Yemek Zevki
Kurukahveci Mehmet Efendi
  • Ana Sayfa
  • Tarifler
    • Balık Yemekleri
    • Çorba Tarifleri
    • Diyet Yemekleri
    • Dünya Mutfağı
    • Et Yemekleri
    • Hamur İşi Tarifleri
    • Salata Tarifleri
    • Sebze Yemekleri
    • Tatlı Tarifleri
    • İçecek Tarifleri
    • İftar Yemekleri
    • Kek Tarifleri
    • Kurabiye Tarifleri
    • Meze Tarifleri
    • Pasta Tarifleri
    • Pratik Yemekler
    • Pilav Tarifleri
    • Pratik Yemekler
    • Reçel Tarifleri
    • Tavuk Yemekleri
    • Yöresel Yemekler
  • Video
  • Galeri
  • Sağlık
  • Hakkımızda
  • Künye
  • Ana Sayfa
  • Tarifler
    • Balık Yemekleri
    • Çorba Tarifleri
    • Diyet Yemekleri
    • Dünya Mutfağı
    • Et Yemekleri
    • Hamur İşi Tarifleri
    • Salata Tarifleri
    • Sebze Yemekleri
    • Tatlı Tarifleri
    • İçecek Tarifleri
    • İftar Yemekleri
    • Kek Tarifleri
    • Kurabiye Tarifleri
    • Meze Tarifleri
    • Pasta Tarifleri
    • Pratik Yemekler
    • Pilav Tarifleri
    • Pratik Yemekler
    • Reçel Tarifleri
    • Tavuk Yemekleri
    • Yöresel Yemekler
  • Video
  • Galeri
  • Sağlık
  • Hakkımızda
  • Künye
No Result
View All Result
Yemek Zevki
No Result
View All Result
Bambum Bambum Bambum
Home Haber Turu

Egeliler Yöresel Lezzetlerine Sahip Çıkıyor, Yeni Markalar Doğuyor

by Yemek Zevki Editör
13 Kasım 2015
in Haber Turu
478 15
0
739
SHARES
3.5k
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter


Coğrafi İşaret Tescili’nin yöresel ürünleri koruma altına alıp değerini artırdığının altını çizen Türkiye’nin patent ve marka tescil alanında lideri olan Destek Patent, tescil başvurularında yöresel ürünler açısından Ege Bölgesi’nin öne çıktığını açıkladı.

Türkiye yöresel ürünler konusunda büyük bir zenginliğe sahip. Hemen hemen her ilin kendine özgü özellikler taşıyan bir ürünü var, ancak bazen bu ürünler iller arasında anlaşmazlık doğmasına neden olabiliyor. Bir ürünün belli bir yöreye, kente veya bölgeye ait olduğunu ispat etmenin en kolay yolu “Coğrafi İşaret Tescili”nden geçiyor.

Türkiye’de 30 yıldır patent ve marka tescili konularında hizmet veren Destek Patent, coğrafi işaret tescilinin temel amacını coğrafi kaynak gösteren ürünlerin adlarının koruma altına alınmasını sağlamak olarak belirtiyor. Ürünleri coğrafi işaret ile tescillenen ilgili yörede üretim yapan üreticiler, tescilin sağladığı korumadan öncelikli olarak yararlanabilir, coğrafi işarete konu ürünlerinin kaliteleri korunur ve tüketici tercihleri için markalarının “garanti sunan” bir yol gösterici olması sağlanır.

İzmir’in boyozu, Akhisar’ın köftesi tescilleniyor

Destek Patent, son yıllarda artan Coğrafi İşaret Tescili başvurularında özellikle Ege Bölgesi’nin yöresel lezzetlerinin öne çıktığının altını çiziyor. İzmir’in boyozu, kumru ekmeği, lokması, Nazilli pidesi, Akhisar köftesi gibi Ege Bölgesi’ne ait pek çok yöresel lezzet Destek Patent vekilliğinde tescil başvurusunda bulundu.

Ulusal markalarla yarış

Türkiye’de çok fazla ve çok başarılı yerel marka bulunduğunu söyleyen Destek Patent Ege Bölge Müdürü Süleyman Zemin, “Destek Patent’in marka tescili, patent başvurusu ve coğrafi işaret tescili gibi hizmetleriyle yerel markalar ulusal marka olma yolunda
önemli adımlar atıyor. Destek Patent’e gelen coğrafi işaret tescili müracaatlarında Egelilerin başta gıda ürünleri olmak üzere yöresel ürünlerinin tescili açısından ne kadar hassas olduğunu görebiliyoruz” dedi. Süleyman Zemin şöyle devam etti: “Yerel markalar bölgelerinde önemli başarılara imza atıp pazar payı ve ürün kalitesi olarak ulusal markalarlar yarışabilecek seviyeye çıkıyor. Yöresel ürünlerin yavaş yavaş ulusal marka haline gelmeye başlaması bizi sevindiriyor.”

Yöresel değerler ancak tescille korunur

Destek Patent Yönetim Kurulu Başkanı Kemal Yamankaradeniz de coğrafi işaret tescili konusunda şunları söyledi: “Yöresel değerlerimize sahip çıkmalıyız. Yöresel lezzetlerimizi, bir bölgenin adı ile özdeşlemiş ürünlerimizi korumanın ve bu ürünlere sahip çıkmanın tek yolu tescil korumasıdır. Bu yolla hem resmi kurum tarafından tescilli bir işaret olunacak, hem de ürünün taklitlerinin
önüne yasal yollardan geçilmesi sağlanabilecektir.”

“Kurumsallaşma, markalaşma ve patent tescili bilinci ülkemizde ve yerel markalarda hızla gelişiyor ve artış gösteriyor. Bu sayede ürünler taklit edilemiyor ve üreticilerin hakları korunuyor. Yeni Patent ve Marka Kanunu’nun da TBMM’de yasalaşmasının ardından yerel markaların ulusal markalarla hatta global markalarla rekabet edeceği bir pazar ortaya çıkacağına inanıyorum.”

Tags: Basit YemeklerEt Yemekleri
Previous Post

Özsüt’ün Sahibi STP Gıda, Fırıncala Unlu Mamüllerin İlk Mağazasını Açıyor

Next Post

Balparmak Özel Lezzetler Serisi’nden Kestane Balı ve Narenciye Balı  

Yemek Zevki Editör

Next Post

Balparmak Özel Lezzetler Serisi’nden Kestane Balı ve Narenciye Balı  

Bir yanıt yazın Yanıtı iptal et

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

  • Künye
  • Hakkımızda
  • Dergimize Abone Olun
Bize Ulaşın: +90 212 454 22 22

© 2025 IMG - Yemek Zevki

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In
No Result
View All Result
  • Ana Sayfa
  • Tarifler
    • Balık Yemekleri
    • Çorba Tarifleri
    • Diyet Yemekleri
    • Dünya Mutfağı
    • Et Yemekleri
    • Hamur İşi Tarifleri
    • Salata Tarifleri
    • Sebze Yemekleri
    • Tatlı Tarifleri
    • İçecek Tarifleri
    • İftar Yemekleri
    • Kek Tarifleri
    • Kurabiye Tarifleri
    • Meze Tarifleri
    • Pasta Tarifleri
    • Pratik Yemekler
    • Pilav Tarifleri
    • Pratik Yemekler
    • Reçel Tarifleri
    • Tavuk Yemekleri
    • Yöresel Yemekler
  • Video
  • Galeri
  • Sağlık
  • Hakkımızda
  • Künye

© 2025 IMG - Yemek Zevki