Ana Sayfa » ADV » Saf Lezzet Aşkıyla Ramazan’a Özel Tarifleri Keşfedin

Saf Lezzet Aşkıyla Ramazan’a Özel Tarifleri Keşfedin

Puan ver

Fotoğraflar: Serhat AKAVCI

Yapım: İnci BAK

Enginarlı ve Mantarlı Çorba

 4 Kişilik

Malzemeler:

3-4 yemek kaşığı Safya Ayçiçek Yağı

1 adet orta boy soğan

2 adet orta boy enginar, temizlenmiş

1 adet orta boy patates

2 yemek kaşığı kırmızı mercimek

6-7 adet mantar

5-6 su bardağı tavuk veya et suyu, kaynar

1 çay kaşığı zerdeçal

1-2 dal kişniş veya maydanoz

Tuz

Üzeri İçin:

2-3 adet mantar

1 yemek kaşığı Safya Ayçiçek Yağı

1 çay kaşığı kırmızı pul biber veya toz biber

Hazırlanışı:

Soğanı çok ince doğrayıp Safya Ayçiçek Yağı ile birlikte karamelize olana dek kavurun. Küp doğranmış patatesi ve enginarı ilave edin. 3-4 dakika kadar kavurmaya devam edin. Sıcak suyu, kırmızı mercimeği, zerdeçalı ve damak tadınıza göre tuzunu ekleyin. Yüksek ateşte 5 dakika kadar kaynattıktan sonra orta-kısık ateşte 20 dakika kaynatın.

Çorbayı ocaktan alıp, blender ile pütürsüz bir kıvam alana dek ezin. Tekrar ocağın üzerine alıp birkaç taşım kaynatın.

Çorbayı servis etmeden önce dilimlenmiş mantarları ve kırmızı pul biber veya toz biberi Safya Ayçiçek Yağı ile kavurun. Çorbayı servis kaselerine paylaştırın, üzerlerine hazırladığınız baharatlı yağı gezdirin. Bekletmeden sıcak sıcak servis yapın.

Arpa Şehriyeli Tavuk İncik

4 Kişilik

Malzemeler:

Yarım çay bardağı Safya Ayçiçek Yağı

1 adet küçük boy soğan

2 su bardağı arpa şehriye

Yarım çay bardağı domates püresi

Tuz, karabiber

2 su bardağı sıcak su

Tavuk Etini Marine Etmek İçin: 

4 adet tavuk incik

2 yemek kaşığı Safya Ayçiçek Yağı

1 tatlı kaşığı limon suyu

1 yemek kaşığı süzme yoğurt

1 tatlı kaşığı domates salçası

1 tatlı kaşığı nar ekşisi

1 çay kaşığı kırmızı toz biber

Birer tutam tuz ve köri

Hazırlanışı:

Tavuk incikleri marine etmek için tüm marine için verilen tavuk etleri dışındaki tüm malzemeyi bir kasede iyice karıştırın. Tavuk etlerini ekleyin. Üzerini streçleyip buzdolabında birkaç saat bekletin.

Pilav için ince kıyılmış soğanı Safya Ayçiçek Yağı ile birlikte 5 dakika kavurun.

Domates püresini, tuzu, karabiberi ve sıcak suyu ekleyin. Birkaç taşım orta ateşte kaynattıktan sonra tencerenin kapağını kapatın. Ateşi kısın. Arpa şehriyeler suyunu çekene dek pişirin.

Bu arada tavuk etlerini yapışmaz yüzeyli iyice ısıtılmış tavada pişirin. Arpa şehriye pilavı ile birlikte bekletmeden servis yapın.

Patatesli Sahur Omleti

2 Kişilik

Malzemeler:

Yarım çay bardağı Safya Ayçiçek Yağı

10-12 adet küçük taze patates

4 adet yumurta

1 adet küçük boy kabak

1 adet orta boy kapya biber, közlenmiş

Tuz, karabiber

Hazırlanışı:

Yumurtaları, tuzu, karabiberi çukur bir kasede iyice çırpın. Taze patatesleri kabuklarıyla birlikte iyice yıkayıp kurulayın. Daha sonra dörde kesin. Kabağı da ince ince dilimleyin. Közlenmiş kapya biberin çekirdeğini temizleyip, iri parçalar halinde doğrayın.

Safya Ayçiçek Yağı’nı tabanı geniş bir tavada ısıtıp taze patatesleri kızartın.

Dilimlenmiş kabakları ve közlenmiş kapya biberi ilave edip birkaç kez çevirin.  Yumurtaları sebzelerin üzerine eşit dağılacak şekilde yayın. Ateşi kısın, tavanın kapağını kapatın. 5 dakika bu şekilde pişirin.

Aklınızda Bulunsun: Dilerseniz omleti ocaktan almaya birkaç dakika kala rendelenmiş kaşar peyniri veya beyaz peynir de serpebilirsiniz.

Paçanga Topları

6-8 Kişilik

Malzemeler:

1 çay bardağı yoğurt

2 yumurta

1 çay kaşığı tuz

1 çay kaşığı toz şeker

1 çay kaşığı karbonat

1 tatlı kaşığı limon suyu

3-3,5 su bardağı un

Kızartmak için Safya Ayçiçek Yağı

İç Malzemesi:

6-7 dilim pastırma, ince doğranmış

1 çay bardağı rendelenmiş az yağlı beyaz peynir

1 çay bardağı kaşar peyniri

1 adet sivribiber, ince doğranmış

Hazırlanışı:

Yoğurdu, yumurtaları, tuzu ve şekeri karıştırma kabında karıştırın. Limon suyunda çözdüğünüz karbonatı ekleyin. Kontrollü bir şekilde azar azar un ekleyerek yumuşak kıvamlı bir hamur elde edinceye kadar yoğurun. Hamurun üzerini örtüp buzdolabında yarım saat dinlendirin.

İç malzemesi için tüm malzemeyi bir kapta karıştırın.

Hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar koparın un serpilmiş tezgahın üzerinde yuvarlak olacak şekilde açın. Ortasına yarım çay kaşığı kadar iç malzemesinden yerleştirin. Avucunuzda yuvarlayıp iç malzemeyi hamurun içinde muhafaza edin.

Bu işlemi malzeme bitene dek aynı şekilde devam edin. Hamurları daha sonra kızgın Safya Ayçiçek Yağı’nda altın rengini alana dek kızartın. Sıcak veya ılık servis yapabilirsiniz.

Fırında Sebzeli Rulo Köfte

6 Kişilik

Malzemeler:

Köfte Hamuru İçin:

750 gram köftelik kıyma

1 adet orta boy soğan, rendelenmiş

3 yemek kaşığı dolusu galeta unu veya ufalanmış ekmek

1-2 yemek kaşığı Safya Ayçiçek Yağı

Birer çay kaşığı kimyon, karabiber, kırmızı toz biber

1 adet yumurta

Sebzeler İçin:

1 adet havuç

10 adet taze patates

3 yemek kaşığı Safya Ayçiçek Yağı

10-12 adet kestane mantarı

1 dal taze kekik

Domatesli Sosu İçin:

1 yemek kaşığı domates püresi

3 yemek kaşığı Safya Ayçiçek Yağı

Beşamel Sos İçin:

1 çay bardağı mısır unu

1,5 su bardağı su

1 su bardağı süt

1 çay bardağı krem peynir

Hazırlanışı:

Beşamel sosu için sütü bir kaba alın, içine mısır ununu ekleyip karıştırın.

Suyu ayrı bir yerde kaynatın. Su kaynayınca sütlü mısır ununu ilave edin. Orta ateşte sürekli karıştırarak 15 dakika boyunca pişirin. Ocaktan alın, krem peynirini ekleyin. Hızlıca karıştırın, beşamel sosunuz hazır.

Köfte hamuru için, tüm malzemeyi geniş bir kaba alıp iyice yoğurun. Hamuru toparlayıp üzerini kapatın. Buzdolabında 1 saat bekletin.

Patatesleri iyice yıkayıp kurulayın. Patateslerin yarısını ikiye kesip 1-2 yemek kaşığı sıvı yağ ve taze kekikle birlikte karıştırıp kenara ayırın. Kalan patatesleri ve küp doğradığınız havuçları 10 dakika haşlayın. Daha sonra süzüp tuz ve karabiberle tatlandırın.

Kıymayı buzdolabından alıp yağlı kağıt üzerine alın. Elinizi biraz yağlayıp büyük dikdörtgen (yarım cm kalınlığında) bir hamur elde edinceye kadar açın.

Üzerine ön haşlamasını yaptığınız sebzeleri ve küp doğradığınız mantarları serpin. Sebzeleri kıymanın her tarafına gelecek şekilde hafifçe hamurun içine batacak biçimde yerleştirin. Yağlı kağıdın bir ucundan tutup büyük ve sıkı bir rulo yapın. Safya Ayçiçek Yağı ile yağlanmış fırın kabına yerleştirin. Fırın kabının kenarlarına da kalan patatesleri yerleştirin. Köftenin üzerine sürmek için, domates püresi ile Safya Ayçiçek yağını karıştırın. Fırça yardımı ile köftenin her tarafına sürün. 200 derece fırında 15 dakika pişirin. Daha sonra fırının ısısını 170 dereceye indirip 20 dakika daha pişirin. Bu süreç içinde 2-3 kez daha fırça yardımı ile üzerine domatesli sostan sürün. Rulo köfte pişince hazırladığınız beşamel sosla birlikte sıcak sıcak servis yapın.

Antep Fıstıklı El Açması Börek

6 Kişilik

Malzemeler:

1 adet küçük boy yumurta

Yarım su bardağı ılık süt

Yarım su bardağı yoğurt

Yarım çay bardağı Safya Ayçiçek Yağı

1 yemek kaşığı sirke

1 çay kaşığı tuz

1 çay kaşığı toz şeker

Yarım paket kabartma tozu

2,5 su bardağı un

Yarım çay bardağı nişasta (hamuru açmak için)

Antep fıstığı Ezmesi İçin:

100 gram Antep fıstığı içi

100 gram pudra şekeri

1-2 yemek kaşığı gül suyu veya içme suyu (gıdaya uygun)

Üzeri İçin:

2 yemek kaşığı Safya Ayçiçek Yağı

2-3 yemek kaşığı pudra şekeri

Hazırlanışı:

Antep fıstığı ezmesi için, antep fıstıklarını yağsız olarak yapışmaz yüzeyli bir tavada kavurun. Daha sonra mutfak robotuna alın. Pudra şekerini ve suyunu ekleyip macun kıvamına gelene dek karıştırın. Antep fıstıklı ezme hazır.

Hamuru için yumurtayı, ılık sütü, oda sıcaklığındaki yoğurdu, Safya Ayçiçek Yağı’nı, sirkeyi, tuzu şekeri ve kabartma tozunu hamur yoğurma kabına alın. İyice karıştırdıktan sonra azar azar unu ilave ederek pürüzsüz bir hamur elde edinceye kadar yoğurun. Hamurun üzerini örtüp oda sıcaklığında yarım saat dinlendirin. Hamurdan 12 eşit beze hazırlayın.

Öncelikle 6 yufkayı hazırlayın. Bunun için her bezeyi nişasta serpilmiş tezgahın üzerinde oklava yardımı ile dikdörtgen bir hamur açın. Kalan hamurları da aynı şekilde hazırlayıp her hamurun arasına birer tatlı kaşığı kadar nişasta serperek 6 kat yufka üst üste gelecek şekilde yerleştirin. Tekrar oklava yardımı ile daha büyük bir dikdörtgen hamur açın. Hamurdan dikdörtgen uzun şeritler elde edin. Her şeridin üzerine iç malzemeden sürün. Muska şeklinde birkaç kat katlayıp yağlı kağıt serili fırın tepsisine yerleştirin. Kalan 6 hamuru da aynı şekilde hazırlayın. En son yufkaların üzerlerine Safya Ayçiçek Yağı sürün. 180 derecede ısıtılmış fırında kızartın. Fırından alın, böreklerin ilk sıcaklığı geçince üzerlerine pudra şeker serpin.

 

Tavsiye

Mantarlı Bonfile  

Puan ver Prodüksiyon: İnci Bak / Fotoğraf: Hande Göksan / Fotoğraf Asistanı: Murat Erdoğan (6 …

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

error: İçerik izinsiz kopyalanamaz, başka mecralarda kullanılamaz 5846 Sayılı Fikir ve Sanat Eserlerini Koruma Kanunu Gereği (Site Telif Hakları) Konusunda Yasal Uyarıyı inceleyebilirsiniz