RAMAZANA ÖZEL TARİFLER
Diyetisyen Emre Uzun çorbalar, tatlılar ve içeceklerin Türklerin beslenme alışkanlığında büyük yer tuttuğunun altını çizerek bu üç ana yiyecek için sağlıklı tarifler vermeyi de ihmal etmedi.
NOHUTLU HAFİF ÇORBA
Malzemeler:
1 su bardağı haşlanmış nohut
1 litre su
200 ml süt
1 adet orta boy kuru soğan
Yarım çay bardağı zeytinyağı
2 diş kadar sarımsak
Yarım çay kaşığı tuz
Yarım çay kaşığı karabiber
Hazırlanışı: Kabuklarını soyup ince ince doğramış olduğunuz soğanları zeytinyağı ile kavurun ve üzerine rendelemiş olduğunuz sarımsakları ekleyin. Baharatlarla haşlanmış nohudu ilave ettikten sonra süt ve suyu da ekleyin. Kaynayana kadar sürekli karıştırın. Tercihinize göre tuz ve karabiber ekleyerek servis edin.
KARABUĞDAYLI MEYVELİ TATLI
Malzemeler:
Yarım su bardağı karabuğday
1 su bardağı süt
Yarım su bardağı yoğurt
1 yemek kaşığı toz tatlandırıcı
1 yemek kaşığı rendelenmiş portakal kabuğu
2 su bardağı karışık orman meyvesi (yaban mersini, böğürtlen, ahududu)
Hazırlanışı: Sütü orta ateşte ısıtın. Bol suyla yıkanmış ve suyu süzülmüş karabuğdayı ekleyin, tencerenin kapağını kapatıp yumuşayıncaya kadar pişirin. Ocaktan alıp soğumaya bırakın. Yoğurt, rendelenmiş portakal kabuğu ve toz tatlandırıcıyı bir kapta çırpın. Karabuğdayı ekleyip karıştırın. Kaselerin diplerine meyvelerin yarısını paylaştırın, üzerine karabuğday karışımını dökün ve en üste meyveleri ekleyerek servis edin.
DİYET RAMAZAN ŞERBETİ TARİFİ
Malzemeler:
5 bardak su
Yarım kilo vişne
3 adet sıkılmış portakal
250 g çekirdeği çıkarılmış kırmızı üzüm
5 karanfil tanesi
2 çubuk tarçın
1 yemek kaşığı toz tatlandırıcı
Hazırlanışı: Tencerede tatlandırıcıyı, vişneleri, üzümleri, karanfil ve tarçını karışım haline getirin. Üzerine portakal suyunu ve suyu ekleyip iyice karıştırın. Yaklaşık 10 dakika kadar kaynatıp ocaktan alın. Tel süzgeçten geçirip soğumaya bırakın.