Ana Sayfa » Tarifler » Hamur İşi Tarifleri » Unutulmayan çocukluk anıları ve damakta iz bırakan yemeklerimiz

Unutulmayan çocukluk anıları ve damakta iz bırakan yemeklerimiz

Unutulmayan çocukluk anıları ve damakta iz bırakan yemeklerimiz

Çocukken, okullar tatil olunca yaz tatillerimi ailemle birlikte Eskişehir Odunpazarı’nda geçirirdim. Dün gibi hatırlıyorum aile büyüklerinin kendi elleriyle hazırladığı birbirinden nefis yemekleri. Hele ki büyük annemi mutfakta izlemeyi pek severdim. İzlerken en çok da aklımda kalan yeşil mercimekli mantı yemeğiydi. Geçmişten günümüze kadar tadından ödün vermediğim mercimekli mantının tarifini paylaşmaktan gurur duyuyorum.

Mercimek Mantısı

 Malzemeler:

1 kilo un

1 adet yumurta

3 su bardağı su (oda ısısında)

1 tatlı kaşığı tuz

500 gram yeşil mercimek

Hazırlanışı:

Mercimekleri yıkayıp süzdükten sonra tencereye aktarın. Üzerini geçecek kadar su ilave edin ve mercimekler dağılmadan, diri kıvamda haşlamaya bırakın. Diri kıvamda haşladığınız mercimekleri süzüp tuz ve taze çekilmiş karabiberle tatlandırın. İç malzemeniz hazırdır.

Elenmiş unun ortasını havuz gibi açıp yumurtayı, tuzu ve suyu ilave edin. Yumuşak kıvamlı hamur elde edene kadar yoğurun. Hamurun üzerini örtüp oda ısısında 10 dakika dinlendirin.

Dinlendirdiğiniz hamurdan 4 veya 5 eşit parça hazırlayın. Her hamuru un serpilmiş tezgahın üzerinde, oklava yardımı ile orta kalınlıkta bir hamur açın. Hamurdan kare yufkalar elde edin. Her kare hamurların üzerine mercimekli harcı paylaştırın. Bohça şeklinde kapatıp yağlanmış veya yağlı kağıt serili fırın tepsisine yerleştirin.

Önceden ısıtılmış 180 dereceye ayarlı fırında, 30-40 dakika pişirin.

Mantı aynı gün yenilecekse tepsiyi ocağın üzerine alıp tercih ettğiniz yağ ve az tuz ile ağır ateşte gezdirerek veya sığ bir tencereye dizerek aynı şekilde mantılar yumuşayana kadar pişirin.

İyice çırpılmış yoğurdu da üzerine yayın, kızdırılmış yağ ve pul biberle tatlandırın. Sıcak sıcak servis yapın.

 

Huriş’in Notu: Mantıyı kilitli buzdolabı poşetine aktarın, dondurucuda uzun süre, buzdolabında iki hafta kadar muhafaza edebilirsiniz.

OKU ➤  Cevizli Kızarmış Mantı

 

 

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir