Ana Sayfa » Sağlık » ‘ÖĞLE YEMEĞİ’ DEYİP GEÇMEYİN!

‘ÖĞLE YEMEĞİ’ DEYİP GEÇMEYİN!

33Yoğun iş hayatı, yetişmesi gereken işler ve toplantılar derken, birçoğumuz öğle yemeğini ayaküstü geçiştiriyor ve atlıyoruz.Fakat öğle yemeği, günlük beslenme düzenimizin mihenk taşı. Gün boyunca sergilediğimiz fiziksel ve mental performansı birebir etkiliyor. Ayrıca öğle yemeğini yetersiz ve bilinçsiz tüketmek, gün sonunda halsiz kalmamıza, öğleden sonra stres düzeyimizin artmasına ve uzun dönemde kilo almamıza yol açabilecek önemli bir sorun…

Amerika’da yapılan bir araştırmanın sonuçlarına göre, her 4 kişiden biri öğle yemeğine zaman ayırmak için fazla yoğun olduğunu, her 3 kişiden biri ise masa başı atıştırmalıkları ile öğle yemeğini geçiştirdiğini bildirmiş. Bir kişinin öğle yemeği için ayırdığı zaman ortalama 20 dakika. Ancak yapılan birçok araştırma, öğle yemeği molalarının verimliliği arttırmak üzerinde etkili olduğunu düşünüyor. Çünkü öğle yemeği molası sadece yemek yemek için değil, gün boyunca sürecek yoğunlukta performansımızın düşmemesi adına bir fırsat. Yapılan bir bilimsel çalışmada, her 10 dakika da bir 50 saniye dinlenmenin yorgunluk hissini yüzde 50 azalttığı belirlendiğine göre, öğle yemeği molasının bir çalışan için ne kadar önemli olduğu da ortada.

 

 

İŞTE ÖĞLE YEMEĞİNİN FAYDALARI…

ÖĞLEDEN SONRA YAŞAYACAĞINIZ STRESİ AZALTIR: Öğle yemeğini atlamak, öğleden sonra saatlerde kan şekerinizin ciddi oranda düşmesine sebep olur. Kan şekerinde oluşan bu düşüş, kendinizi daha yorgun ve sinirli hissetmenizin temel nedenidir. Öğle yemeğinde alınacak kalori ve tüketilecek sıvı, gün içerisinde kan şekerinizin dengeli yükselmesini ve düşmesini sağlayarak kendinizi daha enerjik hissetmenize yardımcı olacaktır.

FİZİKSEL VE MENTAL PERFORMANSINIZI YÜKSELTİR: Düzenli beslenmenin, fiziksel ve mental performans üzerindeki olumlu 34etkisi birçok bilimsel çalışma ile kanıtlanmıştır. Günlük aldığımız kalori ve besin öğelerinin güne dengeli dağılması, gün içerisindeki konsantrasyon ve dikkat süremizi etkiler. Uzun süre aç kalmak ve öğle yemeğini atlamak, kan şekeri dengemizi olumsuz etkileyeceğinden ötürü dikkat süresini kısaltır ve odaklanmayı olumsuz etkiler. Öğle yemeği, öğleden akşama kadar geçen sürede konsantrasyonumuzun daha uzun sürmesine yardımcıdır. Yapılan bilimsel çalışmalarda, öğle yemeğini atlayanlarda, iş kazalarının daha sık gözlendiği bildirilmiştir. Yani öğle yemeği sadece kendinizi daha iyi hissetmenizi sağlamaz, iş kazası riskini de düşürür.

ÖĞLEDEN SONRA HALSİZLİK VE ENERJİ YOKSUNLUĞUNDAN KORUR: Çalışanların birçoğu öğleden sonra motivasyon düşüklüğü, halsizlik ve isteksizlikten şikayet eder. Düzenli ve dengeli bir öğle yemeği kan şekerinin düzenli olmasını sağlayacağı kadar, stres hormonu olarak bilinen kortizol seviyeleri üzerinde de olumlu etki gösterir. Bu nedenle öğleden sonra mesaisinde halsiz hissetmenizi engeller, motive olmanızı sağlar.

KİLO ALMANIZA ENGEL OLUR: Gün boyunca aç kalmak, öğle yemeğini atlamak akşam yemeği saatlerine kadar kan şekerinizin ciddi anlamda düşmesine neden olur. Bu nedenle de akşam yemeğinde ve uyku saatine kadar daha fazla yemenize ve daha kısa sürede fazla miktarda besini bir anda tüketmenizi sağlar. Bu durum da, kilo almanızı kaçınılmaz hale getirir. Amerika’da yapılan son araştırmalarda, şirketlerin çalışan performansına ve sağlığına gün geçtikçe daha çok dikkat ettiği ve vücut ağırlığı normal olanların, obezite sorunu olanlara göre daha fazla maaş aldığı ortaya çıkmıştır.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir