Yemek Zevki
droetker
  • Ana Sayfa
  • Tarifler
    • Balık Yemekleri
    • Çorba Tarifleri
    • Diyet Yemekleri
    • Dünya Mutfağı
    • Et Yemekleri
    • Hamur İşi Tarifleri
    • Salata Tarifleri
    • Sebze Yemekleri
    • Tatlı Tarifleri
    • İçecek Tarifleri
    • İftar Yemekleri
    • Kek Tarifleri
    • Kurabiye Tarifleri
    • Meze Tarifleri
    • Pasta Tarifleri
    • Pratik Yemekler
    • Pilav Tarifleri
    • Pratik Yemekler
    • Reçel Tarifleri
    • Tavuk Yemekleri
    • Yöresel Yemekler
  • Video
  • Galeri
  • Sağlık
  • Hakkımızda
  • Künye
  • Ana Sayfa
  • Tarifler
    • Balık Yemekleri
    • Çorba Tarifleri
    • Diyet Yemekleri
    • Dünya Mutfağı
    • Et Yemekleri
    • Hamur İşi Tarifleri
    • Salata Tarifleri
    • Sebze Yemekleri
    • Tatlı Tarifleri
    • İçecek Tarifleri
    • İftar Yemekleri
    • Kek Tarifleri
    • Kurabiye Tarifleri
    • Meze Tarifleri
    • Pasta Tarifleri
    • Pratik Yemekler
    • Pilav Tarifleri
    • Pratik Yemekler
    • Reçel Tarifleri
    • Tavuk Yemekleri
    • Yöresel Yemekler
  • Video
  • Galeri
  • Sağlık
  • Hakkımızda
  • Künye
No Result
View All Result
Yemek Zevki
No Result
View All Result
CaliforniaWalnut CaliforniaWalnut CaliforniaWalnut
Home Haber Turu

Yaz Mevsiminin Bunaltan Sıcaklarına Tek Çare: “Dondurma”

by Yemek Zevki Editör
01 Eylül 2014
in Haber Turu
488 5
0
739
SHARES
3.5k
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter


Dondurma sonbaharda ve kış mevsiminde de tüketilebilecek nefis bir lezzet ama yaz günlerinin sıcak çalışma ortamında, çeşit çeşit 
dondurmayla serinlemek bambaşka

Dondurma Yaz aylarından sonbahara geçiyoruz, Eylül serinliğini beklerken mevsimin en sıcak günlerini de yaşamaya devam ediyoruz. Bir tarafta tatildeki şanslılar, diğer tarafta benim de içinde olduğum, hala tatile çıkamamış dertli insanlar! Şaka bir yana hepimiz yazın bunaltan sıcaklarına karşı çareler arıyoruz. Deniz, havuz, klima, soğuk içecekler, soğutulmuş meyveler ve illaki dondurma… Çikolatalısı, vanilyalısı ve bütün meyvelerle hazırlanabilen her çeşidiyle dondurma; her yaşta sevilen, asla hayır denilemeyen, insanı ferahlatan, serinleten nefis bir tatlı. Yaz günlerinin sıcak çalışma ortamında, çeşit çeşit dondurmayla serinlemeye çalışırken yıllar öncesinden annemin kavunlu dondurması geliyor aklıma, gülümsüyorum. “Yıllar önce evlerde dondurma yapılırdı!” diye kendi kendime fısıldıyorum ve insanı mutlu eden bu nefis lezzetin tarihini merak edip araştırmaya başlıyorum. Haziran ayında yayımlanan, dondurmanın tarihteki öyküsünü ve yemek kültüründeki yerini anlatan “Ev Yapımı Dondurmalar” isimli kitap son derece önemli bir çalışma. Evde yapılabilecek 100 adet dondurma tarifini de içeren kitabı, yazar-şef Yunus Emre Akkor ve şef Çiğdem Seferoğlu birlikte hazırlamış. Kitabı incelemeye başladığımda, Anadolu’da yüzyıllar öncesinden günümüze kadar soğuk tatlı niyetine tüketilen Karsambaç’ın dondurmanın atası olarak adlandırılabileceğini ve aslında dondurmanın geleneksel Anadolu tatlılarından biri olduğunu anlıyorum…

Kitaptan alıntı;
“Bazı tarihsel kaynaklarda dondurmanın binlerce yıl önce Çinliler tarafından bulunduğu, Büyük İskender ve İmparator Neron’un kar ve buza bal, şerbet ve meyve nektarı karıştırdığı, Marco Polo’nun Çin seyehati sırasında edindiği tarifleri Venedik’e getirmesiyle dondurmanın Avrupa’ya geldiği rivayet edilir. Bazı kaynaklarda ise kökeninin Roma ve Mısır’a dayandığı yazılırken ilkel anlamda dondurmanın aslında ilk olarak Persler tarafından yapıldığı savına da rastlanır. Anadolu’da ise Osmanlı’nın kuruluşundan beri buz ve kar ile çeşit çeşit tatlılar, şerbetler yapılmaktadır.” Dondurmanın, Osmanlı’dan günümüze Anadolu’daki lezzet yolculuğuna eşlik etmek ve daha fazlası için: “Ev Yapımı Dondurmalar-Alfa Yayınları, Haziran 2014”

Tags: haber
Previous Post

Yuva’dan Lif Oranı Yüksek Sağlıklı Ekmek Ve Pizza Yapma Formülü

Next Post

Simit Üstü Avokado

Yemek Zevki Editör

Next Post
Simit Üstü Avokado

Simit Üstü Avokado

Bir yanıt yazın Yanıtı iptal et

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

  • Künye
  • Hakkımızda
  • Dergimize Abone Olun
Bize Ulaşın: +90 212 454 22 22

© 2025 IMG - Yemek Zevki

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In
No Result
View All Result
  • Ana Sayfa
  • Tarifler
    • Balık Yemekleri
    • Çorba Tarifleri
    • Diyet Yemekleri
    • Dünya Mutfağı
    • Et Yemekleri
    • Hamur İşi Tarifleri
    • Salata Tarifleri
    • Sebze Yemekleri
    • Tatlı Tarifleri
    • İçecek Tarifleri
    • İftar Yemekleri
    • Kek Tarifleri
    • Kurabiye Tarifleri
    • Meze Tarifleri
    • Pasta Tarifleri
    • Pratik Yemekler
    • Pilav Tarifleri
    • Pratik Yemekler
    • Reçel Tarifleri
    • Tavuk Yemekleri
    • Yöresel Yemekler
  • Video
  • Galeri
  • Sağlık
  • Hakkımızda
  • Künye

© 2025 IMG - Yemek Zevki