Ana Sayfa » Tarifler » Tatlı Tarifleri » Soğan Dolması

Soğan Dolması

Yapım: İnci Bak – Fotoğraflar: Hande Göksan – Murat Erdoğan

(8 Kişilik)

 Malzemeler:

4 adet büyük boy beyaz soğan

1 çay bardağı sızma zeytinyağı

2 su bardağı pirinç

2 adet orta boy soğan

1 tatlı kaşığı toz şeker

1 küçük paket dolmalık fıstık

1 küçük paket kuş üzümü

1’er çay kaşığı yenibahar, kimyon, karabiber

Yarım demet taze nane

Yarım demet dereotu

Tuz

Hazırlanışı:

Pirinci 1’er tatlı kaşığı tuz, limon suyu ilave edilmiş ılık suda yarım saat bekletin. Daha sonra bol suyla birkaç kez yıkayıp süzün. Pirinciniz hazırdır. Kuş üzümlerini ılık suda 15-20 dakika kadar bekletin. Soğanların kabuğunu soyun, kaynayan suyun içine atın. Yarım saat kadar pişirin. Daha sonra tencerenin içinden süzerek alın, akan suyun altında süzerek soğutun. Soğuyan soğanların uçlarını keskin bir bıçak yardımıyla kesin. Soğanlar haşlandığı için katmanlarından kolayca çıkacaktır. Tencereyi ocağın üzerine alın. Tencere iyice ısınınca çok ince kıyılmış soğanlar, toz şeker ve 2-3 yemek kaşığı zeytinyağı ile birlikte, soğanlar iyice yumuşayıp karamelize olana dek pişirin.

Pirinci ilave edin. Sürekli karıştırarak 10 dakika boyunca kavurun. Dolmalık fıstıkları, suda bekletip süzdüğünüz kuş üzümlerini, tuzu ve baharatını ilave edin. Birkaç kez karıştırdıktan sonra 2 su bardağı sıcak suyu ilave edin. Önce yüksek ateşte 1 dakika kadar pişirin. Daha sonra ateşi kısın. Tencerenin kapağını kapatın ve pirinç suyunu çekene dek pişirin. Pirinçler suyunu çekince kıyılmış yeşillikleri ilave edin. İç harcı karıştırıp soğumaya bırakın. Hazırladığınız iç malzemeyi her soğan katmanının içlerine doldurun.  Soğan dolmalarını tabanı düz ve geniş bir tencereye yan yana yerleştirin. Kalan zeytinyağını ve 1 su bardağı suyu dolmaların üzerine dökün. Tencerede önce yüksek ateşte birkaç dakika pişirin, daha sonra ateşi kısıp tencerenin kapağını kapatın. 20 dakika sonra ocaktan alın.

#soğandolması #dolma #dolmatarifi #evdeyemekzevki #dolmayap #kışsebzeleri #kışlezzetleri #food #yummy

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.