Yaprak Sarma
Yaprak Sarma İçin Malzemeler:
1 kilo taze asma yaprağı
1,5 kilo beyaz soğan
Yarım demet maydanoz
Yarım demet nane
Yarım demet dereotu
1 kahve fincanı dolmalık fıstık
1 çorba kaşığı kuru nane
1 çorba kaşığı yenibahar
1 tatlı kaşığı tarçın
1,5 su bardağı zeytinyağı
1 adet limon
1 çorba kaşığı toz şeker
1 tatlı kaşığı tuz
Yaprak Sarma Hazırlanışı
Asma yapraklarını yıkadıktan sonra yarım limon suyu ilave edilmiş kaynar suda 1 dakika kadar bekletip çıkartın.
Pirinci tuz ilave edilmiş sıcak suda bekletin. Daha sonra yıkayıp süzün. Zeytinyağının yarısını tencerede ısıtın. İnce doğranmış soğanları ekleyip yumuşayıncaya kadar kavurun. Pirinci de ilave edin. 5 dakika boyunca karıştırın. En son tuzunu, şekerini, baharatını ve kıyılmış otları ilave edin. Birkaç dakika daha karıştırıp ocaktan alın, ılınmaya bırakın.
Asma yapraklarından bir tanesini tezgahın üzerine yayın. Sap kısmını kesin. 2 tatlı kaşığı kadar iç malzemeden alıp ortasına yerleştirin.
İç malzemeyi yerleştirdiğiniz asma yaprağını önce kenarlarından sonra da geniş kısmından kıvırarak rulo şeklinde sarın. Malzeme bitene dek aynı işleme devam edin.
Tencerenin dibine fazlalık asma yapraklarını (yaklaşık 8-10 tane olabilir) yerleştirin. Üzerine sardığınız yaprakları aralarında boşluk kalmayacak şekilde dizin. En son kalan zeytinyağını ve tencerenin yarısına gelecek kadar su ilave edin. Üzerine ısıya dayanıklı porselen düz bir tabak yerleştirin ki, sarmalar pişerken dağılmasın. Tencerenin kapağını kapatın. Önce yüksek ateşte birkaç taşım kaynatın, sonra da ateşi iyice kısın. Yaklaşık yarım saat pişirin. Ocaktan alın, kapağını açmadan soğumaya bırakın.
Huriş’in notları:
– Asma yapraklarını sıcak suda beklettikten sonra kilitli buzdolabı poşetlerine aktarıp buzlukta muhafaza edebilirsiniz.
– Sarmaları sarıp pişirmeden, pişmeye hazır olarak buzlukta muhafaza edebilirsiniz.
– Sarmaların bol limonlu olmasını istiyorsanız ocaktan alır almaz yarım limonun suyunu ekleyebilirsiniz.