Yemek Zevki
Kurukahveci Mehmet Efendi
  • Ana Sayfa
  • Tarifler
    • Balık Yemekleri
    • Çorba Tarifleri
    • Diyet Yemekleri
    • Dünya Mutfağı
    • Et Yemekleri
    • Hamur İşi Tarifleri
    • Salata Tarifleri
    • Sebze Yemekleri
    • Tatlı Tarifleri
    • İçecek Tarifleri
    • İftar Yemekleri
    • Kek Tarifleri
    • Kurabiye Tarifleri
    • Meze Tarifleri
    • Pasta Tarifleri
    • Pratik Yemekler
    • Pilav Tarifleri
    • Pratik Yemekler
    • Reçel Tarifleri
    • Tavuk Yemekleri
    • Yöresel Yemekler
  • Video
  • Galeri
  • Sağlık
  • Hakkımızda
  • Künye
  • Ana Sayfa
  • Tarifler
    • Balık Yemekleri
    • Çorba Tarifleri
    • Diyet Yemekleri
    • Dünya Mutfağı
    • Et Yemekleri
    • Hamur İşi Tarifleri
    • Salata Tarifleri
    • Sebze Yemekleri
    • Tatlı Tarifleri
    • İçecek Tarifleri
    • İftar Yemekleri
    • Kek Tarifleri
    • Kurabiye Tarifleri
    • Meze Tarifleri
    • Pasta Tarifleri
    • Pratik Yemekler
    • Pilav Tarifleri
    • Pratik Yemekler
    • Reçel Tarifleri
    • Tavuk Yemekleri
    • Yöresel Yemekler
  • Video
  • Galeri
  • Sağlık
  • Hakkımızda
  • Künye
No Result
View All Result
Yemek Zevki
No Result
View All Result
Bambum Bambum Bambum
Home Sağlık

İftar Ve Sahurda Dikkat Edilmesi Gerekenler

by Yemek Zevki Editör
24 Haziran 2015
in Sağlık
463 30
0
İftar Ve Sahurda Dikkat Edilmesi Gerekenler
739
SHARES
3.5k
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter

hurmaRamazan ayında uzun saatler boyunca oruç tutulması, sahura kalkma durumu beslenme alışkanlıklarında önemli değişikliklere neden oluyor.

Bilinçli Sağlıklı Yaşam Dergisi’ne konuşan uzmanlar, Ramazan ayında iftar ve sahur arasında bir ara öğün, tüketimine ve iftardan sonra fiziksel aktiviteye dikkat çekiyor.

“Oruç tutmak kanda yağ oranını düşürüyor”

Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Günsel Şurdum Avcı, “Sindirim sistemi dinlenmekte olduğu için, vücutta diğer organların kanlanması ve çalışma verimi artıyor. Vücut birikmiş zararlı maddelerden temizleniyor, bağışıklık sistemi güçleniyor. Kalp, damar, kanser gibi hastalıklara karşı direnç artıyor” dedi.

“Sahuru atlamayın, üç öğün yapın”

Sağlık Bakanlığı Obezite, Diyabet ve Metabolik Hastalıklar Daire Başkanlığı uzmanlarının hazırladığı “Ramazanda Beslenme” raporunda önemli bilgilere yer veriliyor. Raporda, yeterli ve dengeli beslenmenin Ramazan ayında da sürdürülebilmesi için günün oruç tutulmayan bölümünde en az üç öğünü tamamlamak ve sahur öğününü atlamamak gerektiği belirtiliyor.

Ramazanda en fazla 1 saat spor yapın

Uzman Dr. Cavit Meclisi, Ramazan ayında spor yapmanın kilo alımını önleyeceğini dile getiriyor. Sağlık için spor yapan kişilerin, Ramazan ayı boyunca antrenman programında bazı düzenlemeler yapması gerektiğini anlatan Dr. Meclisi, “İftardan 2 saat sonra antrenman yapmak daha doğru olur. İftar öncesi veya hemen sonra egzersiz yapılmamalıdır” diye konuştu.

Ramazanda doğru bilinen yanlışlar

Zengin bir iftariyelik tabağı iftar sofrasının vazgeçilmezidir. En az 2 çeşit ana yemek olmalıdır: Yanlış

Ana yemek olarak 1 çeşit et, tavuk veya balık içeren bir yemek yapılabilir. Bu et yemekleri özellikle sebze ile birlikte yapılırsa vücudun lif ihtiyacına da cevap verir.

İftarın vazgeçilmezi börek ya da pilavdır: Yanlış

Her sofranızda börek, pilav veya makarna olmasın. Bu tür yiyeceklerin karbonhidrat değeri çok yüksek olduğu için, çorba ve pideyle birleştiğinde vücuda ciddi kalori girmesine neden olur.

Salatasız da iftar olur: Yanlış

Yemekte mutlaka az yağlı bir mevsim salatanız olsun.

Yoğurt yemeye gerek yok: Yanlış

Yoğurt, cacık veya ayrandan vazgeçmeyin. Bu yiyecekler hem protein açısından hem kalsiyum açısından zengindir. Metabolizmayı çalıştırır harareti dindirir.

Çay iftarın vazgeçilmezidir: Yanlış

Yemekten hemen sonra çay içmek, susuzluğunuzu derinleştirir. Özellikle kansızlığı olanlarda demir emilimini önler. O nedenle ıhlamur, adaçayı, rezene gibi hafif bitki çayları içmek, hem mideyi hem bedeni rahatlatır.

Akşamdan kalan yemekler sahurda yenir: Yanlış

Sahurda akşamdan kalma yemeklerden vazgeçin. Sahurda en ideali kahvaltı yapmaktır. Kahvaltıda mutlaka haşlanmış yumurta, 1 dilim az yağlı peynir, domates, salatalık bolca, 1-2 dilim ekmek,1 bardak yoğurt ve 2 tane kuru hurma tüketin.

Herkes günde 8 bardak su içmeli: Yanlış

Ulusal Bilim Akademisi Tıp Enstitüsü erkeklerin günde toplam 3, kadınların ise 2,2 litre su tüketmesini öneriyor. Uzmanlar susamadıysanız su tüketimini zorlamaya gerek olmadığını söylüyor.

Vücudun ihtiyaç duyduğu günlük sıvı ihtiyacını su dışındaki sıvılarla karşılayamayız: Yanlış

Vücudun ihtiyaç duyduğu sıvı ihtiyacını suyu dışında soda, meyve suları, çay, kahve, meşrubatlar hatta meyve ve sebzelerden de sağlayabiliriz. Karpuz ve salatalık bünyesinde en çok sıvı bulunduran meyve ve sebzelerdir.

 

 

Tags: beslenmeiftarRamazan ayısahursahura kalkmakyemek zevki
Previous Post

Bonfilet Marine Soslu Dana Şiş

Next Post

Bonfilet Dana Antrkot

Yemek Zevki Editör

Next Post
Bonfilet Dana Antrkot

Bonfilet Dana Antrkot

Bir yanıt yazın Yanıtı iptal et

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

  • Künye
  • Hakkımızda
  • Dergimize Abone Olun
Bize Ulaşın: +90 212 454 22 22

© 2025 IMG - Yemek Zevki

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In
No Result
View All Result
  • Ana Sayfa
  • Tarifler
    • Balık Yemekleri
    • Çorba Tarifleri
    • Diyet Yemekleri
    • Dünya Mutfağı
    • Et Yemekleri
    • Hamur İşi Tarifleri
    • Salata Tarifleri
    • Sebze Yemekleri
    • Tatlı Tarifleri
    • İçecek Tarifleri
    • İftar Yemekleri
    • Kek Tarifleri
    • Kurabiye Tarifleri
    • Meze Tarifleri
    • Pasta Tarifleri
    • Pratik Yemekler
    • Pilav Tarifleri
    • Pratik Yemekler
    • Reçel Tarifleri
    • Tavuk Yemekleri
    • Yöresel Yemekler
  • Video
  • Galeri
  • Sağlık
  • Hakkımızda
  • Künye

© 2025 IMG - Yemek Zevki