Yemek Zevki
Kurukahveci Mehmet Efendi
  • Ana Sayfa
  • Tarifler
    • Balık Yemekleri
    • Çorba Tarifleri
    • Diyet Yemekleri
    • Dünya Mutfağı
    • Et Yemekleri
    • Hamur İşi Tarifleri
    • Salata Tarifleri
    • Sebze Yemekleri
    • Tatlı Tarifleri
    • İçecek Tarifleri
    • İftar Yemekleri
    • Kek Tarifleri
    • Kurabiye Tarifleri
    • Meze Tarifleri
    • Pasta Tarifleri
    • Pratik Yemekler
    • Pilav Tarifleri
    • Pratik Yemekler
    • Reçel Tarifleri
    • Tavuk Yemekleri
    • Yöresel Yemekler
  • Video
  • Galeri
  • Sağlık
  • Hakkımızda
  • Künye
  • Ana Sayfa
  • Tarifler
    • Balık Yemekleri
    • Çorba Tarifleri
    • Diyet Yemekleri
    • Dünya Mutfağı
    • Et Yemekleri
    • Hamur İşi Tarifleri
    • Salata Tarifleri
    • Sebze Yemekleri
    • Tatlı Tarifleri
    • İçecek Tarifleri
    • İftar Yemekleri
    • Kek Tarifleri
    • Kurabiye Tarifleri
    • Meze Tarifleri
    • Pasta Tarifleri
    • Pratik Yemekler
    • Pilav Tarifleri
    • Pratik Yemekler
    • Reçel Tarifleri
    • Tavuk Yemekleri
    • Yöresel Yemekler
  • Video
  • Galeri
  • Sağlık
  • Hakkımızda
  • Künye
No Result
View All Result
Yemek Zevki
No Result
View All Result
Bambum Bambum Bambum
Home Haber Turu

Zonguldak’ta “lezzetli” bir  turizm atağı…

by Yemek Zevki Editör
08 Ocak 2015
in Haber Turu
463 30
0
Zonguldak’ta “lezzetli” bir  turizm atağı…
739
SHARES
3.5k
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter

zonguldak

Türkiye’nin ünlü şefleri, gurmeleri, restoran işletmecileri, gastronomi uzmanları Zonguldak yemeklerini keşfe çıktı. Mutfağın uzmanları, bölgenin tatlarını ulusal ve uluslararası arenaya çıkarıp, tescillemek için üç gün boyunca Zonguldak ve ilçelerinde yöresel lezzetlerin peşine düşüp, tarihi ve kültürel yerleri ziyaret etti. Nihai hedef Zonguldak’ı ülke turizmine kazandırmak.

 

Zonguldak Valiliği’nin koordinasyonunda İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü’nün Batı Karadeniz Kalkınma Ajansı işbirliği ile yürüttüğü ‘Zonguldak Lezzet Atölyesi’ adlı proje kapsamında ünlü otellerin yemek şefleri, restoran işletmecileri, gastronomi uzmanları ve gurmeler üç gün süreyle Zonguldak ve ilçelerini dolaştı. Yörenin kaybolmaya yüz tutan yemek kültürüne ulusal ve küresel çapta değer kazandırmayı amaçlayan proje, bölgenin turizm atağının bir başlangıcı olarak görüldü.

 

KÖMÜRDEN ÖTE…

‘Lezzet Atölyesi’ projesinin hedefinde, geçmişten bu yana kömür ve demir-çelik endüstrisiyle anılan Zonguldak’ın yerel ürün ve lezzetlerini ardına alarak doğa ve deniz turizmindeki potansiyelini harekete geçirmek bulunuyor. ‘Yerel ürün, yerel lezzet ve yerel mekan’ üçlemesiyle planlanan ‘Lezzet Atölyesi’nde Zonguldak yemeğinin ve kültürünün izi Karadeniz Ereğli’de geleneksel köylü pazarında, Elpek bezi atölyesinde, tarihi pidecilerde, cumhuriyet dönemi tarihi konserve fabrikası satış yerinde, Devrek’in simit fırınlarında, bastoncular çarşısında, Çaycuma’daki yöresel ürün mağazalarında sürüldü. Ustaların ve ev kadınlarının hazırladığı lezzetleri, bölgeye has yemekleri ve Karadeniz’den çıkan balıkları tadan katılımcılar; Cehennemağzı Mağarası, Ereğli Müzesi, Gazi Alemdar Müzesi, Gökçebey Çanakçılar Etnografya ve Arkeoloji Müzesi gibi şehrin tarihini ve kültüründen izler taşıyan mekanları da ziyaret etti.

 

“ZONGULDAK’IN ZENGİN KÜLTÜRÜNÜ HERKES ÖĞRENECEK…”

Zonguldak’taki bu haraketliliğin ardında “Vali Ali Kaban var” dersek hata etmiş olmayacağız. Bölgeyi, Mübeccel Kıray’ın Ereğli’ye dair sosyolojik çalışmalarına atıf yaparak anlatan Kaban, Zonguldak’ın kömürden önce var olmadığını, Ereğli’nin de demir-çelik fabrikasının kurulmasıyla balıkçı kasabası kimliğinden sıyrıldığını söylüyor. Sanayinin bölgeye gelişiyle Rize, Gümüşhane, Konya, Ardahan gibi şehirlerden göç alan Zonguldak mutfak kültürünün de aynı oranda karma olduğunu belirten Vali Kaban, yüzde 60’ı orman, denize kıyısı olan bir şehirden daha fazlasının beklenmesi gerektiği görüşünde. Nihai hedef turizmin, gastronomiden bağımsız düşünülemeyeceğini dile getiren Vali Ali Kaban, “Zonguldak Lezzet Atölyesi” projesi mutfağın dönüştürülme, yerel tatlarımızı ulusal ve uluslararası arenaya hazır hale gelme sürecinin bir başlangıcı” şeklinde konuşuyor. Milli Eğitim Müdürlüğü, İŞKUR, Bülent Ecevit Üniversitesi işbirliğiyle aşçılık kursları açtıklarını, alt yapı çalışmalarına başladıklarını söyleyen Kaban, “Devrek ilçemiz bastonuyla meşhur. Orada bir bastoncular çarşısı kuracağız. Bununla birlikte ilçede gastronomi merkezi de tasarlıyoruz. Çünkü Devrek üzerinden Amasra’ya gidip gelen 700 bin insan var. Bu 700 bin insanımıza sadece geleneği yüzyıllar öncesine dayanan bastonlarla değil yeme içme kültürümüzle de seslenmemiz gerekiyor. Safranbolu ya da Amasra 20-30 yıl öncesinde Zonguldak’tan farklı değildi” diyor.

MUTFAĞIN TÜM GÜZELLİKLERİ GÖZLER ÖNÜNDE…

Deniz ve deniz ürünleri, yeşil doğası, ormanlarda doğal türeyen kestanesi, yöreye has yetişen Osmanlı çileği Zonguldak’ın ilk etapta göze çarpan değerleri arasında. Orman içinde ağaçlara inşa edilecek ‘Hayal Evler’, Türkiye’nin ilk kömürünün çıkarıldığı Kandilli’de bir endüstri müzesi, Zonguldak’ın yeni projeleri arasında yer alıyor. “Zonguldak Lezzet Atölyesi” projesiyle bölgeye has hammaddeyi ortaya koyduklarını ifade eden İl Kültür ve Turizm Müdürü Zekai Kasap ise ustaların doğru yönlendirme ve yöntemleriyle Zonguldak mutfağını öncelikle ülke çapında sunmaya hazır hale getireceklerini belirtiyor.

Bizim içinde ‘yeni’ denilebilecek bir lezzet keşfi olan bu bereketli Zonguldak gezisinden aklımızda ve objektifimizde kalanları sizlerle paylaşmak istedik.

Tags: Zonguldak yemekleri
Previous Post

Ihlamur Çayı Nasıl Hazırlanmalı?  

Next Post

Hardallı ve Peynirli Patlıcan Taratoru

Yemek Zevki Editör

Next Post
Hardallı ve Peynirli Patlıcan Taratoru

Hardallı ve Peynirli Patlıcan Taratoru

Bir yanıt yazın Yanıtı iptal et

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

  • Künye
  • Hakkımızda
  • Dergimize Abone Olun
Bize Ulaşın: +90 212 454 22 22

© 2025 IMG - Yemek Zevki

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In
No Result
View All Result
  • Ana Sayfa
  • Tarifler
    • Balık Yemekleri
    • Çorba Tarifleri
    • Diyet Yemekleri
    • Dünya Mutfağı
    • Et Yemekleri
    • Hamur İşi Tarifleri
    • Salata Tarifleri
    • Sebze Yemekleri
    • Tatlı Tarifleri
    • İçecek Tarifleri
    • İftar Yemekleri
    • Kek Tarifleri
    • Kurabiye Tarifleri
    • Meze Tarifleri
    • Pasta Tarifleri
    • Pratik Yemekler
    • Pilav Tarifleri
    • Pratik Yemekler
    • Reçel Tarifleri
    • Tavuk Yemekleri
    • Yöresel Yemekler
  • Video
  • Galeri
  • Sağlık
  • Hakkımızda
  • Künye

© 2025 IMG - Yemek Zevki