Ekşimik (Çökelek)
Malzemeler:
1 kilo ekşimiş yoğurt
1 bardak su
1 yemek kaşığı limon suyu
Bir tutam tuz
İnce bir tülbent
Hazırlanışı:
Yoğurdu bir tencereye alın, üzerine 1 bardak su ekleyip kaynatmaya başlayın. Hiç karıştırmadan kaynamasını bekleyin. Kaynayınca altını kısın ve yaklaşık 5 dakika kaynatın. Limon suyunu ve tuzu ekleyip 5 dakika daha kaynatın, ocaktan alın. Derin bir kabın üzerine süzgeci yerleştirin ve süzgecin üzerine ince bir tülbent serin. Kaynattığınız sulu yoğurdu bu şekilde süzün. Biraz soğumasını bekleyin ve soğuyunca elinizle sıkıp bir topak yapın. 2-3 saat tam olarak süzülmesini bekleyin. Kapaklı bir kapta buzdolabına kaldırın.
Aklınızda bulunsun: Yoğurdunuz tutmadıysa ya da çok sulu olduysa hemen bu tarifi yapabilirsiniz. Harika bir peyniriniz olacak. Süzerken altta kalan suyu da mutlaka çorbalarınızda kullanın.
Saklama Önerileri: Buzdolabında 2-3 gün