Ev Yapımı Ketçap İçin Malzemeler:
4 kilo domates (tercihen iri)
3 adet büyük boy beyaz soğan
1 adet tatlı veya acı kırmızıbiber
1 baş sarımsak
1 çorba kaşığı rendelenmiş taze zencefil
2 tatlı kaşığı kişniş
1 tatlı kaşığı karanfil
2 dal taze reyhan
300 ml. üzüm sirkesi
2 çay bardağı toz şeker
1 çorba kaşığı tuz
(1 Kavanoz İçin)
Ev Yapımı Ketçap Hazırlanışı:
Domateslerin kabuğunu soyup zar şeklinde doğrayın. Soğanları ve sarımsakları soyup çok ince kıyın. Biberin çekirdeklerini temizleyip onları da küçük küçük doğrayın.
Doğramış domatesleri, biberi, kıyılmış soğan ile sarımsakları ve yıkanıp iyice süzülmüş taze reyhanı geniş bir tencereye alın. Baharatını ekleyip karıştırın. Orta ateşte arada bir karıştırarak yarım saat pişirin. Karışımı ocaktan alın. Blender yardımı ile hemen püre haline gelene dek ezin ve tekrar ocağa alıp kısık ateşte hacmi yarı yarıya azalana dek yarım saat daha pişirin.
Domatesli karışımı ocaktan alın. Sirkeyi, şekeri ve tuzunu ekleyin. Tekrar ocağa alın. Çok kısık ateşte arada bir karıştırarak yaklaşık 1 saat daha pişirin. Ateşi kapatıp tencerenin kapağı kapalı olacak şekilde ketçabı soğutun. Sterilize edilmiş kavanozlara aktarın. Ağzını sıkıca kapatıp buzdolabında muhafaza edin.