Ana Sayfa » Haber Turu » Mehmet Erdoğan: Gıda Üretimini Arttıracak Tarımsal Politikalar Gözden Geçirilmeli

Mehmet Erdoğan: Gıda Üretimini Arttıracak Tarımsal Politikalar Gözden Geçirilmeli

sezonTamamen ithalata bağlı ve ithalatla gıda sorununu çözmeye yönelik bir politikanın tehlikeli olduğunu söyleyen Sezon Pirinç Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Erdoğan;  “Gıda fiyatlarını düşürmek için, tüketiciye yansıyan boyutlarıyla fiyatları kontrol etmek gerekebilir. Ancak bunu yapmak için, yapay yöntemler yerine üretimsel çözümler bulunmalıdır. Yapılan tüm projeksiyonlara göre 2050 yıllarına doğru bir gıda krizi yaşanması hep beklenen ve muhtemel olan bir şeydir. Fiyat artışlarını önlemek için kullanılması gereken politikalar üretimi arttırmaya yönelik çabalar olmalıdır” dedi.

Başta patates olmak üzere gıda enflasyonunu düşürmek için gıda ithalatının serbest bırakılmasına yönelik yapılan açıklamaları değerlendiren Sezon Pirinç Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Erdoğan; “İthalat tüketici açısından geçici olarak rahatlama sağlayabilir, ancak uzun dönemde tehlikelidir. İthalatı çözüm olarak görmek yerine gıda üretimini arttıracak tarımsal politikalar gözden geçirilmeli” dedi.

Mehmet Erdoğan konuşmasını şöyle sürdürdü: “Türkiye, bugün 2000’li yıllardan bile daha az bakliyat üretmektedir ve bakliyatta, hububatta ithalatçı konuma gelmiştir. İthalat, gıda enflasyonuna çözüm bulmak için geçici olarak düşünülebilir ama açıkçası Türkiye’nin gıda stratejisini ithalat üzerine kurmasını son derece yanlış buluyorum. Gıda ithal edeceğimize üretmek için kendi üreticimize yönelik destekleri arttırabiliriz. Üreticiyi ve üretim girdilerini destekleyebiliriz. Mazotu, elektriği, tohumu ve gübreyi ucuzlatarak üretimi arttırabiliriz. Gıda gibi önemli stratejik bir üründe dışa bağımlı hale gelmeyi arttırmak,  kısa dönemde fiyatları düşürse bile uzun dönemde ülke üretimini negatif etkileyen bir faktör olur. Böyle stratejik bir üründe dışa bağımlı olmak son derece tehlikeli. Son 10 yıl içerisinde birkaç defa dünya piyasalarına mal arz eden ihracatçı ülkeler kendi üretimlerinde sorun olduğu zaman ihracat yasakları uyguladılar. Ve böyle bir durumda dünya piyasalarında mal bulmak imkansız hale gelmektedir.”

OKU ➤  GoldMaster Viola Çay Makinesi ile mutfaklar renklendi

Yapay Değil Üretimsel Çözümler Bulunmalı

Gıda fiyatlarının yükselişini önlemek amacı ile birkaç ay önce pirinç fiyatlarına da müdahale edildiğini hatırlatan Mehmet Erdoğan şunları söyledi:  “Bu üreticiyi son derece zora soktu. Yoğun ithalat ve TMO’nun müdahale edeceğini belirtmesi,  fiyatların azalmasını sağladı ama üretici ciddi sıkıntıya girdi. Hasat sezonunun üstünden 8-9 ay geçmiş olmasına rağmen çeltik hala tüketicinin elinde bulunmakta ve satmak için piyasa bulamamaktadır. Gıda da fiyatları düşürmek için, tabi ki tüketiciye yansıyan boyutlarıyla fiyatları kontrol etmek gerekebilir. Bunu yapmak için yapay yöntemler yerine üretimsel çözümler bulunmalıdır. Bunda da her şeyden önce üretim girdi maliyetlerini azaltmaktan başlanmalıdır. Yani üretimi maksimize etmek temel çözüm. İthalata girdiğiniz zaman aslında genel olarak başka ülkelerin üreticisini desteklemiş oluyorsunuz, kendi üreticinizi de mağdur ediyorsunuz. Tüketici bundan geçici olarak memnun olabilir ancak uzun dönemde son derece tehlikelidir. Yapılan tüm projeksiyonlara göre 2050 yıllarına doğru bir gıda krizi yaşanması hep beklenen ve muhtemel olan bir şeydir. Böyle bir durumda tamamen ithalata bağlı ve ithalatla gıda sorununu çözmeye yönelik bir politika son derece tehlikelidir. Fiyat artışlarını önlemek için kullanılması gereken politikalar üretimi arttırmaya yönelik çabalar olmalıdır.”

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir