Aşure

32

Aşure Malzemeler:

> 500 gram buğday

> 200 gram kuru fasulye

> 200 gram nohut

> 1 kahve fincanı pirinç

> 1 adet elma

> 100 gram kuru kayısı

> 20 gram kuş üzümü

> 50 gram kuru üzüm

> 2 adet portakalın rendelenmiş kabuğu ve suyu

> 1 adet kabuk tarçın

> 4-5 adet karanfil tanesi

> 1 kilo toz şeker

Süslemek İçin:

> 50 gram ceviz içi

> 50 gram fındık içi

> 30 gram kuş üzümü

> 50 gram dolmalık fıstık

> 100 gram kuru incir > Nar taneleri

Aşure Hazırlanışı:

Nohudu ve kuru fasulyeyi bir gün öncesinden soğuk suda ıslatın. Buğdayı da aşureyi pişirmeden 2 saat öncesinden ıslatın. Akşamdan ıslattığınız hububatları ve buğdayı ayrı ayrı kaplarda hafif diri kıvamda haşlayın ve sonra süzün. Haşladığınız hububatları büyük bir tencereye alın. Yıkayıp süzdüğünüz pirinci ekleyin. 2 litre sıcak suya tarçın çubuğunu ilave edin ve kaynamaya bırakın. Karanfil tanelerini 1 su bardağı su ilave edilmiş cezvede birkaç taşım kaynattıktan sonra demlenmeye bırakın. Elmayı soyduktan sonra zar şeklinde doğrayın. Kuru kayısıları da aynı şekilde doğrayın. Doğradığınız elmayı, kuru kayısıları, kuru üzümleri ve kuş üzümlerinin yarısını kaynamakta olan hububatlı suya atın. Ateşi kısın ve 45 dakika kadar pişirin. 45’inci dakikada tencerenin içine rendelenmiş 2 adet portakalın kabuğunu, cezvede kaynatıp süzdüğünüz karanfil aromalı suyu ve toz şekeri ekleyin. Arada bir karıştırarak kısık ateşte yarım saat daha pişirin. En son 2 portakalın suyunu ilave edip bir taşım daha kaynattıktan sonra ocaktan alın. Ilınınca servis kaselerine paylaştırın. Üzeri kabuk bağlamaya başlayınca istediğiniz malzemelerle (nar tanesi, kuş üzümü, Antepfıstığı içi, dolmalık fıstık, kavrulmuş susam, rendelenmiş Hindistancevizi) süsleyin. Aşureyi ister ılık ılık, ister buzdolabında beklettikten sonra soğuk servis yapın.

OKU ➤  Aşure

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir