Ana Sayfa » Sağlık » Sağlıklı Beslenme Çantası Nasıl Hazırlanır?

Sağlıklı Beslenme Çantası Nasıl Hazırlanır?

saglikli-beslenme-cantasiOkulların açılmasına az zaman kaldığı bu dönemde, çoğu ailenin kafasında tatil boyunca beslenme düzeninin oturduğu çocuklarında, okul açılınca bu düzenin bozulacağı korkusu var. Ancak Diyetisyen Emre Uzun’nun uygun beslenme çantası önerileri ile çocukların beslenme düzenini korumak mümkün.

Okulların açılmasına az zaman kaldığı bu dönemde, çoğu ailenin kafasında tatil boyunca beslenme düzeninin oturduğu çocuklarında, okul açılınca bu düzenin bozulacağı korkusu var. Ancak Diyetisyen Emre Uzun’nun uygun beslenme çantası önerileri ile çocukların beslenme düzenini korumak mümkün.

Çocuklarda beslenme alışkanlıkları okul çağında başlıyor ve hayatları boyunca bu alışkanlıkların etkileri devam ediyor. Yetişkinlerde de çocuklarda da kahvaltının önemi çok büyük. Kahvaltı 8-12 saatlik uyku sonrası uzun açlıktan sonra gelen ilk öğündür. İyi yapılan bir kahvaltı beyin fonksiyonlarının daha iyi çalışmasını sağlar.

Yumurta vücut için gerekli olan temel proteinleri içeren bir besindir. Çocukların her gün kahvaltıda 1 adet haşlanmış yumurta veya az yağlı omletler tüketmesi protein gereksinimini karşılamasına yardımcı olacaktır. Yumurtanın yanı sıra peynir ve süt de protein ihtiyacına; ekmek, meyve ve az şekerli mısır gevrekleri de karbonhidrat; zeytin, badem, ceviz gibi yağlı tohumlar da yağ gereksinimine katkıda bulunacaktır.

Sağlıklı beslenme çantası neler içermeli?

Çocukların beslenme çantaları yerine okuldaki bol yağlı ve mayonezli sandviçleri ve ya abur cuburları tercih etmemeleri için onların ilgisini çekici bir beslenme çantası hazırlamak çok önemlidir.

Çocuklar börek poğaça tarzı kolay tüketilebilen hamurlu besinleri çok severler. Evde yaptığınız az yağlı poğaçaların ve böreklerin içine tabakta tüketmeyi sevmedikleri sebzeleri koyarak zenginleştirebilirsiniz. Yanında koyacağınız küçük bir kase yoğurt ile sevdiği bir meyve veya az şekerli meyve kompostosu çocuğunuzun iştahını açacaktır.

Tam tahıllı ekmek ile hazırlanmış peynirli tost, kendi doğradığınız meyveler ile hazırladığınızı meyveli yoğurt yanında yağlı tohumlar(badem, ceviz, fındık) da çocuklar için iştah açıcı bir menü olabilir. Yağlı tohumlar B grubu vitaminleri, mineraller, yağ ve proteinden zengin olan besinlerdir. Aynı zamanda yüksek miktarda enerji verirler. İçerdikleri yağ tekli ve çoklu doymamış yağ formunda olduğu için yararlı etkileri vardır. Eğer çocuğunuz yumurta tüketmesini sevmiyor ise tostun içine az yağda yapılmış omlet de koyabilirsiniz.

OKU ➤  Damla Sakızlı Muhallebi

Tam tahıllı ekmek ile hazırlayacağınız tavuklu veya ton balıklı, bol yeşillik ve domatesli sandviçin yanında ayran ile kuru meyveden oluşan bir menü hazırlayabilirsiniz. Ayran yanındaki besinlerle beraber uyku etkisi yapmayacaktır. Ayran yerine sütlü tatlılar da tercih edilebilir. Çocuklar şekerli besinleri tüketmeyi çok severler. Onların kantinlerdeki gofret ve çikolatalara yönelmelerini engellemek için puding veya sütlaç gibi sütlü tatlılarla da beslenme çantalarını renklendirebilirsiniz. Evde kendiniz yaptığınız fındıklı, cevizli kekler ve kurabiyeler de beslenme çantasına eklenebilir.

Örnek beslenme çantası

2-3 dilim sebzeli börek, 1 kase yoğurt, kuru meyve

Peynirli tost, meyveli yoğurt, 1 avuç fındık veya badem

Ton balıklı yeşillikli sandviç, ayran, kuru meyve

2-3 adet kıymalı ev poğaçası, meyve, sütlü tatlı

Tavuklu sandviç, ayran, cevizli ev keki

 

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir