Yemek Zevki
droetker
  • Ana Sayfa
  • Tarifler
    • Balık Yemekleri
    • Çorba Tarifleri
    • Diyet Yemekleri
    • Dünya Mutfağı
    • Et Yemekleri
    • Hamur İşi Tarifleri
    • Salata Tarifleri
    • Sebze Yemekleri
    • Tatlı Tarifleri
    • İçecek Tarifleri
    • İftar Yemekleri
    • Kek Tarifleri
    • Kurabiye Tarifleri
    • Meze Tarifleri
    • Pasta Tarifleri
    • Pratik Yemekler
    • Pilav Tarifleri
    • Pratik Yemekler
    • Reçel Tarifleri
    • Tavuk Yemekleri
    • Yöresel Yemekler
  • Video
  • Galeri
  • Sağlık
  • Hakkımızda
  • Künye
  • Ana Sayfa
  • Tarifler
    • Balık Yemekleri
    • Çorba Tarifleri
    • Diyet Yemekleri
    • Dünya Mutfağı
    • Et Yemekleri
    • Hamur İşi Tarifleri
    • Salata Tarifleri
    • Sebze Yemekleri
    • Tatlı Tarifleri
    • İçecek Tarifleri
    • İftar Yemekleri
    • Kek Tarifleri
    • Kurabiye Tarifleri
    • Meze Tarifleri
    • Pasta Tarifleri
    • Pratik Yemekler
    • Pilav Tarifleri
    • Pratik Yemekler
    • Reçel Tarifleri
    • Tavuk Yemekleri
    • Yöresel Yemekler
  • Video
  • Galeri
  • Sağlık
  • Hakkımızda
  • Künye
No Result
View All Result
Yemek Zevki
No Result
View All Result
CaliforniaWalnut CaliforniaWalnut CaliforniaWalnut
Home Haber Turu

Petek Bal Mı Süzme Bal Mı Tercih Etmeliyiz?

by Yemek Zevki Editör
04 Haziran 2014
in Haber Turu
488 5
0
739
SHARES
3.5k
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter


Doğanın gıdası bala, el değdirtmeden, içine bir şey ekletmeden ve içinden bir şey eksiltmeden insanlara aynı kusursuzluk ile sunmayı misyon edinen Anavarza Bal, petek balın risklerini ve arıcılıkta hasat zamanının önemini açıklıyor.

İlkbahar bitip yaz aylarına girildiğinde, büyük bal mevsimi de başlamış oluyor. Bal toplama mevsiminin başladığı arıların kovana girişlerinden belli olurken, lezzet açısından da hasat zamanı büyük önem taşıyor. Hasat zamanını belirlemek için ise doğaya değil, kovanın içine bakılması gerekiyor.

Hasat zamanının balın kalitesini ve lezzetini etkilediğini dile getiren Anavarza Genel Müdürü Can Sezen “Arılar balı petek gözlerine doldurduktan sonra kovanda belirli bir süre kanat çırpma hareketlerinin oluşturduğu hava akımı ile balın neminin alınmasını sağlarlar. Bu bir nevi olgunlaşma sürecidir. Bu süreci yaşamadan hasat edilen bal kalite ve lezzet olarak olumsuz yönde etkilenir.” olarak açıklıyor.

Neden Süzme Bal Tercih Etmeliyiz?

Süzme bal mı, petek bal mı tüketmeliyiz sorusu, günümüzde halk arasında sıklıkla sorulan bir soru. Kullanım alışkanlıklarına bakıldığında, tüketicinin genellikle süzme balı tercih ettiği görülse de, geleneklerine bağlı olanların petek balı tercih ettiği görülüyor. Bilindiği gibi, arı peteği bal tüketerek yapıyor. Arı, nektarı petekte depolayıp olgunlaştırırken, dışarıdan getirdiği kirlilik bileşenlerini de yapısına çekiyor. Peteğin kirlilik seviyesi artıkça rengi koyulaşıp kararıyor.

Petek balın insan sağlığı açısından süzme baldan farkını açıklayan Anavarza Genel Müdürü Can Sezen “Süzme bal ile petekli bal arasında bileşim olarak fark yoktur. Her ikisinin de besin değerleri aynıdır. Petekli bal tüketmenin insan sağlığı açısından süzme bala oranla hiçbir avantajı yoktur. Ancak biz petekli bal tüketilmesini sağlıklı bulmuyoruz. Bunun da sebebi süzme bal tüm peteklerden elde edilip homojen bir karışım oluşturulup analizleri yapılarak kontrol edilmektedir. Petek balda ise tek tek her peteğin analizinin yapılması teknik olarak zor ve zahmetlidir, hatta imkansız denilebilir. Bu nedenle de kontrolleri yapılmamaktadır. Örnek olarak yapılan ilaç uygulamaları petekte kalabilir ve kontrol edilmediği takdirde o şekilde kullanılabilir. Kontrolsüz ürün tüketilmesini bu nedenle tavsiye etmemekteyiz” diyor.

 

Tags: Ana Yemeklerdünya mutfakları
Previous Post

Dünyada 740 milyon insan, iyot yetersizliği hastalıklarından etkileniyor 

Next Post

Pastörize sütte en çevreci ambalaj Eker’den 

Yemek Zevki Editör

Next Post

Pastörize sütte en çevreci ambalaj Eker’den 

Bir yanıt yazın Yanıtı iptal et

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

  • Künye
  • Hakkımızda
  • Dergimize Abone Olun
Bize Ulaşın: +90 212 454 22 22

© 2025 IMG - Yemek Zevki

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In
No Result
View All Result
  • Ana Sayfa
  • Tarifler
    • Balık Yemekleri
    • Çorba Tarifleri
    • Diyet Yemekleri
    • Dünya Mutfağı
    • Et Yemekleri
    • Hamur İşi Tarifleri
    • Salata Tarifleri
    • Sebze Yemekleri
    • Tatlı Tarifleri
    • İçecek Tarifleri
    • İftar Yemekleri
    • Kek Tarifleri
    • Kurabiye Tarifleri
    • Meze Tarifleri
    • Pasta Tarifleri
    • Pratik Yemekler
    • Pilav Tarifleri
    • Pratik Yemekler
    • Reçel Tarifleri
    • Tavuk Yemekleri
    • Yöresel Yemekler
  • Video
  • Galeri
  • Sağlık
  • Hakkımızda
  • Künye

© 2025 IMG - Yemek Zevki