Son yıllarda kolay ulaşılabilir, lezzetli, pratik ve her keseye uygun olmasıyla tercih edilen çiğ köfte zengin besin içeriğiyle her derde deva. İçerisinde bulunan kırmızıbiber, ceviz, bulgur ve limon gibi ürünlerin bağışıklık sistemine olan faydasının yanı sıra sinir ve sindirim sistemini güçlendirici etkileri azımsanmayacak kadar çok.
Türk mutfağının vazgeçilmez lezzetlerinden olan çiğköfte, hem bağışıklığı güçlendiriyor hem de zayıflamaya yardımcı oluyor. Bulgurla yapılan bir lezzet olduğu için bulgurun tüm faydalarını içinde bulunduran çiğköfte, kilo almayı engelleyen doyurucu besin ögelerine sahip. Kırmızıbiberin verdiği faydadan dolayı E ve C vitaminini içinde bulunduran yiyecek, aynı zamanda kalp hastalıkları riskini de oldukça aşağı seviyelere çekiyor.
2009 yılı itibariyle çiğ köftede etin yasaklanmasıyla birlikte lezzet tartışmalarının hala devam etmesi bir yana daha sağlıklı olduğu gerçeği bilim insanlarının ortak yargısı. Bu kapsamda çiğköftenin hayati önem taşıyan 10 faydası;
Kötü Kolesterolü Düşürür
Etsiz çiğköfte içerisinde yer alan kırmızıbiberde bulunan E ve C vitaminleri kötü kolesterolü düşürmede etkilidir. Öyle ki acı pul biber portakaldan 3 kat daha fazla C vitamini içeriyor. Bunun yanı sıra yine çiğköfte içerisinde bulunan ceviz, damarlarda daha az pıhtılaşma özelliği olan kan tipinin üretimine ve iyi kolesterol oranının kötü kolesterol oranına göre artmasına yardım ediyor, kolesterolün damarları tıkama aşamasında önemli bir adım olan şişme ve kızarıklığı azaltabiliyor.
Antioksidan Özelliğe Sahiptir
Kırmızıbiberde bulunan “fenolin” adlı antioksidan madde felç riskini azaltır ve kalbe iyi gelir. Aynı zamanda cevizin, antioksidan özelliği dolayısıyla kardiyovasküler ve sinir sistemine zarar veren Parkinson ve Alzheimer gibi çok kuvvetli hastalıkların gelişimini erteleyebileceği veya azaltabileceği belirtiliyor. Etsiz çiğköfte içerisindeki ceviz, antioksidan savunmada önemli olan bir takım enzimlerde zorunlu kofaktörler olarak görev yapan manganez ve bakır içeriyor.
Bağırsak, Rahim Ve Prostat Kanserinden Korur
Çiğköfte içerisindeki kırmızıbiberin renk maddesi “likopen” bağırsak, rahim ve prostat kanserinden korur. Likopen domatesin de renk maddesidir. Kırmızıbiberdeki, “capsaisin” ise prostat tümörlerini yok eder.
Bağışıklık Sistemini Güçlendirir
Kırmızıbiberdeki “ß-karoten”, A vitamininin ön maddesi olup (Pro vitamin A) bağışıklık sistemini güçlendirir.
Kalp-Damar Sağlığını Korur
Cevizdeki larginin kan damarlarının iç tarafının pürüzsüz ve düzgün olmasını sağlayarak kan-damar sisteminin rahatlamasını sağlıyor. Cevizdeki yağ asitlerinin kalp hastalıklarını önleme etkileri de mevcut. Çiğköfte içindeki bulgurda da, kan şekeri düzeyinde çok fazla dalgalanmalara neden olmaz ve kalp-damar sağlığını koruyucu etkisi vardır.
Çocukların Beyin Gelişiminde Etkilidir
Beyne benzeyen ceviz, kavrama ve anlamayı geliştirir. Omega-3 yağ oranı düşük çocuklarda hiperaktif olma özelliği, öğrenim ve davranış bozuklukları, huysuzluk ve uyku düzensizlikleri gözlemlenir. Çiğköfte içerisinde bulunan Ceviz, bu sorunları önleyen omega-3 bakımından çok zengin.
Zayıflamaya Yardımcı Olur
Çiğköfte içerisindeki buğday yüksek miktarda lif içeren bir gıdadır. Sindirim siteminin çalışmasını olumlu ölçüde etkiler. Lifli gıdaların tok tutma özelliği olduğu için kilo kontrolünü kolaylaştırır.
Hamilelerin Folik Asit İhtiyacını Giderir
Bulgurun yapısında folik asit de bulunduğu için hamile kadınların tüketmesi önemlidir. Folik asit, anneler için önemli olduğu kadar bebeklerin gelişimi için de önemlidir. Bulgurun içerdiği folik asit, anne karnındaki bebeğin zeka gelişimi üzerinde etkilidir.
Gribin Ve Nezlenin Çabuk Atılmasını Sağlar
Kırmızıbiber, insanı ferahlatır ve nefes yollarını açar. Bronşit ve grip gibi hastalıklarda faydalıdır.
Şeker Hastalarına İyi Gelir
Çiğköfte içerisindeki ceviz, şeker hastaları için hayati önemi olan insülini artırır.