanılmalı, çözdürme işlemi oda sıcaklığında veya kalorifer, soba üstüne bırakılarak kesinlikle yapılmamalıdır.

Mümkünse yemekleri günlük olarak hazırlayın, artan yemeklerde yeniden ısıtma söz konusu olacaksa bir kereden fazla tekrar ısıtma işlemi yapmayın.

Kırmızı et, tavuk, balık, süt ve ürünleri gibi kolay bozulabilen riskli besinleri uygun süre ve sıcaklıklarda pişirin, pişmiş yemekler oda sıcaklığında 1 saatten fazla bekletilmemelidir. Pişirdikten sonra hemen tüketilmeyecek yemekleri, hızla soğutarak yeniden servis edilene kadar buzdolabında saklayın.

Özellikle çiğ et, yumurta ve kümes hayvanları gibi besinleri hazırladıktan sonra ellerinizi iyice yıkayın, bu tür riskli besinleri ve pişirilmeden tüketilecek sebze ve meyveleri hazırlarken ayrı doğrama tahtası ve bıçak kullanın.

Tahıl, kurubaklagil gibi kuru gıdaları nemsiz, kuru ve 15 – 20 derece arasındaki sıcaklıklarda muhafaza edin.

yemek yiyen kadın

Sağlığınızdan olmayın! Dengeli ve yeterli beslenme sağlıklı ve uzun bir ömür için olmazsa olmazlardan. Keyifle yiyeyim derken sağlığınızdan olmayın! Ama “hızlı yaşama” zorunluluğu nedeniyle yeme alışkanlıklarımız değişti. Kahvaltı belki de haftada bir veya iki gün evimizde yapabildiğimiz bir öğüne dönüştü, akşam yemekleri ise sıradan “fastfood” tarzı  öğünlere veya geç saatlerde yapılan abartılı restoran yemeklerine ya da evde hazır gıdalarla (konserve, dondurulmuş besinler gibi)  yapılan yemeklere yerini bıraktı. Bütün bu sürecin sonucunda sıkça rastlanan besin zehirlenmelerinin ortaya çıktığını söyleyen Liv Hospital Gastroentereloji Uzmanı Doç. Dr. Binnur Şimşek alınabilecek önlemleri Yemek Zevki’ne anlattı.

 

doktor
Foto Altı:
Doç. Dr. Binnur ŞİMŞEK
Gastroentereloji Uzmanı
Liv Hospital

Tags: besinBinnur ŞimşekDengeli ve yeterli beslenmekonservesağlıklı beslenmeYemek yerken nelere dikkat edelimyemek zevki
Previous Post

Mandalina Şurubu Tarifi

Next Post

Soslu Tencere Kebabı

Yemek Zevki Editör

Next Post
soslu tencere kababı

Soslu Tencere Kebabı

Bir yanıt yazın Yanıtı iptal et

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

  • Künye
  • Hakkımızda
  • Dergimize Abone Olun
Bize Ulaşın: +90 212 454 22 22

© 2025 IMG - Yemek Zevki

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In
No Result
View All Result
  • Ana Sayfa
  • Tarifler
    • Balık Yemekleri
    • Çorba Tarifleri
    • Diyet Yemekleri
    • Dünya Mutfağı
    • Et Yemekleri
    • Hamur İşi Tarifleri
    • Salata Tarifleri
    • Sebze Yemekleri
    • Tatlı Tarifleri
    • İçecek Tarifleri
    • İftar Yemekleri
    • Kek Tarifleri
    • Kurabiye Tarifleri
    • Meze Tarifleri
    • Pasta Tarifleri
    • Pratik Yemekler
    • Pilav Tarifleri
    • Pratik Yemekler
    • Reçel Tarifleri
    • Tavuk Yemekleri
    • Yöresel Yemekler
  • Video
  • Galeri
  • Sağlık
  • Hakkımızda
  • Künye

© 2025 IMG - Yemek Zevki