Ana Sayfa » Haber Turu » Günde bir avuç ceviz kolon sağlığını destekliyor

Günde bir avuç ceviz kolon sağlığını destekliyor

Yeni bir çalışma, cevizin anti-inflamatuar gücünü ve kolon kanseri riskini azaltmadaki etkisini gözler önüne seriyor.

Cancer Prevention Research dergisinde yayınlanan yeni bir araştırmanın bulguları, günlük ceviz tüketiminin sistemik inflamasyon belirteçlerini iyileştirebileceğini ve kolon kanseri riskini azaltabileceğini ortaya koyuyor. Kolon kanseri dünya çapında en yaygın görülen kanser türlerinden biri ve toplam kanser tanılarının yaklaşık %10’unu oluşturuyor. Cevizde bulunan bitki kaynaklı polifenoller olan ellagitanninlerin metabolik bir yan ürünü olan ürolitin A’nın (UA), bu koruyucu etkide önemli rol oynadığı düşünülüyor.

Günde 55 gram ceviz etkili olabilir

Connecticut Üniversitesi’ndeki araştırmacılar, 50-65 yaş arası 39 sağlıklı yetişkin katılımcı arasında rutin bir kolonoskopi yapılmadan önceki üç hafta boyunca günde yaklaşık 55 gram ceviz tüketiminin idrar ürolitinleri ve inflamasyon, bağışıklık ve diğer kolon sağlığı göstergeleri üzerindeki etkisini analiz etti. Bu klinik çalışma, ceviz tüketiminin kolon kanseri üzerindeki bu etkilerini ilk kez rapor eden Rosenberg laboratuvarında araştırmacı olan Dr. Masako Nakanishi’nin preklinik çalışmasını takip eden bir çalışmadır. 

İnflamasyon belirteçlerinde düşüş

Araştırma sonuçlarına göre, ceviz içeren bir diyet uygulayan bireylerde, kanda bulunan çeşitli iltihap belirteçlerinin daha düşük seviyelerde olduğu gözlemlendi. Bu düşüş, idrarda tespit edilen ürolitin A seviyelerindeki artışla bağlantılı olarak değerlendirildi. Araştırmada ayrıca kolon poliplerinde, bazı kanserlerin gelişimini önlemede  faydalı olabilecek değişiklikler tespit edildi. 

Bağırsakta dönüşen koruyucu bileşik: Ürolitin A

Ürolitinler, anti-inflamatuar özellikleri nedeniyle kanserin önlenmesinde potansiyel taşıyan bileşikler olarak araştırılıyor. Ceviz tüketiminden kısa bir süre sonra bile polip dokularında gözlenen bu değişikliklerden daha yüksek idrar UA seviyelerinin sorumlu olabileceği düşünülüyor. 

Connecticut Üniversitesi Tıp Fakültesi Moleküler Onkoloji Merkezi’nde araştırmacı olan Dr. Daniel W. Rosenberg, “Ceviz, ellagitannin adı verilen sağlığı pekiştirici besinlerin harika bir kaynağıdır. Bu besinler bağırsak mikrobiyomu tarafından parçalanarak ürolitin A’yı oluşturduğunda inflamasyonu azalttığı ve kolon kanseri riskini azaltmaktan sorumlu olabileceği düşünülmektedir.” ifadelerini kullandı.

Türkiye’de kolon kanseri sıklığı dikkat çekici

Türkiye Birleşik Veri Tabanı’na göre, kolon kanseri hem erkeklerde hem de kadınlarda en sık görülen üçüncü kanser türü. Erkeklerde görülme sıklığı yüz binde 25,5; kadınlarda ise yüz binde 15,0. Türkiye’de her yıl yaklaşık 20 bin kişiye kolorektal kanser tanısı konuluyor. Diyetisyen İpek Ağaca Özger, konuyla ilgili şu bilgileri paylaştı: “Cevizin kanser üzerindeki potansiyel faydaları, çeşitli pilot klinik çalışmalarda araştırılmıştır. Bu çalışmalar, cevizde kansere yakalanma riskini azaltmaya yardımcı olacak bazı bileşenlere işaret etmiştir. Bu nedenle danışanlarımıza her gün ceviz tüketmelerini öneriyoruz.” dedi.

Sadece sağlıklı değil, fonksiyonel bir gıda

Ceviz, ellagitanninlerin yanı sıra içerdiği sağlığa faydalı besin maddeleriyle de öne çıkıyor. Beyin ve kalp sağlığını desteklediği birçok çalışmada gösterilen ceviz, 2,5 g/oz oranında ALA (bitkisel omega-3) sağlayan tek kuruyemiş olma özelliği taşıyor. Ayrıca sadece bir avuç ceviz, çeşitli diğer besinlerle birlikte 4 gram bitki bazlı protein sağlıyor. 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir