Ayva Kompostosu Tarifi
Ayva Kompostosu İçin Malzemeler:
3 adet büyük boy ayva
1 su bardağı toz şeker
2-3 adet tarçın çubuğu
3-4 adet tane karanfil
2 litre su
Ayva Kompostosu Hazırlanışı: Ayvaların kabuğunu soyun. Küçük parizyen bir kaşık yardımı ile ayvalardan küçük toplar elde edin. Yarım saat oda ısısında kararması için bekletin. Ayvaların üzerine suyu ilave edin. Tarçını ve karanfilleri de ekleyin. Kaynamaya bırakın. Ayvalar kaynamaya başladıktan 10 dakika sonra şekeri ekleyin. 10 dakika daha haşlayın. Ayva kompostosunu ocaktan alın. Oda ısısında soğuduktan sonra kavanoza aktarın. Buzdolabında muhafaza edin.
Huriş’in notları:
Kompostoyu şekersiz yapabilirsiniz. Bunun için 2 adet tarçın çubuğunu ve 3 adet karanfil tanesini 1,5 litre suda en
az 6 saat boyunca oda ısısında bekletin. Daha sonra tarçınlı ve karanfilli suyu kaynatıp parizyen kaşıkla top halinde çıkardığınız ayva parçalarını ekleyin. 20 dakika kadar haşladıktan sonra soğutup servise hazır edin.