Ana Sayfa » Tarifler » Sürk

Sürk

Sürk

Malzemeler:

Yarım kilo ekşimik (çökelek)

Yarım kilo lor peyniri

1 yemek kaşığı dolusu acı ya da tatlı biber salçası

1 tatlı kaşığı çörek otu

1 tatlı kaşığı kekik

1 çay kaşığı kimyon tohumu

1 çay kaşığı kişniş tohumu

1 tatlı kaşığı tatlı toz biber

Sürk

Hazırlanışı:

Kişniş ve kimyon tohumlarını tavada hafifçe ısıtın ve havanda dövün.

Çökelek ve lor peynirini geniş bir kaba alın. Kalan tüm baharatları ekleyin ve yaklaşık 15-20 dakika tüm malzeme birbirine geçene kadar güzelce yoğurun. Salçanız çok tuzlu değilse bu aşamada biraz tuz atın.

Karışımdan mandalina büyüklüğünde parçalar koparıp elinizi hafifçe ıslatarak yuvarlayın. Bu sırada dış kısmında gözle görülür çatlaklar olmamasına dikkat edin.

Büyük bir tepsiye dizin ve üzerine bir tülbent örtün.

Güneş gören bir yerde 2-3 gün ya da mutfak ortamında 5-6 gün kurumasını sağlayın. Kuruturken her gün çevirin.

 

Kuruduktan sonra: Sürkü bir kavanoza alın, üzerini kapatacak şekilde zeytinyağı ile doldurun ve bu şekilde muhafaza edin.

 

Saklama Önerileri:

Yağda muhafaza, buzdolabında 2 ay, buzdolabı poşetinde muhafaza, buzlukta 1 yıl

 

Yazarların Notu: Antakya’da kahvaltıların baş tacı olan sürkün tadına bir kere baktıysanız yazının gerisini okumanıza zaten gerek yok. Tadına bakmadıysanız hemen tarifi yapmaya başlayın deriz. Antakya’ya özgü bu lezzetin orijinal halinde sürk tamamen küflendiriliyor. Biz küflendirmeden saklamayı tercih ettik ve böyle de lezzetini çok sevdik.

OKU ➤  Fairy’den Geleneksel Bir Lezzet Şöleni: Türkiye’nin Pilavları

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir