Yemek Zevki
Kurukahveci Mehmet Efendi
  • Ana Sayfa
  • Tarifler
    • Balık Yemekleri
    • Çorba Tarifleri
    • Diyet Yemekleri
    • Dünya Mutfağı
    • Et Yemekleri
    • Hamur İşi Tarifleri
    • Salata Tarifleri
    • Sebze Yemekleri
    • Tatlı Tarifleri
    • İçecek Tarifleri
    • İftar Yemekleri
    • Kek Tarifleri
    • Kurabiye Tarifleri
    • Meze Tarifleri
    • Pasta Tarifleri
    • Pratik Yemekler
    • Pilav Tarifleri
    • Pratik Yemekler
    • Reçel Tarifleri
    • Tavuk Yemekleri
    • Yöresel Yemekler
  • Video
  • Galeri
  • Sağlık
  • Hakkımızda
  • Künye
  • Ana Sayfa
  • Tarifler
    • Balık Yemekleri
    • Çorba Tarifleri
    • Diyet Yemekleri
    • Dünya Mutfağı
    • Et Yemekleri
    • Hamur İşi Tarifleri
    • Salata Tarifleri
    • Sebze Yemekleri
    • Tatlı Tarifleri
    • İçecek Tarifleri
    • İftar Yemekleri
    • Kek Tarifleri
    • Kurabiye Tarifleri
    • Meze Tarifleri
    • Pasta Tarifleri
    • Pratik Yemekler
    • Pilav Tarifleri
    • Pratik Yemekler
    • Reçel Tarifleri
    • Tavuk Yemekleri
    • Yöresel Yemekler
  • Video
  • Galeri
  • Sağlık
  • Hakkımızda
  • Künye
No Result
View All Result
Yemek Zevki
No Result
View All Result
Bambum Bambum Bambum
Home Püf Noktaları

Asma Yaprağı Nasıl Saklanır?

by Yemek Zevki Editör
20 Aralık 2016
in Püf Noktaları
463 30
0
asma yaprağı nasıl saklanır
739
SHARES
3.5k
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter

Salamura ve şişeleme asma yaprağını saklama yöntemlerinin başında geliyor. Peki asma yaprağını seçerken nelere dikkat etmeliyiz?

Öncelikle yaprakların çok ince ve açık renkli olmasına, yaprak yüzeyinin çok damarlı olmamasına ve yaprakların yırtık ya da zedelenmiş olmamasına dikkat edilmeli. Ege Bölgesi başta olmak üzere, Güneydoğu Bölgesi ve İç Anadolu’da da yaygın olarak yetiştirilen asma yaprağı, raf ömrünü artıran saklama yöntemleriyle soğuk aylarda da mutfağımızın sürpriz konuğu olabiliyor.

asma yaprağı

Asma yaprağını saklarken;

Salamura:

Asma yaprağının taze olarak tüketildiği mayıs ayında kışın tüketmek için yapılan salamura en yaygın saklama yöntemlerinin başında geliyor. Salamura yaparken taze yapraklar alınır. 10-15 yaprak parlak tarafları üst üste gelecek şekilde konularak “el” denilen demetler oluşturulur. Oluşturulan yaprak demetleri genişçe bir tepsiye alınır. Diğer taraftan tencerede tuzlu su kaynatılır. Kaynamış tuzlu su yaprakların üzerine dökülür. Suyun yaprakları kapatacak miktarda olması yeterlidir. 2-3 saat bu şekilde tuzlu suda bekletilen yapraklar çıkarılır hafifçe suyu sıkılır ve demetler nazikçe ikiye katlanarak cam kavanoza sıkıştırılarak doldurulur. Demetler arasına bir miktar tuz serpmek gerekir.

Kavanoza hava kalmayacak şekilde yerleştirme işlemi bittikten sonra üzerine bol tuzlu su dökülerek varsa temiz bir taş yoksa da temiz bir buzdolabı poşeti yaprakların üzerine konur ve kapağı sıkıca kapatılır. Son olarak hazırlanan salamura yapraklar güneş almayan serin bir yerde muhafaza edilmeye başlar. Mayıs ve haziran ayında yapılan salamuralar kış boyunca sofralarda önerdiğimiz tariflerle afiyetle yenebilir.

Şişeleme:

Şişelemede içleri tamamen kurutulmuş 1.5-5 lt’lik pet şişeler seçilir. Beşerli, onlu hazırlanan ‘eller’ parlak yüzeyleri pet şişenin dip kısmını görecek şekilde üst üste sıkıştırılarak pet şişe doldurulur. Şişelemede önemli detay şişenin içinde hava kalmayacak şekilde yaprakların doldurulmasıdır. Tüm eller şişeye konur ve kapak sıkıca kapatılır. Sonrasında ışık almayan bir yerde şişeler yaprakların renginin sarıya dönmesi beklenerek saklanır. Yaprakların rengi sarıya dönmeye başladığı dönemde şişenin kapağı oynatılarak şişede kalan hava varsa tamamen çıkarılır ve kapak sıkıca tekrar kapatılır. Bu şekilde yapraklarınızı uzun saklamaya devam edebilirsiniz.

Previous Post

‘Böcek Yememiz Gerekebilir’

Next Post

Lezzetli Balık Pişirmenin Püf Noktaları

Yemek Zevki Editör

Next Post
Balık Pişirmenin Püf Noktaları

Lezzetli Balık Pişirmenin Püf Noktaları

Bir yanıt yazın Yanıtı iptal et

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

  • Künye
  • Hakkımızda
  • Dergimize Abone Olun
Bize Ulaşın: +90 212 454 22 22

© 2025 IMG - Yemek Zevki

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In
No Result
View All Result
  • Ana Sayfa
  • Tarifler
    • Balık Yemekleri
    • Çorba Tarifleri
    • Diyet Yemekleri
    • Dünya Mutfağı
    • Et Yemekleri
    • Hamur İşi Tarifleri
    • Salata Tarifleri
    • Sebze Yemekleri
    • Tatlı Tarifleri
    • İçecek Tarifleri
    • İftar Yemekleri
    • Kek Tarifleri
    • Kurabiye Tarifleri
    • Meze Tarifleri
    • Pasta Tarifleri
    • Pratik Yemekler
    • Pilav Tarifleri
    • Pratik Yemekler
    • Reçel Tarifleri
    • Tavuk Yemekleri
    • Yöresel Yemekler
  • Video
  • Galeri
  • Sağlık
  • Hakkımızda
  • Künye

© 2025 IMG - Yemek Zevki