Ana Sayfa » Haber Turu » Türkiye’nin en “haklı” zeytinyağı Seferihisar’da üretilecek

Türkiye’nin en “haklı” zeytinyağı Seferihisar’da üretilecek


Seferihisar’ın Orhanlı köyünde üretilen taşbaskı zeytinyağı, tüketicinin, doğanın ve üreticinin haklarını koruyan yeni bir işletme modeliyle Seferipazar internet sitesinde satışa sunuldu. Ege köylülerinin zeytinyağlarından birbirine “hak verme” kültürünü esas alan bu girişimle, hem tüketici sağlığı, hem zeytinin yetiştiği doğal alanlar, hem de üreticinin hakları korunuyor.

Orhanlı Köyü Derneği, Hıdırlık Tarımsal Kalkınma Kooperatifi ve Seferihisar Belediyesi tarafından başlatılan “haklı zeytinyağı” girişimiyle, zeytin ağacının büyümesinden, tüketiciye gönderilme anına kadar geçen tüm süreç mercek altına alınıyor. Zeytin ağacının yetiştirilmesinden yağın şişelenmesine kadar geçen süreçte doğayı veya insan sağlığını tehdit eden hiçbir işlem uygulanmıyor. Sürecin hemen her aşamasında insan emeği kullanılıyor. Geliştirilen işletme modelinde hiçbir kişi veya kurum tekil olarak kar etmiyor, yalnızca geleneksel sistemde olduğu gibi “hak” alıyor.

Yağın satışından elde edilen litre başına 2 TL’lik katma değer ise Seferihisar’da kurulan Doğa Okulu’na aktarılıyor. Doğa Derneği ve Seferihisar Belediyesi tarafından kurulan Doğa Okulu, ilaç kullanmadan, sürülmeden, sulanmadan ve yabani zeytin delicelere aşılanarak yapılan geleneksel zeytinciliği ve taşbaskı tekniğini yaşatmak için çalışıyor.

BU YAĞIN KAR ORTAĞI ÇOCUKLAR VE ZEYTİN AĞACINDAKİ ÖTLEĞEN KUŞLARI

Hıdırlık Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkanı Neptün Soyer konu hakkında şunları söyledi: “Ege’deki yağhanelerde üreticinin işletme sahibine yağın yüzde 10-15 gibi küçük bir kısmını hak olarak bırakması zeytin kültürünün önemli bir parçası. Yaşadığımız zamanın koşullarını dikkate alarak bu kültürü zeytinyağının tüm üretici ve kullanıcılarına yaymaya çalıştık. Kurduğumuz sistemde, zeytin üreticisi yağhaneye bir miktar hak bıraktığı gibi, yağhane, üretici ve tüketici de zeytinin ana kaynağına, doğaya bir miktar hak bırakıyor. Böylece hem tüketici sağlığını koruyan doğal zeytinyağı geleneği sürüyor, hem de yüzlerce yıllık zeytin ağaçları ve içinde yaşayan canlılar korunuyor. Sağlıklı taşbaskı zeytinyağı geleneğini yaşatabildiğimiz sürece, Seferihisar’daki bin, hatta iki bin yaşındaki zeytin ağaçlarını da korumuş olacağız. Orhanlı Taşbaskı Zeytinyağı’nın kar ortağı hiçbir kişi veya kurum değil, çocuklarımız ve zeytin ağacındaki ötleğen kuşları.”

OKU ➤  Philips’in Yeni Aroma Kutulu Izgarası Mutfağınıza Geliyor

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir