Çiğ sebzeleri salatalara ekleyin
Ispanak gibi sebzeleri pişirmek yerine, salatalar ile de tüketebileceğiniz diğer sebzeler ile karıştırarak daha sağlıklı öğünler hazırlayın.
Sebzeleri çok pişirmeyin
Çiğ tüketebileceğiniz sebzeleri çiğ tüketin. Çok pişirildiğinde vitamin değerlerini kaybedeceğini unutmayın.
Sebzeleri buhar ile haşlamaktan çekinmeyin
Sebzelerin içerdiği yararlı bileşenlerden daha çok faydalanmak için, mutlaka buhar ile kısa süreli haşlayın.
Sebze çorbalarını sık sık tüketin
Haşlanan sebzelerin sularını mutlaka saklayın. Sebze veya farklı çorbalarda mutlaka kullanın.
Tuzu yemek piştikten sonra atın
Tuzdan alacağınız iyot, ısı ile etkisini yitireceğinden mutlaka yemek piştikten sonra atın. İyot eksikliğinden kaynaklanan hastalıklara yakalanma şansınızı aza indirmiş olursunuz.
Kızartmak yerine közlemeye ne dersiniz?
Tariflerde gördüğünüz kızartma seçeneklerini közleme ile değiştirebilirsiniz.
Sebzeleri mevsiminde tüketin
Yazdan hazırladığınız yaz sebzelerini mutlaka 1-2 ay içinde tüketin. Aynı şekilde kış için dondurduğunuz kış sebzelerini de kısa sürede bitirmeye çalışın. Çünkü vücudun kışın kış sebzelerine, yazın yaz sebzelerine de ihtiyacı vardır.
Sebzeleri et, tavuk, yumurta ile zenginleştirin
Protein ile zenginleştirilen sebzeler daha geç sindirilir ve tokluk süresi daha uzun olur.
Sevmediğiniz sebzeleri, sevdiğiniz yiyecekler ile tüketin
Tüketmekten hoşlanmadığınız sebzeleri yoğurt, peynir gibi protein değeri yüksek besinler ile tüketebilirsiniz. Ispanak ve yoğurt ikilisine kimse hayır diyemez.
Pişirirken sebze türüne göre su ekleyin
Ispanak, semizotu gibi sebzeler haşlanırken su koymanıza gerek olmayabilir. Sebze haşlama esnasında bünyesindeki suyu dışarı vereceğinden, fazladan ekleyeceğiniz su sebzeye gereksiz gelecektir.
Kereviz, karnabahar gibi sebzeleri haşlarken tencere kapağını bir süre açık tutun.
Sebzeler haşlanırken uzun süre kapalı olması, sebzenin fazla pişip vitaminini kaybetmesine neden olabilir.
Tüketeceğiniz kadar sebzeyi pişirin
Artan sebzeleri tekrar ısıtmak, içerdiği yararlı bileşenlerin azalmasına neden olacağından mutlaka tüketeceğiniz kadar sebzeyi pişirin.
Sebzeleri sotelerken aralıksız karıştırın
Sebzeleri sotelerken kendi öz sularını kaybetmemeleri için pişene kadar sürekli karıştırın.
Yağ eklemek yerine teflon tava kullanın
Sebzeleri sotelerken tavaya yapışmaması için yağ eklemek yerine teflon tava kullanın.
Sebzeleri önce yıkayın sonra ayıklayın
Kesildikten sonra bekleyen sebzeler, vitamin kaybına uğrayacaktır.