Yemek Zevki
droetker
  • Ana Sayfa
  • Tarifler
    • Balık Yemekleri
    • Çorba Tarifleri
    • Diyet Yemekleri
    • Dünya Mutfağı
    • Et Yemekleri
    • Hamur İşi Tarifleri
    • Salata Tarifleri
    • Sebze Yemekleri
    • Tatlı Tarifleri
    • İçecek Tarifleri
    • İftar Yemekleri
    • Kek Tarifleri
    • Kurabiye Tarifleri
    • Meze Tarifleri
    • Pasta Tarifleri
    • Pratik Yemekler
    • Pilav Tarifleri
    • Pratik Yemekler
    • Reçel Tarifleri
    • Tavuk Yemekleri
    • Yöresel Yemekler
  • Video
  • Galeri
  • Sağlık
  • Hakkımızda
  • Künye
  • Ana Sayfa
  • Tarifler
    • Balık Yemekleri
    • Çorba Tarifleri
    • Diyet Yemekleri
    • Dünya Mutfağı
    • Et Yemekleri
    • Hamur İşi Tarifleri
    • Salata Tarifleri
    • Sebze Yemekleri
    • Tatlı Tarifleri
    • İçecek Tarifleri
    • İftar Yemekleri
    • Kek Tarifleri
    • Kurabiye Tarifleri
    • Meze Tarifleri
    • Pasta Tarifleri
    • Pratik Yemekler
    • Pilav Tarifleri
    • Pratik Yemekler
    • Reçel Tarifleri
    • Tavuk Yemekleri
    • Yöresel Yemekler
  • Video
  • Galeri
  • Sağlık
  • Hakkımızda
  • Künye
No Result
View All Result
Yemek Zevki
No Result
View All Result
CaliforniaWalnut CaliforniaWalnut CaliforniaWalnut
Home Haber Turu

Ramazan Sofranızdan Çorbayı Eksik Etmeyin

by Yemek Zevki Editör
16 Haziran 2015
in Haber Turu
463 30
0
Ramazan Sofranızdan Çorbayı Eksik Etmeyin
739
SHARES
3.5k
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter

corba-yemek-zevkiTürk mutfağında önemli bir yere sahip olan çorba, Ramazan sofralarının da vazgeçilmezi. 

KKTC Yakın Doğu Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Kurucu Dekanı Prof. Dr. Sevinç Yücecan, özellikle Ramazan’da çorbaların sofralardan eksik edilmemesi gerektiğini belirterek, “Geleneksel çorbalar veya hazır çorbalar her öğün tüketilebilir. Çorba, besleyici özelliğinin yanı sıra hem tok tutuyor hem de sindirim sistemini rahatlatıyor” dedi.

Her mevsim tüketilebilme özelliği ile Türk mutfağının gözde yiyeceklerinden olan çorba, yüzyıllardır sofralarımızın vazgeçilmezi. Osmanlı saray mutfağında yepyeni reçetelerle sanata dönüşen çorbanın, Anadolu’daki varlığının 6 bin yıl öncesine dek uzandığı tahmin ediliyor. Binlerce yıllık geçmişe sahip olan çorba, hem tok tutması hem de sindirim sistemini rahatlatması nedeniyle Ramazan sofralarının da baş tacı.

KKTC Yakın Doğu Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Kurucu Dekanı, Beslenme ve Diyetetik Bölümü Kurucu Başkanı Prof. Dr. Sevinç Yücecan, özellikle Ramazan’da çorbaların sofralardan eksik edilmemesi gerektiğini söyledi. Prof. Dr. Yücecan, “Oruç tutanlarda su kaybı olduğu için geleneksel çorbalar veya hazır çorbalar, komposto, hoşaf gibi yiyecekler iyi birer seçenek olabilir. Geleneksel çorbalar veya hazır çorbalar hem sahurda hem de iftarda tüketilebilir. Yemeğe bir kase çorba ile başlamak hem mideyi yemeklerin sindirimine hazırlar, hem vücudun su dengesini korur, hem de tokluk hissi verir” dedi.

Prof. Dr. Yücecan, sözlerini şöyle sürdürdü: “İftarda ağır hamur işi yiyecekler, kızartmalar, baklavalar yerine çorbalar, haşlanmış-ızgara veya fırında pişirilmiş et ya da tavuk veya hindi, sebze yemekleri, bol salata ve meyve yenilebilir. Tatlı olarak daha hafif olduğu için sütlü ve ( sütlaç muhallebi ) meyveli tatlılar ( elma, kabak, ayva tatlısı) tercih edilmelidir. Sahurda emilimleri diğer besinlere kıyasla daha yavaş olan, kan şekerini daha yavaş yükselten ve diğer besinlere kıyasla daha daha fazla tokluk hissi oluşturan et, süt, peynir, yoğurt, yumurta gibi besinler ve/veya bu besinlerden oluşan çorbalar, yemekler tüketilmelidir.”

Lezzetli Ve Besleyici

Hem sahurda hem iftarda yenilebilecek çorbanın besleyici özelliğine de işaret eden Prof. Dr. Sevinç Yücecan, sözlerini şöyle sürdürdü: “Çorbalar kolay hazırlanabildiği için, iftar sofrası hazırlama telaşında bile rahatlıkla yapılabilir. Geleneksel çorbalarımız hatta pratik bir çözüm olarak hazır çorbalar tercih edilebilir. Zaten hazır çorbanın üretim mantığı ev yapımı tarhanadan farklı değildir. Çorbalar kilo dengesini sağlamak için de birebir. Ağırlık hissiyatı yapmadan tok tutar ve sıcak olduğu için hızlı içemeyeceğimizden de sindirimimize vakit tanır. Yemek kültürümüzde çok çeşitli çorbaların olması da bizim için büyük avantaj. Bu sayede hem tekdüzelikten kurtuluyoruz hem de farklı çorbaların farklı yararlarını vücudumuza alabiliyoruz.”

 

Tags: ÇorbaramazanRamazan sofralarısofraTürk mutfağı
Previous Post

Carte d’Or’dan 3 Yeni Lezzet

Next Post

Fırında Patlıcan Dilimleri

Yemek Zevki Editör

Next Post
Fırında Patlıcan Dilimleri

Fırında Patlıcan Dilimleri

Bir yanıt yazın Yanıtı iptal et

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

  • Künye
  • Hakkımızda
  • Dergimize Abone Olun
Bize Ulaşın: +90 212 454 22 22

© 2025 IMG - Yemek Zevki

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In
No Result
View All Result
  • Ana Sayfa
  • Tarifler
    • Balık Yemekleri
    • Çorba Tarifleri
    • Diyet Yemekleri
    • Dünya Mutfağı
    • Et Yemekleri
    • Hamur İşi Tarifleri
    • Salata Tarifleri
    • Sebze Yemekleri
    • Tatlı Tarifleri
    • İçecek Tarifleri
    • İftar Yemekleri
    • Kek Tarifleri
    • Kurabiye Tarifleri
    • Meze Tarifleri
    • Pasta Tarifleri
    • Pratik Yemekler
    • Pilav Tarifleri
    • Pratik Yemekler
    • Reçel Tarifleri
    • Tavuk Yemekleri
    • Yöresel Yemekler
  • Video
  • Galeri
  • Sağlık
  • Hakkımızda
  • Künye

© 2025 IMG - Yemek Zevki