Tarif: Executive Şef Deniz Ahmet Köse
Fotoğraf: Yağmur Dinç
(4 Kişilik)
Malzemeler:
150 gram salamura asma yaprağı
100 ml zeytinyağı
200 gram pirinç
3 adet orta boy soğan
1 yemek kaşığı çam fıstığı (tepeleme)
2 yemek kaşığı kuru turna yemişi
1’er çay kaşığı tuz ve tarçın
Yarım çay kaşığı yenibahar
5-6 dal maydanoz, kıyılmış
150 ml. su
150 ml. turna yemişi suyu
Karabiber
Hazırlanışı:
Asma yapraklarını bol suda yıkadıktan sonra, kaynayan suya atıp 2 dakika haşlayın. Tencerenin içinden süzgeç yardımı ile çıkartıp soğuk suya atın. Süzüp tezgahta bekletin. Pirinci nişastası çıkıncaya kadar birkaç kez yıkayıp süzün. Tencerede zeytinyağını kızdırın. Dolmalık fıstıkları ekleyip pembeleşinceye kadar kavurun ve ince kıyılmış soğanları ilave edin. Soğanlar yumuşayınca pirinci ekleyin. 1 dakika daha kavurup turna yemişlerini ilave edin. En son suyunu ekleyin. Tencerenin kapağını kapatın. Kısık ateşte 10 dakika pişirin. Hafif diri kıvamda piştikten sonra ocaktan alın. Baharatını, kıyılmış maydanozu ve tuzu ekleyin. Karıştırıp ılınmaya bırakın.
Asma yapraklarına uygun miktarda harç ve birkaç adet kuru turna yemişi ekleyin. Kenarlarını ortaya katlayın ve sıkıca bir rulo yapın. Pişireceğiniz tencerenin dibine büyük ve damarlı asma yapraklarından taban hazırlayın. Üzerlerine yaprakları dizin. Aralarına kuru turna yemişleri ve ince dilimlenmiş limon dilimleri yerleştirin. Sarmaların hizasına gelecek kadar su ve turna yemişi suyu ilave edin, 1-2 yemek kaşığı kadar da zeytinyağı gezdirin. Sarmaların üzerine ısıya dayanıklı düz bir tabak yerleştirin ki sarmalar pişerken dağılmasın. Tencerenin kapağını kapatın. Çok kısık ateşte, 35-40 dakika pişirin.
#TurnaYemişliYaprakSarma #yapraksarma #sarma #food #yummy #dessert #turnayemişi