Yemek Zevki
droetker
  • Ana Sayfa
  • Tarifler
    • Balık Yemekleri
    • Çorba Tarifleri
    • Diyet Yemekleri
    • Dünya Mutfağı
    • Et Yemekleri
    • Hamur İşi Tarifleri
    • Salata Tarifleri
    • Sebze Yemekleri
    • Tatlı Tarifleri
    • İçecek Tarifleri
    • İftar Yemekleri
    • Kek Tarifleri
    • Kurabiye Tarifleri
    • Meze Tarifleri
    • Pasta Tarifleri
    • Pratik Yemekler
    • Pilav Tarifleri
    • Pratik Yemekler
    • Reçel Tarifleri
    • Tavuk Yemekleri
    • Yöresel Yemekler
  • Video
  • Galeri
  • Sağlık
  • Hakkımızda
  • Künye
  • Ana Sayfa
  • Tarifler
    • Balık Yemekleri
    • Çorba Tarifleri
    • Diyet Yemekleri
    • Dünya Mutfağı
    • Et Yemekleri
    • Hamur İşi Tarifleri
    • Salata Tarifleri
    • Sebze Yemekleri
    • Tatlı Tarifleri
    • İçecek Tarifleri
    • İftar Yemekleri
    • Kek Tarifleri
    • Kurabiye Tarifleri
    • Meze Tarifleri
    • Pasta Tarifleri
    • Pratik Yemekler
    • Pilav Tarifleri
    • Pratik Yemekler
    • Reçel Tarifleri
    • Tavuk Yemekleri
    • Yöresel Yemekler
  • Video
  • Galeri
  • Sağlık
  • Hakkımızda
  • Künye
No Result
View All Result
Yemek Zevki
No Result
View All Result
CaliforniaWalnut CaliforniaWalnut CaliforniaWalnut
Home Haber Turu

Azı karar, çoğu zarar!

by Yemek Zevki Editör
31 Mayıs 2017
in Haber Turu, Sağlık
468 25
0
Azı karar, çoğu zarar!
739
SHARES
3.5k
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter

RAMAZAN’IN 3 SİMGESİ

 Güllacı, hurması, pidesi… Onlar Ramazan’ın simgesi haline gelmiş, üç lezzeti… “Ramazan hiç onlarsız olur mu?” denilenleri… Bu üç simge, lezzetlerinin yanı sıra masum görüntüleriyle de öne çıktığından, kişi hiç farkına varmadan gereğinden fazla tüketebiliyor; farkına varsa bile “Nasıl olsa yılda bir ay yiyeceğim, bir şey olmaz” diyerek zararlarını göz ardı edebiliyor. Acıbadem Altunizade Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Hazal Çatırtan, her şeyi olduğu gibi onları da ölçülü tüketmek, aşırıya kaçmamak gerektiğini belirterek “Ramazan sürecinde ne kadar dikkat etmeye çalışsanız da katıldığınız iftar yemekleri, uzun süren açlığın arkasından baskınlaşan yeme ihtiyacı gibi durumlar sizi zorlayabilir. En çok zorlanmanıza sebep olanlar da Ramazan’ın simgesi haline gelmiş olan pide, hurma ve güllaç üçlüsü olacaktır. Bu besinler masum görünseler de ölçüsünü kaçırdığımızda aslında diğer tüm besinler gibi bize faydadan çok zararları dokunabiliyor, sağlığımız açısından ciddi sorunlara davetiye çıkarabiliyor” diyor. Beslenme ve Diyet Uzmanı Hazal Çatırtan, güllaç, hurma ve Ramazan pidesi tüketiminde dikkat etmemiz gerekenleri anlattı; bu üç lezzeti evde hazırlayabileceğiniz pratik ve sağlıklı tarifler verdi.

 

 

  • 1 avuç pide, 2 ince dilim ekmeğe eşit

    Ramazan pidesi, beyaz unla yapılan mayalı bir ekmek çeşidi. 1 avuç içi pide (4 boğum) 2 ince dilim ekmeğe denk geliyor. Çoğunlukla Ramazan sürecinde sofralara taşındığı için “Bir ay yiyeceğiz nasıl olsa; bir şey olmaz” düşüncesi ağır basıyor. Gün içerisinde uzun süreli açlığın etkisi ile de pek çok kişi tüketirken kendine sınır koymuyor. Oysa beyaz undan yapıldığı için kan şekerini kolay yükseltebilen, glisemik indeksi yüksek bir besin olan pideyi; insülin direnci, diyabeti ve kilo sorunu olan kişilerin daha da dikkatli tüketmesi şart. Hele de çorba, pilav, makarna gibi içerik yönünden kendine benzer yiyecekler tüketilecekse çok daha az tüketilmeli. Evde hazırlayacağınız tam tahıllı pide ile hem tokluk sürenizi artırabilir hem de kan şekerinizi dengede tutabilirsiniz.

     

    • 3 adet ince, uzun hurma 1 meyve yerine geçiyor

    Birçok kişinin oruç açmak için suya bile tercih ettiği hurma, yüksek lif ve yüksek potasyum içeriği ile ön plana çıkıyor. Tokluk hissi sağlamada da destek olan bu Ramazan lezzetinin karbonhidrat içeriğinin ise yüksek olduğunu bilmek gerekiyor. Ülkemizde çeşitli hurmaları bulmak mümkün olduğundan, bu kadar çeşit içinde aynı porsiyondan söz etmek mümkün değil. Buna karşın 3 adet ince, uzun hurma 1 meyveye denk geliyor. Medine hurması gibi büyük ve tombul hurmalardan ise 1 tane yemek ideal olanı. 

    • 1 ince dilim güllaç 200 kalori

    Uzun süreli açlık, üzerine yenen yemekler ve ardından gelen tatlı isteği. Ramazan boyunca gerçekleşmesi en muhtemel döngü. Tatlı dendiği zaman diyetlerde sıklıkla tercih ettiğimiz sütlü tatlıların Ramazan sürecinde akla gelen çeşidi ise güllaç. Güllaç, mısır nişastası ile hazırlanmış özel yaprakların şeker, süt ve gül suyu ile ıslatılmasıyla yapılıyor. Kimileri cevizli, fındıklı, kimileri meyveli tercih ediyor.Beslenme ve Diyet Uzmanı Hazal Çatırtan “Güllaç ve sütlü tatlılar ne kadar masum gibi de görünse de şeker içeriği ile kan şekerinde dalgalanma ve karın bölgesinde yağlanmaya sebep olurlar. Bu nedenle haftada 1-2 defa tüketimi tercih edilmelidir. Şeker ile yapılmış 1 ince dilim güllaç yaklaşık 200 kaloriye yani; 1 dilim ekmek + 1 porsiyon meyve + 1/2 su bardağı süte eşit. 1 avuç içi kadar miktar yeterli olacaktır” diyor.

Tags: Basit YemeklerÇorbalarEt YemekleriHamur İşleriİçecekKurabiyeRamazan ayıyemek tarifleri
Previous Post

ÖĞÜNÜ 3’E ÇIKAR, PİŞİRME TARZINI DEĞİŞTİR

Next Post

BAHAR GELDİ, ALERJİ KABUSU BAŞLADI!

Yemek Zevki Editör

Next Post
BAHAR GELDİ, ALERJİ KABUSU BAŞLADI!

BAHAR GELDİ, ALERJİ KABUSU BAŞLADI!

Bir yanıt yazın Yanıtı iptal et

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

  • Künye
  • Hakkımızda
  • Dergimize Abone Olun
Bize Ulaşın: +90 212 454 22 22

© 2025 IMG - Yemek Zevki

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In
No Result
View All Result
  • Ana Sayfa
  • Tarifler
    • Balık Yemekleri
    • Çorba Tarifleri
    • Diyet Yemekleri
    • Dünya Mutfağı
    • Et Yemekleri
    • Hamur İşi Tarifleri
    • Salata Tarifleri
    • Sebze Yemekleri
    • Tatlı Tarifleri
    • İçecek Tarifleri
    • İftar Yemekleri
    • Kek Tarifleri
    • Kurabiye Tarifleri
    • Meze Tarifleri
    • Pasta Tarifleri
    • Pratik Yemekler
    • Pilav Tarifleri
    • Pratik Yemekler
    • Reçel Tarifleri
    • Tavuk Yemekleri
    • Yöresel Yemekler
  • Video
  • Galeri
  • Sağlık
  • Hakkımızda
  • Künye

© 2025 IMG - Yemek Zevki