Ana Sayfa » Haber Turu » Aromalı Sütler, Süt Ürünleri Sektörünün Büyümesini Destekliyor

Aromalı Sütler, Süt Ürünleri Sektörünün Büyümesini Destekliyor


Altıncı Tetra Pak Süt Ürünleri Endeksi, aromalı sütlere yönelik talebin, sağlık ve lezzet bilincine sahip tüketicilerden geldiğini gösteriyor.

Dünyanın önde gelen gıda işleme ve paketleme şirketi Tetra Pak® tarafından yürütülen Tetra Pak Süt Ürünleri Endeksi’ne göre 2012 ve 2015 yılları arasında, dünyada aromalı süt tüketiminin sade süte oranla iki kattan daha fazla büyüyeceği tahmin ediliyor. Araştırma, tüketicilerin, diğer içeceklere alternatif olarak lezzetli, besleyici ve kullanışlı ambalajlara sahip aromalı sütleri giderek daha fazla tercih ettiğini gösteriyor. Bu durum, süt ürünleri sektöründe karlılığın artması konusunda fırsat oluşturuyor.

Sade sütün ardından en çok tüketilen ikinci Sıvı Süt Ürünü (SSÜ) olan aromalı süt tüketiminin, 2012 – 2015 yılları arasında 17 milyar litreden 19,2 milyar litreye yükselmesi ve yüzde 4,1’lik bir yıllık Bileşik Büyüme Oranı (CAGR) göstermesi öngörülüyor.

Gelişmekte olan ülkelerin, sağlığa odaklanan yeni aroma ve ürünlere yönelik talebi artırması bekleniyor. Sade süt tüketiminin 2012 – 2015 yılları arasında ise aynı dönem içerisinde 208,5 milyar litreden 219,5 milyar litreye çıkarak yüzde 1,7 (CAGR) artış göstermesi öngörülüyor. Tetra Pak’ın gerçekleştirmiş olduğu araştırmaya göre, toplam SSÜ tüketimi bu dönem içerisinde 280,3 milyar litreden 301,3 milyar litreye çıkarak yüzde 2,4 büyüyecek.

Tetra Pak Grubu Başkanı ve CEO’su Dennis Jönsson, “Sade süt giderek metalaşırken; aromalı süt, süt üreticileri için tüketicilere ve endüstriye katma değer sağlayacak bir fırsat sunuyor. Doğru aromalar, doğru boyutlar ve doğru ürün formülleri; lezzet, besin değerleri ve kullanım rahatlığı arayan tüketicilere gerçek bir değer sunabilir” şeklinde konuştu.

Tetra Pak dünya genelinde aromalı süt tüketiminin artışını tetikleyen dört evrensel etken belirledi. İlk olarak kentleşme, artan refah ve modern hayatın hızı, birçok ülkede kullanışlı porsiyon boy paketler içinde sunulan içime hazır aromalı sütlerin hareket halinde tüketimini artırmıştır. İkincisi; küreselleşmiş ve birbirine bağlanmış bir dünyada tüketiciler yeni yiyecek ve içecekleri denemek için çok istekliler ve bu bağlamda aromalı sütler sahip oldukları lezzet ile bu ihtiyacı karşılamaya hazırdır. Üçüncü olarak; süt, genel olarak besleyici ve sağlıklı bir içecek olarak addedilmektedir ve özellikle gelişmekte olan ülkelerde beslenmenin temel yapıtaşını oluşturan bir besin olarak kabul görmektedir. Ve son olarak; ekonomik belirsizlik çoğu tüketicinin günlük koşuşturma arasında stresten kurtulmak için kendilerini “şımartan” yiyecek ve içeceklere yönelmesine engel oluşturmamıştır.

OKU ➤  Buğday Risotto

Tetra Pak Global Portföy Pazarlama Direktörü Libby Costin şöyle konuştu, “Zor zamanlarda insanlar kendi ihtiyaçlarına hiç düşünmeden biraz daha fazla harcayabiliyorlar ve daha büyük fedakarlıklarda bulunabiliyorlar.”

Aromalı süt tüketimi, gazlı içecekler gibi diğer içeceklere oranla hala daha az olsa da, Tetra Pak’a göre sütün faydalarına ilişkin olumlu tüketici algısı, aromalı süt tüketimini önemli ölçüde artıracak. Aromalı süt tüketimi büyüme oranının, 2012-2015 yılları arasında gazlı içeceklere oranla üç kat daha fazla olması bekleniyor. Bu dönem içerisinde gazlı içeceklerin büyüme oranı yüzde 1,3 (CAGR) olarak tahmin edilirken, aromalı süt için büyüme oranının yüzde 4,1 (CAGR) olması bekleniyor.

Türkiye’de aromalı sütün yetişkinlerin günlük atıştırmalıkları arasında yer alması ön görülüyor

Türkiye’de ise son dört yıl içinde aromalı süt tüketiminde yüzde 82 oranında bir artış görülüyor (Ipsos hane tüketim paneli, 2012). Bu büyümede, kişi başı tüketimin ve bulunurluğun artmasının yanı sıra, piyasaya sunulan yenilikçi ürünler de etkili oldu. Son iki yıla baktığımızda ise, büyümenin yüzde 59’unu pazara sunulmuş yeni ürünler sağladı. (Nielsen, 2012)

Türk tüketicilerinin %37’si haftada en az bir kez hareket halinde iken  (yürürken ya da araba kullanırken) bir içecek ya da yiyecek tüketiyor (Roper Reports Worldwide, 2012). Bununla birlikte, TNS’in yaptığı bir araştırmaya göre Türkiye’de 12 yaş itibarı ile aromalı süt tüketimi azalıyor. Özellikle 12 yaş üzerindeki tüketicilerin, aromalı süt tüketmeme sebebinin başında, kendilerine uygun bir tat bulamamaları geliyor (TNS U&A 2010). Tetra Pak, en çok farklı tatları seven çocuklar tarafından tüketilen aromalı sütlerin, gençler ve yetişkinler için de lezzet ve sağlığı bir araya getiren bir alternatif olduğunu, aromalı sütün yalnızca çocukların değil, yetişkinlerin de günlük atıştırmalık alışkanlıklarında yer ederek hızla büyüyeceğini ve pazarın büyümesi için bunun bir fırsat olabileceğini öngörüyor.

OKU ➤  Domates Soslu Kuzu Tandır

Jönsson konu ile ilgili olarak “Lezzet, sağlık veya kolaylıktan ödün vermek istemeyen tüketiciler için, aromalı süt diğer içeceklere oranla giderek daha popüler bir alternatif olmaya başladı” dedi.

Aromalı süte olan talebin global olarak artış göstermesi beklenirken, özellikle Asya ve Latin Amerika olmak üzere gelişmekte olan ülkelerdeki talebin, Kuzey Amerika ve Avrupa’daki gelişmekte olan ülkeleri geride bıraktığı görülüyor. Bu durum yükselen ekonomilerin süt ürünleri sektörünün büyüme motoru olduğunu gösteriyor.

Tetra Pak araştırması, en iyi 10 aromalı süt pazarından yedisinin aslında gelişmekte olan ülkelerde olduğunu ortaya koyuyor. Dünyanın en büyüğü olan Çin’i, Amerika Birleşik Devletleri ve Hindistan takip ediyor. 2009-2012 yılları arasında aromalı sütteki talep artışı ağırlıklı olarak yükselmekte olan dört ülkeden sağlanmıştır: Brezilya, Çin, Hindistan ve Endonezya.

Bu trendin 2012-2015 yılları arasında da devam etmesi bekleniyor. 2012 yılında aromalı sütün %66’sını gelişmekte olan ülkeler tüketirken bu tüketimin 2015 yılında %69’a yükselmesi bekleniyor. Çin, Güney Asya ve Güneydoğu Asya tek başlarına dünyadaki aromalı sütün yarısından fazlasını içiyor. Tetra Pak araştırması, Çin, Hindistan, Endonezya, Malezya, Filipinler ve Tayland olmak üzere sadece altı Asya ülkesinin, dünyada aromalı sütün 47’sini tükettiğini gösteriyor.

Tetra Pak’ın araştırması karton kutuların aromalı süt için en yaygın kullanılan paket formatı olduğunu ortaya koyuyor. 2009 yılında aromalı süt ambalajlarının %57’sini karton kutular oluşturdu. 2012 yılına gelindiğinde ise bu oran %62’ye tırmanmış durumda ve 2015 yılında ise bu oranın yüzde 64’e çıkacağı düşünülüyor. Tek porsiyonluk ambalajlar içinde sunulan aromalı sütlerin tüketiminin 2015 yılında %81’e çıkması bekleniyor.

 

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir