(4-6 Kişilik)
Hazırlayan: Aysun Ulutaş Avşalak
Fotoğraflar ve Video: Aysun Ulutaş Avşalak
Malzemeler:
1 su bardağı ılık su
1 su bardağı ılık süt
1 paket yaş maya/ 1 paket instant maya
1 yemek kaşığı toz şeker
1 tatlı kaşığı tuz
Yarım çay bardağı zeytin yağı
5 su bardağı un+ 1/2 su bardağı un (Hamuru açarken kullanılacak)
Üzeri İçin Sos Malzemeleri:
1 yumurta sarısı
1 yemek kaşığı yoğurt
1 yemek kaşığı zeytin yağı
Hazırlanışı:
Su, süt, toz şeker, tuz ve mayayı eriyene kadar karıştırın. Zeytinyağının yarısını hamurun içerisine ilave edin. 5 su bardağı unu yavaş yavaş ekleyerek hamuru yoğurmaya başlayın. Ele hafif yapışan yumuşak bir hamur elde edin. 2-3 dakika kadar hamuru yoğurduktan sonra geriye kalan zeytin yağını avucunuza alarak hamurun toparlanmasını sağlayın. Üzerini streç film ile kapatıp, bir bez ile örtün ve hamuru 1 saat mayalandırın. Tezgahın üzerine un serperek mayalanan hamuru alın ve 3-4 dakika daha yoğurduktan sonra hamuru ikiye bölün. İki bezeyi tezgahın üzerinde parmak uçlarınızla açıp şekil verin. Fırın tepsisine yağlı kağıt serip üzerine un serpin ve pide hamurlarını yerleştirin. Tepsinin üzerini örterek hamurlar iki katına çıkana kadar yaklaşık 25-30 dakika daha tepside mayalandırın. Mayalanma işlemi sonunda yumurta sarısı, zeytin yağı ve yoğurdu iyice karışıtırıp pide hamurlarının üzerine sürün. Pidelerin üzerine elinizle baklava modelinde şekil verdikten sonra 225 derecede önceden ısıttığınız alt-üst ayarlı fırında kızarana kadar pişirin.
Not:Pişirme aşamasında fırına ısıya dayanıklı bir kapta su yerleştirin.
#ramazan #pide #ekmek #pratiklezzetler #aysunlayaptat #evdeyemekzevki#