Malzemesi
• 500 gram parça et
• 500 gram yoğurt
• 250 gram kara et
• 2 kilo pencer (pazı)
• 1 su bardağı nohut
• 1 su bardağı lolaz (börülce)
• 3 diş sarımsak
• 3 su bardağı bulgur
• 3 yemek kaşığı sade yağ
• 1 çay kaşığı karabiber
• 1 çay kaşığı tarçın
• 1 tatlı kaşığı tuz
• 2 su bardağı sıvı yağ
• 1 yemek kaşığı biber
• 1 yemek kaşığı un
Borani Tarifi:
500 gram parça eti yıkayıp kuşbaşı doğrayın. 1 yemek kaşığı sade yağla
kavurun. Nohutlar ayıklayıp yıkayın, ete ilave ederek 30 dakika yumuşayıncaya
kadar haşlayın. Ayıklayıp yıkadığınız lolazı üç bardak su ile ayrı
bir yerde haşlayın. Pancarları yeşil yapraklarından ayırın, sadece saplarını
doğrayarak az su ile yumuşayıncaya kadar haşlayın. Fazla suyunu
sıkarak alın. 2 yemek kaşığı yağ ile 5 – 10 dakika kavurun. Haşlanan lolazın
suyunu süzerek nohut tenceresine ekleyin. Aynı tencereye kavrulmuş
penceri katıp, tuzunu ekledikten sonra bir taşım kaynatın. Bundan
sonra “boraninin yuvalağı”nın (köftesinin) yapımına geçin. Bunun için
de; bir tepsiye üç su bardağı köftelik bulgur, isot, tuz, karabiber, tarçın,
dövülmüş kara eti koyarak az su ile yavaş yavaş yoğurun. Köfte kıvamına
gelince (kavrulurken dağılmaması için) un ekleyip yoğurmaya
devam edin. Yoğrulan köfteyi bir tarafa alın. Nohut büyüklüğünde parçalar
kopararak avuç arasında yuvarlayın. Bir tavaya sıvı yağı koyun, yuvarlakları
pembeleşinceye kadar kızartın. Sarımsağı az tuz ile dövüp
yoğurda ekleyin. Birinci aşamada hazırladığınız nohutlu ve pencerli yemekten
tabaklara bir miktar alın, üzerlerine kızarmış yuvarlakları
koyun. En son üzerine sarmısaklı yoğurdu dökün ve servis yapın.
eee hrakia olmuşta biz ne zaman gelcez yemeğe :)Ellerin dert görmesin demetim hrakia gözüküyor.Cevapla