Yemek Zevki
droetker
  • Ana Sayfa
  • Tarifler
    • Balık Yemekleri
    • Çorba Tarifleri
    • Diyet Yemekleri
    • Dünya Mutfağı
    • Et Yemekleri
    • Hamur İşi Tarifleri
    • Salata Tarifleri
    • Sebze Yemekleri
    • Tatlı Tarifleri
    • İçecek Tarifleri
    • İftar Yemekleri
    • Kek Tarifleri
    • Kurabiye Tarifleri
    • Meze Tarifleri
    • Pasta Tarifleri
    • Pratik Yemekler
    • Pilav Tarifleri
    • Pratik Yemekler
    • Reçel Tarifleri
    • Tavuk Yemekleri
    • Yöresel Yemekler
  • Video
  • Galeri
  • Sağlık
  • Hakkımızda
  • Künye
  • Ana Sayfa
  • Tarifler
    • Balık Yemekleri
    • Çorba Tarifleri
    • Diyet Yemekleri
    • Dünya Mutfağı
    • Et Yemekleri
    • Hamur İşi Tarifleri
    • Salata Tarifleri
    • Sebze Yemekleri
    • Tatlı Tarifleri
    • İçecek Tarifleri
    • İftar Yemekleri
    • Kek Tarifleri
    • Kurabiye Tarifleri
    • Meze Tarifleri
    • Pasta Tarifleri
    • Pratik Yemekler
    • Pilav Tarifleri
    • Pratik Yemekler
    • Reçel Tarifleri
    • Tavuk Yemekleri
    • Yöresel Yemekler
  • Video
  • Galeri
  • Sağlık
  • Hakkımızda
  • Künye
No Result
View All Result
Yemek Zevki
No Result
View All Result
CaliforniaWalnut CaliforniaWalnut CaliforniaWalnut
Home Haber Turu

Oruç Tutmak Bedene Ve Ruha Detoks Etkisi Yapar

by Yemek Zevki Editör
24 Haziran 2014
in Haber Turu
488 5
0
739
SHARES
3.5k
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter


Gün geçtikçe daha sıcak dönemlere denk gelen ramazanda beslenme alışkanlıklarını gözden geçirmek gerekiyor. Back-Up Sağlıklı Beslenme Danışmanı Cansu Tektunalı, oruç tutacaklar için iftar ve sahurda beslenme önerilerini paylaşıyor.

Yaz sıcakları ve uzun oruç saatleri nedeniyle ramazan ayında dengeli beslenmenin önemi artıyor. Kullanıcılarına özel evde bakım hizmetleri veren Back-Up’ın Sağlıklı Beslenme Danışmanı Cansu Tektunalı, ramazanın bedenin ve ruhun bir nevi detoks zamanı olduğu belirterek iftar ve sahurda beslenme önerilerini aktarıyor.

Tektunalı, “Yaklaşık 15 saatlik bir açlıktan sonra azalan enerjimizi bir an önce iftar öğününde karşılamak isteriz. Hazımsızlık, şişkinlik, mide ekşimesi, mide bulantısı gibi şikayetleri en aza indirmek için yavaş yemek yenmeli. Sofrada; et, zeytinyağlı sebze yemekleri, yoğurt-ayran gibi süt ürünleri, karbonhidrat kaynağı olarak çorba, tam buğday-çavdar ekmeği veya kuru baklagiller bulunabilir. Uzun süren açlıkta insülin seviyeleri düşeceğinden vücut yağ yakma moduna geçer. Bunun için öğünlerde uzun süre tok tutan fındık, ceviz, badem gibi sağlıklı yağlar içeren gıdalara yer verilmeli” diyerek iftar sofralarının nasıl olması gerektiğini anlatıyor.

Tektunalı, orucu açarken su içmenin önemini de vurguluyor: “Öğün suyla açılmalı. Sonrasında çorba ve hafif kahvaltı, 1-2 saat sonra da etli sebzeli bir yemekle karışık bir salata tüketilirse, sindirim problemleri yaşanmaz. Lif ve vitamin alımı için taze meyveler iftar ile sahur arasında tüketilebilir. Bu dönemde genel olarak, kişilerde tatlı isteği artar. Bu isteği, glisemik indeksi düşük olan gıdaları tüketerek engelleyebilirsiniz.  Nadiren sütlü tatlılar, sıklıkla meyve kompostoları, taze ve kuru meyveler de bu ihtiyaca cevap verebilir.”

Oruç tutanların sakınmaları gereken gıdalar hakkında da bilgi veren Back-Up’ın Sağlıklı Beslenme Danışmanı Cansu Tektunalı, “Fazla miktarda koyu çay, kahve, kakaolu yiyecekler; kafein içeriğinden dolayı vücuttan su atımını artırır. Kek, börek, çörek, pasta, şekerleme, reçel, bisküvi gibi kan şekerini çabuk yükselten gıdalardan sakınılmalı. Bu gıdalar çabuk acıkmaya ve enerjinin çabuk düşmesine sebep olur. Salam, sosis, sucuk, sakatat gibi tuzlu ürünler susamayı artırır. Kızartma, çok yağlı ve şekerli yiyecekler ile beyaz unlu rafine gıdalardan kaçınılmalı” diye konuşuyor.

Sahuru atlamayın

Cansu Tektunalı, gece uykuyu bölüp kalkmak zor olsa da sahur öğününün atlanmaması gerektiğini belirtiyor. Aksi takdirde, gün boyu halsizlik, baş dönmesi, sinirlilik, durumları yaşanabileceğini söylüyor.

Sahur öğününün kahvaltı gibi olabileceğini aktaran Tektunalı, “Önemli olan uzun süre tok tutacak protein, lif ve sıvı alımını desteklemektir. Örneğin; beyaz peynirli sebzeli omlet, çavdar ekmeği, 1 avuç ceviz, mevsim meyveleri ve süt ile kaliteli bir sahur menüsü oluşturulabilir” diyor.

Tags: Basit Yemeklerdünya mutfakları
Previous Post

Simit Sarayı’nda Dondurma Keyfi

Next Post

Köfteci Ramiz’e Avrupa Kalite Ödülü

Yemek Zevki Editör

Next Post

Köfteci Ramiz’e Avrupa Kalite Ödülü

Bir yanıt yazın Yanıtı iptal et

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

  • Künye
  • Hakkımızda
  • Dergimize Abone Olun
Bize Ulaşın: +90 212 454 22 22

© 2025 IMG - Yemek Zevki

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In
No Result
View All Result
  • Ana Sayfa
  • Tarifler
    • Balık Yemekleri
    • Çorba Tarifleri
    • Diyet Yemekleri
    • Dünya Mutfağı
    • Et Yemekleri
    • Hamur İşi Tarifleri
    • Salata Tarifleri
    • Sebze Yemekleri
    • Tatlı Tarifleri
    • İçecek Tarifleri
    • İftar Yemekleri
    • Kek Tarifleri
    • Kurabiye Tarifleri
    • Meze Tarifleri
    • Pasta Tarifleri
    • Pratik Yemekler
    • Pilav Tarifleri
    • Pratik Yemekler
    • Reçel Tarifleri
    • Tavuk Yemekleri
    • Yöresel Yemekler
  • Video
  • Galeri
  • Sağlık
  • Hakkımızda
  • Künye

© 2025 IMG - Yemek Zevki