Yemek Zevki
droetker
  • Ana Sayfa
  • Tarifler
    • Balık Yemekleri
    • Çorba Tarifleri
    • Diyet Yemekleri
    • Dünya Mutfağı
    • Et Yemekleri
    • Hamur İşi Tarifleri
    • Salata Tarifleri
    • Sebze Yemekleri
    • Tatlı Tarifleri
    • İçecek Tarifleri
    • İftar Yemekleri
    • Kek Tarifleri
    • Kurabiye Tarifleri
    • Meze Tarifleri
    • Pasta Tarifleri
    • Pratik Yemekler
    • Pilav Tarifleri
    • Pratik Yemekler
    • Reçel Tarifleri
    • Tavuk Yemekleri
    • Yöresel Yemekler
  • Video
  • Galeri
  • Sağlık
  • Hakkımızda
  • Künye
  • Ana Sayfa
  • Tarifler
    • Balık Yemekleri
    • Çorba Tarifleri
    • Diyet Yemekleri
    • Dünya Mutfağı
    • Et Yemekleri
    • Hamur İşi Tarifleri
    • Salata Tarifleri
    • Sebze Yemekleri
    • Tatlı Tarifleri
    • İçecek Tarifleri
    • İftar Yemekleri
    • Kek Tarifleri
    • Kurabiye Tarifleri
    • Meze Tarifleri
    • Pasta Tarifleri
    • Pratik Yemekler
    • Pilav Tarifleri
    • Pratik Yemekler
    • Reçel Tarifleri
    • Tavuk Yemekleri
    • Yöresel Yemekler
  • Video
  • Galeri
  • Sağlık
  • Hakkımızda
  • Künye
No Result
View All Result
Yemek Zevki
No Result
View All Result
Home Sağlık

Avrupa’yı Sarsan Grip Virüsünden Koruyacak 4 Bitki

by Yemek Zevki Editör
27 Şubat 2015
in Sağlık
488 5
0
Avrupa’yı Sarsan Grip Virüsünden Koruyacak 4 Bitki
739
SHARES
3.5k
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter

bitkiUzmanlar Avrupa ülkelerinde süratle yayılan gribal enfeksiyonun önümüzdeki haftalarda ülkemizi de etkileyebileceğini belirtiyor. Uzun ve ağır geçen bir hastalık dönemine neden olan gribal enfeksiyondan korunmanın yolu bağışıklık sistemini güçlendirmekten geçiyor.

Yeditepe Üniversitesi Eczacılık Fakültesi Farmakognozi ve Fitoterapi Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Erdem Yeşilada, “ Hastalıklara yakalanmamak için bitki çaylarıyla bağışıklık sisteminizi kuvvetlendirebilirsiniz.” diyor.

Prof. Dr. Erdem Yeşilada, özellikle bu dönemde kendinizi korumanın ve gereken önlemleri almanızın önemini vurguluyor. Vücut direncini artırıp bağışıklık sistemini güçlendirmek için bitki çaylarından destek alınması gerektiğini belirten Yeşilada, her gün 2 poşet adaçayı, 2 poşet ıhlamur çayı ve zencefil karışımını çay olarak tüketmeyi öneriyor. Gripten korunmak için bu karışımların düzenli kullanılması gerektiğinin altını çizen Yeşilada, soğuk algınlığının ilk belirtileri hissedildiğinde anti bakteriyel özelliği ile enfeksiyonlara karşı koruma sağlayan karanfilin özellikle tüketilmesi gerektiğini söylüyor. Bitki çaylarının soğuk algınlığında etkinliğinin artırılması için mutlaka “şekersiz” tüketilmesi gerektiğini vurgulayan Yeşilada, şekerin mikropların gelişimini kolaylaştırabildiğini belirtiyor.

Adaçayı

Adaçayının içerdiği uçucu bileşenler (sineol vd.) ağız ve boğaz iltihaplarında (farenjit, jinjivit gibi) son derece yararlıdır. Ayrıca soğuk algınlığında aşırı terlemeyi azaltır.

Ihlamur

Grip denince ilk akla gelen bitkilerden biri de “ıhlamur” dur. Yapılan çalışmalarda ıhlamur içerisindeki bileşenlerden bazıları (flavonoit) iltihap giderici ve ağrı kesici etki göstermiştir. Ihlamurun boğazı yumuşatan bazı bileşenleri (müsilaj) de boğazda tahrişi önleyerek soğuk algınlığı şikayetlerinin hafifletilmesinde tedaviye yardımcı olur.

Zencefil

Bilimsel çalışmalar zencefil içerisindeki bazı bileşenlerin (gingerol, şogaol) kuvvetli iltihap giderici etkisi bulunduğunu ortaya koymaktadır.

Karanfil

Karanfilin içerisinde bulunan uçucu özellikteki öjenolün, ağız ve boğaz mukozası yangılarında yangı giderici; bakteri, mikromantar veya virüslerin yol açtığı ağız ve boğaz enfeksiyonlarında antiseptik olarak ve ağrı hissini hafifletici etkisi söz konusudur. Özellikle yine öjenol taşıyan bir başka bitki kısmı olan Seylan tarçını kabuğu ile birlikte soğuk algınlığında çay olarak içilmesi ya da yoğun derişimli çayının (yüzde 5-10) gargara olarak uygulanması yararlıdır. Bu ikili karışımın ağız sağlığının korunması, çürümelerin önlenmesinde etkili olabileceği bilimsel araştırmalar ile gösterilmiştir. Yapılan bilimsel çalışmalarda uçucu yağının antibiyotiklerin etkinliğini artırdığı gösterilmiştir.

Tags: Basit YemeklerEt Yemekleri
Previous Post

Yas yaşanılması gereken bir dönemdir..!

Next Post

Grip Salgınından Korunmak Nar ve Portakal Karışımını Deneyin

Yemek Zevki Editör

Next Post
Grip Salgınından Korunmak Nar ve Portakal Karışımını Deneyin

Grip Salgınından Korunmak Nar ve Portakal Karışımını Deneyin

Bir yanıt yazın Yanıtı iptal et

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

  • Künye
  • Hakkımızda
  • Dergimize Abone Olun
Bize Ulaşın: +90 212 454 22 22

© 2025 IMG - Yemek Zevki

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In
No Result
View All Result
  • Ana Sayfa
  • Tarifler
    • Balık Yemekleri
    • Çorba Tarifleri
    • Diyet Yemekleri
    • Dünya Mutfağı
    • Et Yemekleri
    • Hamur İşi Tarifleri
    • Salata Tarifleri
    • Sebze Yemekleri
    • Tatlı Tarifleri
    • İçecek Tarifleri
    • İftar Yemekleri
    • Kek Tarifleri
    • Kurabiye Tarifleri
    • Meze Tarifleri
    • Pasta Tarifleri
    • Pratik Yemekler
    • Pilav Tarifleri
    • Pratik Yemekler
    • Reçel Tarifleri
    • Tavuk Yemekleri
    • Yöresel Yemekler
  • Video
  • Galeri
  • Sağlık
  • Hakkımızda
  • Künye

© 2025 IMG - Yemek Zevki