Malzemeler:
• 400 gram taze kiraz yaprağı
• 1,5 su bardağı dövülmüş yarma buğday
• 1 kahve fincanı zeytinyağı
• 1 çorba kaşığı tereyağı
• 50 gram tereyağı
• 4 adet büyük boy soğan
• 500 gram yoğurt
• 1,5 lt su
• 4 çorba kaşığı un
• 2 çorba kaşığı erik ekşisi
Kiraz Yaprağına Sarma Tarifi:
İnce dövülmüş yarma buğdayı çukur bir kaba alın. Çok az su ilave ederek çiğ köfte kıvamında yoğurun.
Kiraz yapraklarını çukur bir kaba alın. Üzerine sıcak su ilave edin, yumuşayınca soğuk sudan geçirin.
Soğanları soyup çok ince kıyın. Zeytinyağı ve tereyağı ile birlikte iyice yumuşayıp karamelize olana dek kavurun.
Kiraz yaprağını elinize alın. İç malzemeden yarım kaşığı kadarını alıp yerleştirin ve kenarlarını içe kıvırmadan rulo şeklinde, kalem gibi sarın. Malzeme bitene kadar aynı işleme devam edin. Tencereye dizip üzerini bir tabakla örtün ve 2 bardak su ilave edin. Sarmaları kısık ateşte 20 dakika kadar pişirin.
Yoğurdu geniş bir tencereye alın. Unu ekleyip iyice çırpın. 1,5 litre soğuk su ilave ederek tekrar çırpın. Yoğurtlu karışımı ocağa alın. Sürekli çırparak kıvamını alana dek pişirin.
Kiraz yaprağı sarması pişince ocaktan alın ve renkli suyunun süzülmesi için soğuk sudan geçirin.
Sarmaları, kaynayan yoğun kıvamlı ayranın içine atın. 2 çorba kaşığı karamelize edilmiş soğanı ve erik ekşisini (yoksa nar ekşisi de olabilir) ekleyin. Birkaç taşım kaynatıp ocaktan alın. Servis tabağına aktarıp üzerine önceden kavurduğunuz karamelize soğanı serpin. Sıcak veya ılık servis yapın.