Karalahana Sarması Malzemeler
1 kilo Karalahana
350 gram pirinç
100 gram kuru soğan
100 gram sıvı yağ
30 gram domates salçası
20 gram tuz
10 gram karabiber
30 gram maydanoz
800 gram ılık su
Karalahana Sarması Hazırlanışı
Lahanaların saplarını kesin (atmayın, daha sonra kullanılacaktır) ve yapraklarını yıkayın. Kaynayan 400 gram suya, lahanaları ekleyip, 10 dakika haşlayın. Haşlanırken, içerisine 10 gr. tuz ilave edin. Haşlanan lahanaları buzlu suyun içinde bekleterek soğutun ve süzün. Bir tavayı ocakta ısıttıktan sonra zeytinyağını ekleyin, soğanları ekleyip, 5 dakika kavurduktan sonra domates salçasını ekleyerek kavurmaya devam edin. Son olarak, iyice yıkanmış pirinci ilave edin ve 10 dakika kadar tekrar kavurun. Tavayı, ocaktan indirmeden yakın, kavurduğunuz pirince, ince kıyılmış maydanoz ve karabiberi ekleyerek karıştırın. Soğuttuğunuz lahanaları açarak içlerine 10-15 gram olacak şekilde malzemeyi koyun, önce yanlarını kapamak suretiyle sarın. Önceden kesmiş olduğunuz lahana saplarını tencerenin altına dizerek üzerine sarmış olduğunuz lahana dolmalarını dizin. Üzerine 400 gram ılık su ve kalan sıvı yağını koyup, önce yağlı kağıt veya bir tabak ile kapayın, sonra kapağını kapatın. Ağır ateşte, suyunu çekene kadar 35 dakika pişirin. Lahananın mevsimsel özelliklerinin getirdiği kalınlık durumuna göre, daha fazla sürede pişmesi gerekebilir. Piştikten sonra, tencerenin kapağını açmadan soğumasını bekleyin ve servis tabağına dizin. Arzu ederseniz, üzerine limon dilimleri ve maydanoz yaprakları koyarak servis edin.