Ev Yoğurdu
Ev Yoğurdu Malzemeler:
1 kilo çiğ süt
2 yemek kaşığı ev yapımı yoğurt
Ev Yoğurdu Hazırlanışı:
Sütü pastorize etmek için sütü, bir tahta kaşık ile ara sıra karıştırarak kaynatın.
Kaynamaya başlayınca altını kısın, 10-15 dakika daha kaynatın.
Yoğurt mayalayacağınız cam kaseye, kavanoza ya da çömleğe sütü dökün ve ılınmasını bekleyin.
Çiğ süt yerine günlük süt kullanmak isterseniz kaynatmanıza gerek yok. Isıtmanız yeterli.
Maya için; 2 yemek kaşığı ev yoğurdunun üzerine, kaynamış sütten 1-2 kaşık ekleyin. Karıştırın.
Yoğurt yapmak için süte serçe parmağınızı daldırıp 7’ye kadar sayın, parmağınız yanmıyorsa mayalanmaya hazırdır.
Hazırladığınız mayayı sütünüze ekleyip yine tahta kaşıkla hafifçe karıştırın.
Kapağını kapatın ve bir battaniyeye sararak ılık kalmasını sağlayın.
5-6 saat sonra battaniyeyi açıp mayalanmış olan yoğurdunuzu buzdolabına kaldırın.
8-10 saat sonra tüketebilirsiniz.
Aklınızda bulunsun:
Yoğurdunuz sulu ya da istediğiniz kıvamda olmuyorsa bir de şunları deneyin…
- Mayalanan sütün üzerine bir süzgeç koyup, battaniyeyi öyle örterseniz, sütün hava almasını sağlayarak sulanmasını önleyebilirsiniz.
- Kaselerin / kavanozların üzerine 2 kat kağıt havlu yerleştirin ve kapaklarını sıkıca kapatın. Kağıt havlu buharı çekecek ve sulanmasını önleyecektir.