Malzemeler:
500 gram taze çökelek
4-5 dal yeşil soğan
1 demet maydanoz
8-10 dal dereotu
Tuz
Kırmızı pul biber
Zeytinyağı
Hazırlanışı
Geniş bir salata tabağına çökeleği alın. Maydanozu, yeşil soğanı ve dereotunu temizleyin, iyice yıkayın. Bezle fazla suyu alarak incecik doğrayın. Servis tabağındaki çökeleğe ekleyin. Tuz, kırmızı pul biber ve zeytinyağı ilave ederek karıştırın.
Not: Bu salata, kahvaltı ve ara öğün (ikindi) yiyeceklerindendir.
Çökelek; Malatya’da, mutfaklarda yaz ve kış aylarında çok tüketilen bir süt ürünüdür. Tereyağı ile birlikte tüketilir. Ayrıca çökeleğe küp şeklinde doğranmış kuru soğan, kıyılmış maydanoz, birkaç dal yeşil soğan, ince yeşilbiber, 3-4 taneden az olmayacak kadar bütün yumurta, tuz, karabiber ve kırmızı pul biber, biraz sıvı yağ, biraz tereyağı eklenerek karıştırılır. Bu karışım mahalle fırınlarına gönderilerek açık ve kapalı ekmek (pide) yapılarak çay veya ayran ile tüketilir. Bunun dışında rendelenmiş peynir veya ıspanak ile karıştırılır, baharat eklenerek börek içlerinde de kullanılır.