Ana Sayfa » Haber Turu » Yaz Mevsiminin Bunaltan Sıcaklarına Tek Çare: “Dondurma”

Yaz Mevsiminin Bunaltan Sıcaklarına Tek Çare: “Dondurma”

Yaz Mevsiminin Bunaltan Sıcaklarına Tek Çare: “Dondurma”
Puan ver


Dondurma sonbaharda ve kış mevsiminde de tüketilebilecek nefis bir lezzet ama yaz günlerinin sıcak çalışma ortamında, çeşit çeşit 
dondurmayla serinlemek bambaşka

Dondurma Yaz aylarından sonbahara geçiyoruz, Eylül serinliğini beklerken mevsimin en sıcak günlerini de yaşamaya devam ediyoruz. Bir tarafta tatildeki şanslılar, diğer tarafta benim de içinde olduğum, hala tatile çıkamamış dertli insanlar! Şaka bir yana hepimiz yazın bunaltan sıcaklarına karşı çareler arıyoruz. Deniz, havuz, klima, soğuk içecekler, soğutulmuş meyveler ve illaki dondurma… Çikolatalısı, vanilyalısı ve bütün meyvelerle hazırlanabilen her çeşidiyle dondurma; her yaşta sevilen, asla hayır denilemeyen, insanı ferahlatan, serinleten nefis bir tatlı. Yaz günlerinin sıcak çalışma ortamında, çeşit çeşit dondurmayla serinlemeye çalışırken yıllar öncesinden annemin kavunlu dondurması geliyor aklıma, gülümsüyorum. “Yıllar önce evlerde dondurma yapılırdı!” diye kendi kendime fısıldıyorum ve insanı mutlu eden bu nefis lezzetin tarihini merak edip araştırmaya başlıyorum. Haziran ayında yayımlanan, dondurmanın tarihteki öyküsünü ve yemek kültüründeki yerini anlatan “Ev Yapımı Dondurmalar” isimli kitap son derece önemli bir çalışma. Evde yapılabilecek 100 adet dondurma tarifini de içeren kitabı, yazar-şef Yunus Emre Akkor ve şef Çiğdem Seferoğlu birlikte hazırlamış. Kitabı incelemeye başladığımda, Anadolu’da yüzyıllar öncesinden günümüze kadar soğuk tatlı niyetine tüketilen Karsambaç’ın dondurmanın atası olarak adlandırılabileceğini ve aslında dondurmanın geleneksel Anadolu tatlılarından biri olduğunu anlıyorum…

Kitaptan alıntı;
“Bazı tarihsel kaynaklarda dondurmanın binlerce yıl önce Çinliler tarafından bulunduğu, Büyük İskender ve İmparator Neron’un kar ve buza bal, şerbet ve meyve nektarı karıştırdığı, Marco Polo’nun Çin seyehati sırasında edindiği tarifleri Venedik’e getirmesiyle dondurmanın Avrupa’ya geldiği rivayet edilir. Bazı kaynaklarda ise kökeninin Roma ve Mısır’a dayandığı yazılırken ilkel anlamda dondurmanın aslında ilk olarak Persler tarafından yapıldığı savına da rastlanır. Anadolu’da ise Osmanlı’nın kuruluşundan beri buz ve kar ile çeşit çeşit tatlılar, şerbetler yapılmaktadır.” Dondurmanın, Osmanlı’dan günümüze Anadolu’daki lezzet yolculuğuna eşlik etmek ve daha fazlası için: “Ev Yapımı Dondurmalar-Alfa Yayınları, Haziran 2014”

OKU ➤  Erpiliç; Müşteri Memnuniyetinden Tam Not Aldı

Tavsiye

Vişneli Turta

Vişneli Turta

Vişneli TurtaPuan ver Vişneli Turta (6 Kişilik)   Malzemeler: 3 adet yumurta 1 su bardağı …

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir