Yemek Zevki
droetker
  • Ana Sayfa
  • Tarifler
    • Balık Yemekleri
    • Çorba Tarifleri
    • Diyet Yemekleri
    • Dünya Mutfağı
    • Et Yemekleri
    • Hamur İşi Tarifleri
    • Salata Tarifleri
    • Sebze Yemekleri
    • Tatlı Tarifleri
    • İçecek Tarifleri
    • İftar Yemekleri
    • Kek Tarifleri
    • Kurabiye Tarifleri
    • Meze Tarifleri
    • Pasta Tarifleri
    • Pratik Yemekler
    • Pilav Tarifleri
    • Pratik Yemekler
    • Reçel Tarifleri
    • Tavuk Yemekleri
    • Yöresel Yemekler
  • Video
  • Galeri
  • Sağlık
  • Hakkımızda
  • Künye
  • Ana Sayfa
  • Tarifler
    • Balık Yemekleri
    • Çorba Tarifleri
    • Diyet Yemekleri
    • Dünya Mutfağı
    • Et Yemekleri
    • Hamur İşi Tarifleri
    • Salata Tarifleri
    • Sebze Yemekleri
    • Tatlı Tarifleri
    • İçecek Tarifleri
    • İftar Yemekleri
    • Kek Tarifleri
    • Kurabiye Tarifleri
    • Meze Tarifleri
    • Pasta Tarifleri
    • Pratik Yemekler
    • Pilav Tarifleri
    • Pratik Yemekler
    • Reçel Tarifleri
    • Tavuk Yemekleri
    • Yöresel Yemekler
  • Video
  • Galeri
  • Sağlık
  • Hakkımızda
  • Künye
No Result
View All Result
Yemek Zevki
No Result
View All Result
Bambum Bambum Bambum
Home Haber Turu

Türkiye’nin en “haklı” zeytinyağı Seferihisar’da üretilecek

by Yemek Zevki Editör
15 Mart 2013
in Haber Turu
488 5
0
739
SHARES
3.5k
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter


Seferihisar’ın Orhanlı köyünde üretilen taşbaskı zeytinyağı, tüketicinin, doğanın ve üreticinin haklarını koruyan yeni bir işletme modeliyle Seferipazar internet sitesinde satışa sunuldu. Ege köylülerinin zeytinyağlarından birbirine “hak verme” kültürünü esas alan bu girişimle, hem tüketici sağlığı, hem zeytinin yetiştiği doğal alanlar, hem de üreticinin hakları korunuyor.

Orhanlı Köyü Derneği, Hıdırlık Tarımsal Kalkınma Kooperatifi ve Seferihisar Belediyesi tarafından başlatılan “haklı zeytinyağı” girişimiyle, zeytin ağacının büyümesinden, tüketiciye gönderilme anına kadar geçen tüm süreç mercek altına alınıyor. Zeytin ağacının yetiştirilmesinden yağın şişelenmesine kadar geçen süreçte doğayı veya insan sağlığını tehdit eden hiçbir işlem uygulanmıyor. Sürecin hemen her aşamasında insan emeği kullanılıyor. Geliştirilen işletme modelinde hiçbir kişi veya kurum tekil olarak kar etmiyor, yalnızca geleneksel sistemde olduğu gibi “hak” alıyor.

Yağın satışından elde edilen litre başına 2 TL’lik katma değer ise Seferihisar’da kurulan Doğa Okulu’na aktarılıyor. Doğa Derneği ve Seferihisar Belediyesi tarafından kurulan Doğa Okulu, ilaç kullanmadan, sürülmeden, sulanmadan ve yabani zeytin delicelere aşılanarak yapılan geleneksel zeytinciliği ve taşbaskı tekniğini yaşatmak için çalışıyor.

BU YAĞIN KAR ORTAĞI ÇOCUKLAR VE ZEYTİN AĞACINDAKİ ÖTLEĞEN KUŞLARI

Hıdırlık Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkanı Neptün Soyer konu hakkında şunları söyledi: “Ege’deki yağhanelerde üreticinin işletme sahibine yağın yüzde 10-15 gibi küçük bir kısmını hak olarak bırakması zeytin kültürünün önemli bir parçası. Yaşadığımız zamanın koşullarını dikkate alarak bu kültürü zeytinyağının tüm üretici ve kullanıcılarına yaymaya çalıştık. Kurduğumuz sistemde, zeytin üreticisi yağhaneye bir miktar hak bıraktığı gibi, yağhane, üretici ve tüketici de zeytinin ana kaynağına, doğaya bir miktar hak bırakıyor. Böylece hem tüketici sağlığını koruyan doğal zeytinyağı geleneği sürüyor, hem de yüzlerce yıllık zeytin ağaçları ve içinde yaşayan canlılar korunuyor. Sağlıklı taşbaskı zeytinyağı geleneğini yaşatabildiğimiz sürece, Seferihisar’daki bin, hatta iki bin yaşındaki zeytin ağaçlarını da korumuş olacağız. Orhanlı Taşbaskı Zeytinyağı’nın kar ortağı hiçbir kişi veya kurum değil, çocuklarımız ve zeytin ağacındaki ötleğen kuşları.”

Tags: Basit Yemeklersebze yemekleri
Previous Post

Zeelandia Doruk’tan çölyak hastaları için “Glutensiz Ürün Atölye Çalışması”

Next Post

Türkiye’nin lezzet ortağı idi, şimdi iş ortağı oldu

Yemek Zevki Editör

Next Post

Türkiye’nin lezzet ortağı idi, şimdi iş ortağı oldu

Bir yanıt yazın Yanıtı iptal et

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

  • Künye
  • Hakkımızda
  • Dergimize Abone Olun
Bize Ulaşın: +90 212 454 22 22

© 2025 IMG - Yemek Zevki

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In
No Result
View All Result
  • Ana Sayfa
  • Tarifler
    • Balık Yemekleri
    • Çorba Tarifleri
    • Diyet Yemekleri
    • Dünya Mutfağı
    • Et Yemekleri
    • Hamur İşi Tarifleri
    • Salata Tarifleri
    • Sebze Yemekleri
    • Tatlı Tarifleri
    • İçecek Tarifleri
    • İftar Yemekleri
    • Kek Tarifleri
    • Kurabiye Tarifleri
    • Meze Tarifleri
    • Pasta Tarifleri
    • Pratik Yemekler
    • Pilav Tarifleri
    • Pratik Yemekler
    • Reçel Tarifleri
    • Tavuk Yemekleri
    • Yöresel Yemekler
  • Video
  • Galeri
  • Sağlık
  • Hakkımızda
  • Künye

© 2025 IMG - Yemek Zevki