Yemek Zevki
droetker
  • Ana Sayfa
  • Tarifler
    • Balık Yemekleri
    • Çorba Tarifleri
    • Diyet Yemekleri
    • Dünya Mutfağı
    • Et Yemekleri
    • Hamur İşi Tarifleri
    • Salata Tarifleri
    • Sebze Yemekleri
    • Tatlı Tarifleri
    • İçecek Tarifleri
    • İftar Yemekleri
    • Kek Tarifleri
    • Kurabiye Tarifleri
    • Meze Tarifleri
    • Pasta Tarifleri
    • Pratik Yemekler
    • Pilav Tarifleri
    • Pratik Yemekler
    • Reçel Tarifleri
    • Tavuk Yemekleri
    • Yöresel Yemekler
  • Video
  • Galeri
  • Sağlık
  • Hakkımızda
  • Künye
  • Ana Sayfa
  • Tarifler
    • Balık Yemekleri
    • Çorba Tarifleri
    • Diyet Yemekleri
    • Dünya Mutfağı
    • Et Yemekleri
    • Hamur İşi Tarifleri
    • Salata Tarifleri
    • Sebze Yemekleri
    • Tatlı Tarifleri
    • İçecek Tarifleri
    • İftar Yemekleri
    • Kek Tarifleri
    • Kurabiye Tarifleri
    • Meze Tarifleri
    • Pasta Tarifleri
    • Pratik Yemekler
    • Pilav Tarifleri
    • Pratik Yemekler
    • Reçel Tarifleri
    • Tavuk Yemekleri
    • Yöresel Yemekler
  • Video
  • Galeri
  • Sağlık
  • Hakkımızda
  • Künye
No Result
View All Result
Yemek Zevki
No Result
View All Result
Home Haber Turu

Ramazan Ayı İçin Bitki Çayı Tavsiyeleri

by Yemek Zevki Editör
10 Haziran 2015
in Haber Turu
463 30
0
Ramazan Ayı İçin Bitki Çayı Tavsiyeleri
739
SHARES
3.5k
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter

ramazan-ayi-cayiTürk Fitoterapi Derneği Başkanı Prof. Dr. Ekrem Sezik, Ramazan dönemi yaklaşırken bitki çayı tavsiyelerinde bulunuyor.

Türk Fitoterapi Derneği Başkanı Prof. Dr. Ekrem Sezik, Ramazan’da iftar ve sahur yemeklerinden sonra sindirim sistemi rahatsızlıklarını gidermeye yardımcı olarak, bitki çayı karışımlarını öneriyor. Bitki çayı karışımlarının sindirim sistemini rahatlatmakla birlikte vücudun sıvı ihtiyacını da karşılayacağını belirten Sezik, açıkta satılan bitkilerin alınmaması konusunda da tüketicileri uyarıyor.

İftar ve sahur yemeklerinden sonra genellikle hazımsızlık, şişkinlik, gaz gibi sindirim sistemi rahatsızlıklarının görüldüğünü, bu belirtileri gidermeye yardımcı olacak bitkiler olduğu vurgulayan Ekrem Sezik, şunları söylüyor:

“Avrupa İlaç Kurumu, mayıs papatyası, tarçın kabuğu, nane yaprağı, zencefil kökü ve rezene meyvesinin şişkinlik, gaz, hazımsızlık ve hafif spazm görülen sindirim sistemi rahatsızlıklarında geleneksel olarak kullanılabileceğini kabul ediyor. Diğer bilimsel kaynaklarda bu bitkilerin sindirim sistemi rahatsızlıkları ile ilgili olan başka pek çok yararlı etkilerinin de bulunduğu belirtilmektedir. Mesela; papatyanın enflamasyon giderici, ödem boşaltıcı, antimikrobiyal, idrar artırıcı, rezenenin safra ifrazatını artırıcı ve çocuklarda görülen kolikleri giderici, tarçının spazm giderici, nanenin mikroorganizmaların üremesini durdurucu etkisi gibi…”

Ramazan çayları

Prof. Dr. Ekrem Sezik, iftar ve sahurdan sonra şu bitki çayı karışımlarını tavsiye ediyor:

“İftardan sonra aşağıdaki bitki çayı karışımını hazırlayıp içiniz. Hem sindirim sisteminiz rahatlayacak hem de vücudunuzun sıvı ihtiyacını karşılamış olacaksınız. Çayın hazırlanışı şöyle: Cam veya porselen demliğe 1 poşet papatya, 1 poşet nane, 1 çay kaşığı rendelenmiş zencefil (veya 1 poşet zencefil), 3-4 karanfil koyun, üzerine kaynar olmayan sıcak su ilâve edin. Su miktarı 2-3 kupa çay içmenize yetecek kadar olmalı. 5-10 dakika bekletip için.”

“Sahur yemeği için biraz farklı bir formül tavsiye edeceğim. Çünkü sahurdan sonra, en çok görülen rahatsızlık aşırı gaz meydana gelmesi. Yine cam veya porselen demliğe 1 poşet papatya, 1 poşet rezene, 1 poşet adaçayı, 1 poşet nane, birkaç parça tarçın koyup, üzerine kaynar olmayan sıcak su ilâve edin. Su miktarı yine 2-3 kupa çay içmenize yetecek miktarda olmalıdır. 5-10 dakika bekletip içiniz.”

Uyarılar

Prof. Dr. Ekrem Sezik, kaynar olmayan sıcak su kullanılmasını tavsiye etmesinin sebebini de kısaca şöyle açıklıyor: “Son yapılan çalışmalarda, uçucu yağ taşıyan papatya, adaçayı, nane gibi bitkisel ürünlerde kaynar su kullanıldığı zaman, etkili maddeleri taşıyan uçucu yağ miktarında kayıp olduğu bulundu. Dolayısıyla, kaynama noktasına gelmemiş takriben 80 derecedeki suyu kullanmanızı tavsiye ediyorum.”

Prof. Dr. Ekrem Sezik, son olarak önemli bir uyarıda bulunuyor: “Hiçbir zaman aktar ve benzeri dükkanlardan aldığınız bitkileri ve bilhassa papatyayı kullanmayınız. Hemen her yıl yaptığımız araştırmalar, aktarlarda hakiki papatya satılmadığını, tam tersine papatyaya benzeyen çiçeklerin satıldığını, bunların bir kısmının da karaciğer üzerine zararlı maddeler taşıyan papatya benzeri çiçekler olduğunu ortaya çıkarıyor. Aman dikkat!”

Tags: Bitki ÇayıiftarmideRamazan ayıSağlıksahur
Previous Post

Tefal’den Secure5 NEO Düdüklü Tencere

Next Post

Acılı Ezme

Yemek Zevki Editör

Next Post
Acılı Ezme

Acılı Ezme

Bir yanıt yazın Yanıtı iptal et

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

  • Künye
  • Hakkımızda
  • Dergimize Abone Olun
Bize Ulaşın: +90 212 454 22 22

© 2025 IMG - Yemek Zevki

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In
No Result
View All Result
  • Ana Sayfa
  • Tarifler
    • Balık Yemekleri
    • Çorba Tarifleri
    • Diyet Yemekleri
    • Dünya Mutfağı
    • Et Yemekleri
    • Hamur İşi Tarifleri
    • Salata Tarifleri
    • Sebze Yemekleri
    • Tatlı Tarifleri
    • İçecek Tarifleri
    • İftar Yemekleri
    • Kek Tarifleri
    • Kurabiye Tarifleri
    • Meze Tarifleri
    • Pasta Tarifleri
    • Pratik Yemekler
    • Pilav Tarifleri
    • Pratik Yemekler
    • Reçel Tarifleri
    • Tavuk Yemekleri
    • Yöresel Yemekler
  • Video
  • Galeri
  • Sağlık
  • Hakkımızda
  • Künye

© 2025 IMG - Yemek Zevki