Ana Sayfa » Tarifler » Et Yemekleri » Osmanlı Tiridi

Osmanlı Tiridi

 

Malzemeler

+ 1 kilo 200 gram kuzu budu

+ Tirit pidesi

+ Maydanoz

+ Tuz, Karabiber

Osmanlı Tiridi Tarifi;

Kuzu budunun üzerine çıkacak kadar sıcak su koyup, önce harlı ateşte köpüklerini alarak kaynatın.

Tuzunu ayarlayın. Kısık ateşte eti kemiklerinden ayrılıncaya kadar pişirin. Soğuyunca etleri küçük parçalara ayırın. Tirit pidesini etin suyuna karıştırıp çıkarın. Pideyi karelere kesin. Tepsiye dizin. Üzerine etleri koyun. Karabiber ve bol maydanoz serpip sıcak servis yapın.

Not: Sultan İbrahim Girit’in alınması ve Osmanlı topraklarına katılmasında ısrarlıdır. Ama hiç bir netice alınamaz. Seneler seneleri kovalar. Sultanın Girit ismini duymaya tahammülü yoktur. “Girit’i almadan kim gelirse, bana Girit’ten bahsederse boynu vurulacak” diye emir verir. Aradan 24 sene geçer. Bir gün Fazıl Ahmet Paşa tarafından Girit alınır. Padişaha kimse cesaret edip söyleyemez. Sonunda saray aşçısı çok güzel bir yemek hazırlayarak sultanın huzuruna çıkar ve yemeği kendi elleri ile ikram eder.

Sultan sorar; ‘‘Bu yemeğin adı ne?’’

Aşçı şu cevabı verir;

“Sultanım bu yemeğin adı Tirit, alındı Girit. “

Bunun üzerine aşçı sultan tarafından ödüllendirilir…

 

OKU ➤  Siemens’ten yenilikçi bir kahve makinesi

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir